Battalgazi Mahallesi’nde yaşayan 74 yaşındaki Fadime Bilgi’nin şeker hastalığı nedeniyle 2 yıl önce sol ayağı kesildi. Ayağının kesilmesinin ardından protez almak için Elbistan Devlet Hastanesi’nde Özürlü Sağlık Kurulu’nun karşısına çıkan Fatma Bilgi’ye, 30 Kasım 2011 tarihinde kurul tarafından özürlülük oranı yüzde 76 olan sürekli rapor verildi.
Rapordan sonra ayağına Ankara’da protez takılan Fatma Bilgi, evden dışarı çıkarken ayağının kayması sonucu yere düştü ve kalça kemiği, omuz kemiği kırıldı, beyin damarında hasar oluştu. O kazadan sonra yatalak duruma gelen Fatma Bilgi’ye hasta bakım aylığı bağlanması için çocukları tarafından tekrar Elbistan Devlet Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu’na çıkarıldı.
Kesik Ayak, İkinci Raporda Yer Almadı
Fatma Bilgi’nin çocukları annesinin kalça ve omuz kemiğinin kırılması, beyin damarında zedelenme olması nedeniyle bakım aylığı için gerekli olan raporun çıkmasını beklerken, kurul tarafından kendilerine verile raporla adeta şoke oldular. Elbistan Devlet Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu, ilk rapordan 16 ay sonra 12 Mart 2013 tarihinde Fatma Bilgi’ye yüzde 64 oranında rapor verdi.
Aynı kurul tarafından aynı hastaya 2 farklı raporun çıkmasına Bilgi Ailesi bir anlam veremezken, ilk raporu ‘sürekli rapor’ olarak veren kurul, özürlülük oranının yüzde 12’ye düştüğü ikinci raporda, raporun süresini 2 yıl olarak belirledi. Ayrıca, ilk raporda Fatma Bilgi’nin sol ayağının kesik olduğu bilgisi ikinci raporda yer almıyor.
Fatma Bilgi; “Hiçbir İşimi Tek Başıma Yapamıyorum”
Ayağının kesilmesinin ardından geçirdiği kaza sonucu yatalak olan 74 yaşındaki Fatma Bilgi çok zorluklar çektiğini belirterek; “Şeker hastalığı vardı bende. Buradaki doktorlara gösterdim daha sonra Kayseri’ye gittim. Orada da ayağımı kestiler. Şimdi herhangi bir işimi tek başıma yapamıyorum, ayağım teki olmadığı için bir yere giderken koluma girip götürüyorlar” dedi.
Abdulkerim Bilgi; “Hastanede Yatması Gereken Hastayı Eve Gönderdiler”
Annesinin yaşadıklarını anlatan 54 yaşındaki Abdulkerim Bilgi, her şeyin annesinin sol ayağının tırnaklarında yara çıkmasıyla başladığını, Elbistan’da kaldırıldıkları özel bir hastanede 25 gün tedavi gördükten sonra sevk edildikleri Kayseri’de annesi Fatma Bilgi’nin sol ayağının kesildiğini söyledi.
Bilgi; “Benim kardeşim rapor alınması için annemi heyete götürdü. Protez almamız için bu rapor gerekiyor. Hastanede anneme yüzde 76 rapor verdiler. Protez takıldıktan sonra annem gayet rahat yürüyordu. Annem dışarıya çıkmak isterken ayağı kayıp düşmüş. Ayağı kayınca kalça kemiği ve omuzu kırıldı. Acilen Elbistan Devlet Hastanesi’ne kaldırdık. Acilde, hastaneye yatması gereken hastayı tekrar eve döndürdüler. Annem ağrıdan duramadığı için aile hekimini Dr. Metin Bey’i çağırdık. Metin Bey, Dr. Özgür Bey’i aradı O’da ‘gönderin’ dedi ve tekrar acile gittik. Dahiliye Mütehassısı Dr. Özgür Bey servisine aldı. Allah razı olsun ilgilendi ve 20-25 gün hastanede yattı. Özgür Bey’e ‘anneme bakım maşı alınması için heyete sokalım mı?’ dedim, kendisi de ‘gayet hakkı, verirler’ dedi” şeklinde konuştu.
“Annem Genceldi mi de Özürlülük Oranı Düştü”
Daha sonra annesi Fatma Bilgi’yi tekrar Özürlü Sağlık Kurulu’na soktuklarını belirten Abdulkerim Bilgi; “Heyete kız kardeşim ile biraderim girdi. Annem salı günü heyete girdi, cuma günü kardeşim raporun sonucunu aldı. Annemin özürlülük durumu yüzde 64’e düşmüş. Annem de daha önce şeker hastalığı vardı, açık kalp ameliyatı olmuştu ve şu an kalbinde pil var, yüksek tansiyon var ve ayağı kesik. Bu haliyle 30 Kasım 2011 tarihinde yüzde 76 oranında rapor verildi. 16 ay sonra annemin kalça kemiği kırılmış, omuzu kırılmış hatta nöroloji doktoru beyin damarında hasar oluştuğunu söyledi. Buna rağmen 12 Mart 2013 tarihli raporda ise özürlülük oranı yüzde 64’e düşmüş. Annem gencelmiş mi, tedavi mi olmuş bilmiyorum” dedi.
“Annemin Ayağını Unutmuşlar”
Özürlülük oranının düşmesine şaşırdıklarını belirten ve ilk rapordan yer alan annesinin sol ayağının kesik bilgisinin ikinci raporda olmadığını söyleyen Bilgi; “Yeni raporda annemin ayağını unutmuşlar. Baştabip yardımcısı ‘Unutmuşlar. Tekrar getir ben yardımcı olayım annene tekrar heyetten rapor çıkaralım’ dedi. Ben ‘evet ağır hasarlı diyecek misiniz?’ diye sorduğumda ‘ben onun garantisini vermem’ dedi. Annemi getirip götürürken ızdırap çekiyor, kaldırıp indiremiyoruz. Tuvaletini yapamıyor ve birader ve hanımı altından alıyor. Annem 74 yaşında ve bir yaşlı insanın hücreleri devamlı ölür, gencelme olayı olmaz. Annemin kalça kemiği kırılmamış olsa zaten normalinde yüzde 80 rapor verilir ilk rapordan sonra oranda geçen zamana istinaden” dedi.
“Rapora Göre Annem Yüzde 12 İyileşmiş”
Annesi Fatma Bilgi’nin kardeşi Abdulkadir Bilgi’nin yanında kaldığını, kardeşinin annesine baktığı için de hiçbir işte çalışmadığını belirten Abdulkerim Bilgi, kardeşine hasta bakım maaşının bağlanması için rapor gerektiğini, rapordaki bu büyük hatanın düzeltilmesi için ilgili kurumlara da müracaat ettiklerini söyledi.
Bilgi; “Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne dilekçe verdik, BİMER’e şikayetimizi bildirdik. Dün beni aradılar ‘sizi sevk ettik niye gitmediniz’ dediler. Sevk evrakı yok bizde. Bir üst hastaneye, Malatya’ya gitmemiz gerektiğini söylediler. O zaman raporu vermeyelerdi, biz oradan alırdık raporu, orası karar vereydi. Yani bu yüzde 64’lük raporu vermemeleri lazımdı. Kalça kırıklığı, omuz kırıklığı ve yıkılmadan dolayı beyin damarında zedelenme var dediler. Ama rapora göre annem iyileşmiş ve şimdi yürümesi lazım. Rapora göre annem yüzde 12 iyileşmiş” şeklinde konuşarak yaşadıklarını dile getirdi.
Başhekim Kılaç; “Hata Varsa Düzeltilir”
Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Kılaç ise, her iki raporu da inceleyeceklerini belirterek; “Raporları inceler, aileyle görüşür, eğer ortada bir hata ya da yanlışlık varsa düzeltilir” dedi.