Amerika Birleşik Devletlerinin Filistin Devletinin bağımsız devlet olması hususunu desteklemesi gerektiğini söyleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Filistin sorununun çözülmesi Ortadoğu’da barış ve huzurun sağlanmasında önemli bir katkı olacaktır” dedi.
ABD Kongresi Eski Üyeleri Derneği (FMC) heyeti, Türk Parlamenterler Birliği’ni ziyaret ederek Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Toplantı Salonunda bir istişari toplantı yaptılar. Toplantının açılışını yapan Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Türk Parlamenterler Birliği (TPB) olarak ABD Kongresi Eski Üyeleri Derneği (FMC) heyeti olarak sizleri ülkemizde görmekten ve demokrasinin kalbi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Bu ziyaretler vesilesiyle Türk Parlamenterler Birliği (TPB) ile ABD Kongresi Eski Üyeleri Derneği (FMC) arasında ortak çalışma, iş birliği ve dayanışma için alanlar belirlenebilir ve projeler üretilebilir” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de İşleyen Bir Demokrasi Var”
Türkiye’de işleyen bir demokrasi olduğunu, müzakere edilen konuların insanlarımızın daha mutlu olması için olduğunu ifade eden Pakdil, Başkanlık sistemi, anayasa tartışmalarının altında yatan gerçeğin bu olduğunu söyledi. Son zamanlarda Filistin ile ilgili gelişmelerin ümit verici düzeyde olduğunu ve Ortadoğu’nun temel sorununun Filistin sorunu olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Amerika Birleşik Devletleri, Filistin’in bağımsız devlet olması hususunu desteklemesi gerekmektedir. Bu sorun çözülürse ilişkilerde rahatlama olacaktır. Ayrıca Suriye’deki olaylarla ilgili olarak ABD çözüm sürecine destek vermelidir. Suriye’de akan kanın bir an önce durması gerekmektedir. Bu akan kana gözleri kapamak, insanlık açısından kara bir lekedir” ifadelerini kullandı.
“AB Üyelik Hikayemiz 60 Yıllıktır”
Milli Eğitim Eski Bakanlarından Vehbi Dinçerler de konuşmasında, Türkiye’nin AB ile resmi müracaat yaptığı dönemde hükümet üyesi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin AB üyeliği 50-60 yıllık bir hikâyedir. Bu süre içerisinde görev yapan hükümetler AB üyeliği konusunda kararlı bir şekilde hareket ettiler. Fakat şu bir gerçektir ki, Türkiye zaten yaşam bakımından AB’ye üye olacaktır. Şu anda AB’de bir varlık krizi yaşanıyor. Bize soruyorlar (Siz hala AB’ye girmek istiyor musunuz?) Bizim cevabımız açıktır (Evet). Bu arada Kıbrıs meselesine de değinmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği, Kıbrıs’ın bir bölümünü üye yaparak tarihi bir hata yaptı. Şimdi, (Bu hatayı düzelmek için Türkiye ne yapabilir) diye bize soruyorlar. Bizim cevabımız da (hatayı yapan düzeltsin.) şeklindedir” dedi.
“Türkiye’nin Geleceği Aydınlık”
ABD Kongresi Eski Üyeleri Derneği (FMC) Heyet Başkanı Jim Kolbe de konuşmasında, “Bizi dostane bir şekilde karşılayan heyetinize teşekkür ediyorum. Mutluluğumu bir kez daha ifade etmek isterim. Biz dernek olarak hem ABD’de hem de uluslararası arenada çalışmalar yürütmekteyiz. Burada bulunmamızın sebebi de üniversitelerle, sivil toplum örgütleri ile fikir alışverişinde bulunmaktır. Bizler eski parlamenterler olarak aktif parlamenterlerden bu konulara daha fazla zaman ayırabiliyoruz. Dolayısıyla sizlere faydalı olabileceğimizi düşürüyoruz. Sizin öğrencilerinizle yaptığımız toplantıda gördük ki, ABD’de olduğundan daha fazla olaylarla ilgililer. Genç yaştaki arkadaşlarımızın bu tavırları görmek bizleri mutlu etmiştir. Bu da sizin geleceğinizin ne kadar aydınlık olduğunun bir göstergesidir. Yaptığımız temaslar neticesinden net fikirlerle dönmüş olacağız” dedi.
Türk Parlamenterler Birliği adına toplantıya, Genel Başkan Nevzat Pakdil, Milli Eğitim Eski Bakanı Vehbi Dinçerler, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık, Genel Sekreter Kadir Ramazan Coşkun, Genel Sekreter Nuri Uslu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Yönetim Kurulu Üyeleri Cahit Bağcı, Ramazan Kerim Özkan, Yapya Karayel, Sevim Savaşer, Afif Demirkıran, ABD Kongresi Eski Üyeleri Derneği (FMC) adına ise Jim Kolbe, Martin Lancaster, Ben Chandler, Lincoln Davis ve Prof. Michael Cain katıldılar.