Kurtulmuş, Kahramanmaraş’ta düzenlenen “Kent Ekonomi Forumları” adlı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde siyasi ve ekonomi alanlarında çok önemli reformlar gerçekleştirdiğini söyledi. Kentte faaliyet gösteren işadamlarıyla buluşan Kurtulmuş, siyasi reformlarla geçmişin despot rejimleriyle yüzleşildiğini, ekonomik reformlarla da hortumların önüne geçildiğini ifade etti.
Kurtulmuş, “Diğer taraftan millet egemenliğini artıracak adımların atılması için önemli mesafeler alınmıştır. Aynı şekilde ekonomi alanında da geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de önemli mesafeler alınmıştır. Türkiye öncelikli olarak milletin parasının birtakım hortumlama yöntemleriyle bazı zadeganın cebine gitmesi yönündeki meseleyi aşmış, milletin hortumlanan paralarının önüne geçilmiş ve bir anlamda ekonomik alanda da ciddi mesafeler alınmıştır. Ayrıca ekonomide 'makro dengeler' dediğimiz enflasyon oranları, işsizlik oranları, faiz oranları, devletin borçluluğu oranları gibi birtakım konularda Türkiye önemli mesafeler almıştır. Türkiye’nin Merkez Bankası kasaları tamtakır haldeyken bugün çok şükür Türkiye 130 milyar dolar Merkez Bankası rezervi olan bir ülke durumuna gelmiştir. Türkiye, IMF kapısında el açıp yalvaran ülke konumundan 14 Mayıs tarihi itibarıyla IMF'ye olan bütün borçlarını silen bir ülke konumuna geliyor” diye konuştu.
Makro ekonomik verilerde yakalanan başarıların mikro düzeylerde de devam etmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, bu noktada Anadolu yatırımcılarına güvendiklerini söyledi. “Şimdi bisikletin pedalını daha hızlı bir şekilde çevirmemiz lazım” diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yani Türkiye geçtiğimiz 10 yılda makro dengelerini ekonomide düzeltmiş; o gecelik yüzde 200, yüzde 300, yüzde 500 faizler dönemi geride kalmış. Faiz lobisinin suyun taşıyla suyun kuşunu vurma dönemi geride kalmış ve Türkiye ekonomide önemli bir merhaleyi, mesafeyi gerçekleştirmiştir ancak bu da yeterli değildir. Şimdi bisikletin pedalını daha hızlı bir şekilde çevirmemiz lazım. Türkiye makro dengelerini sağladı ama asıl olan bu makro başarıyı mikro dengelerle, mikro başarılarla taçlandırmaktır. Onun için yeni dönemdeki ekonomi politikalarımızın merkezini şehirler oluşturacak. Bu ülkede sadece merkezden yapılan birtakım planlamalarla, sadece merkezi hükümetin ortaya koyduğu birtakım perspektifler yeterli değil. Bu perspektifleri benimseyen, bunları geliştiren, elini ve yüreğini taşın altına koyan Anadolu’daki ve Türkiye’nin dört bir yanındaki Trakya’daki arkadaşlarımızın, yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin iş dünyasının, çözüm ortaklarının sayesinde Türkiye Allah’ın izniyle 2023’e geldiği zaman çok daha yüksek bir ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmiş ülke haline gelecektir.”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, KTB Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve çok sayıda işadamının katıldığı toplantının ilerleyen bölümleri basına kapalı gerçekleşti. (İHA)