Yarın sabah saat 09.30’da Anadolu Hilton Oteli’nde imzalanacak olan sözleşme imza törenine Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mustafa Anteplioğlu ile Orman ve Su İşleri bakanlığı Müşaviri Hüseyin Çanak da katılacak.
Entegre Su Projesi imza töreni ve proje hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Türkiye’nin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine 21 il ve ilçenin belediye başkanı AB standartlarında içme suyu ve atık su arıtma tesisi sağlanması için bir araya gelerek Entegre Su Projesi için sözleşme imzalayacak.
Sözleşme ile aralarında Şırnak ve Yüksekova’nın da bulunduğu yerleşim birimlerinde içme suyu ve atık su projelerinin tesis yapım maliyetinin: maksimum yüzde 85'i AB hibesi ortalama yüzde 5’i Çevre Şehircilik Bakanlığı hibesi ile karşılanacak. Böylelikle, belediyeler yatırımın sadece yaklaşık yüzde 10'unu üstlenecek. Toplam 454 milyon Avroluk projenin en çok 386 milyon Avrosunu AB karşılayacak.
30 Nisan 2013 tarihinde Ankara’da yapılacak toplantıya Çanakkale, Trabzon, Bozüyük (Bilecik), Elbistan (Kahramanmaraş), Kuşadası (Aydın), Mustafakemalpaşa (Bursa), Orhangazi (Bursa), Çankırı, Giresun, Kastamonu, Kırşehir, Rize, Bandırma (Balıkesir), Niksar (Tokat), Iğdır, Şırnak, Van, Bismil (Diyarbakır), Kırıkhan (Hatay), Viranşehir (Şanlıurfa), Yüksekova (Hakkari) Belediye Başkanları katılacak.
Başkanların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzalayacağı Mutabakat Zaptı ile "Entegre Su Projelerinin Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi" kapsamında taraflar arasındaki sorumluluklar düzenlenerek, projelerin hazırlanabilmesi için gerekli olan bilgi, belge paylaşımı ve gerekli izinlerin alınması vb. belediyenin yerine getirmesi gereken sorumluluklar taahhüt altına alınacak.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Avrupa Birliği IPA fonlarından faydalanacak çevre altyapı projeleri, Çevre Operasyonel Programı hazırlanırken belirlendi.
Kentlerde AB normlarında su ve kanalizasyon alt yapısı kurulmasını amaçlayan projenin hedefleri şöyle: İçme suyu sistemlerinin iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin yapımı, alıcı nehir, ırmak, dere gibi yüzey sularının kirlenmesinin önlenmesi, yağmursuyu toplama sistemlerinin ayrıştırılması ile şehir içinde kanalizasyon sistemlerinde oluşacak taşkınların önlenmesi,
Yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi, suların kirlenmesi veya iyi arıtılmamasından kaynaklanan sağlık sorunlarının, salgın hastalıkların önlenmesi.
Belediyeler Entegre Su Projeleri hazırlandıktan ve AB Komisyonuna hibe başvurusu yapıldıktan sonra; tesis yapım maliyetinin maksimum yüzde 85'i AB hibesi, geriye kalan miktarın yüzde 30-45’i Çevre Şehircilik Bakanlığı hibesi ile karşılanacak. Belediye ise yatırımın sadece yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak.
Toplam yatırım tutarı (yaklaşık) 454 Milyon Avro olan projeye AB maksimum 386 Milyon Avro, Çevre Şehircilik Bakanlığı yaklaşık 28 Milyon Avro hibe sağlayacak. Belediyeler ise yaklaşık 40 Milyon Avro harcayacak. Projenin belediyeye düşen kısmını belediye yapım süresince ödeyecek. Yaklaşık 2 yıl boyunca, İl Bank A.Ş. kredisi gibi belediyelere destek veren bankalardan kredi kullanarak yaklaşık 10 yıllık bir sürede geri ödeyebilecek.
Hazırlanacak entegre su projeleri ile bir şehrin, bir ilçenin öncelikle 30 yıllık su/atık su konusundaki altyapı ihtiyaçları ortaya çıkarılacak, 30 yıllık yatırım planlaması yapılacak, bunlardan acil ve ilk 5 yıl içinde tamamlanması planlanan AB hibe başvurusu yapılacak kısmı belirlenerek, yatırım hazırlıklarına başlanacak. AB ve Türkiye eş finansmanı ile projeler finanse edilecek. Projeler AB ihale kurallarına göre ihale edilecek. Avrupa Birliği ve Çevre Şehircilik Bakanlığı, proje hazırlama inşaat ve tesislerin işletilme süreçlerini yakından takip edecek. Projenin devamında ise belediye personeline su yönetimi konusunda eğitimler verilecek.