1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden mezun olduktan sonra öğretmenlik mesleğine adımını atan 68 yaşındaki emekli Coğrafya Öğretmeni Ahmet Diker, bundan 29 yıl önce memleketi ile Kahramanmaraş’ın tanıtımına katkı yapmak, Kahramanmaraş’ın coğrafi özelliklerini bir kitapta toplamaya karar verdi.
2 yıl boyunca bu hayalini gerçekleştirmek için yoğun çaba harcayan Diker, 1986 yılında kitabını basıma hazır hale getirdi fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle kitabını bastıramadı ve Diker’in hayali yarım kaldı.
‘Hayatta tek ve en büyük idealim’ dediği, 27 yıldır hayalini kurduğu kitabını bastıramamanın burukluğunu yaşayan Diker, hayalini gerçekleştirmek için 1986 yılında hazır hale getirdiği kitabını 2012 yılında yeniden eline aldı. Aradan geçen 27 yıl da değişen istatistiki bilgiler ve rakamlar, bilgi ve belgeleri güncelleyen Diker, 1 yıllık bir çalışma sonunda sınırlı imkanlarla da olsa amacına ulaştı ve Dondurma Diyarı Kahramanmaraş Coğrafyası isimli kitabını bastırdı.
Kitabında ‘basım için verilen sözlerin arkasında durulmadı’ diyerek isim vermeden yıllardır hayalini kurduğu kitabını bastırabilmek için kendisine söz verenlere sitem de eden Ahmet Diker, yine kitabının tanıtımında Kahramanmaraş’ın gelişmesi için her Kahramanmaraşlının üzerine düşeni yapması gerektiğini, kendisinin de memleketine öğrenci yetiştirmenin yanı sıra kitap yazarak hizmet edebileceğini ve 1984 yılında da kitap çalışmalarına başladığını belirtti.
Emekli Coğrafya Öğretmeni Ahmet Diker’in binbir güçlükle hazırlayıp bastırabildiği Dondurma Diyarı Kahramanmaraş Coğrafyası kitabında Kahramanmaraş’ın coğrafi ve jeolojik yapısı, akarsuları, göletleri, yer şekilleri, nüfus, bitki örtüsü, tarımı, hayvancılığı ve ticari hayatı gibi Kahramanmaraş ile ilgili detaylı bilgiler bulunuyor.
Diker, 224 sayfadan oluşan kitabını ise ‘varlık sebebim’ dediği merhum anne ve babasına ithaf etmiş.