Pakdil, partisinin Andırın, Göksun, Türkoğlu ve Pazarcık ilçe teşkilatı üyeleri ile bir araya geldi. Burada kente yapılan enerji yatırımları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Pakdil, Türkiye’deki linyit rezervinin yüzde 44’ünün Afşin ve Elbistan kömür yataklarında bulunduğunu anımsattı. Mevcut 2 santral dışında en az 35 yıl boyunca yılda 100 milyon ton linyit üretilebileceğini dile getiren Pakdil, “Toplam 8050 MW gücünde santrallere yetecek kömür potansiyeli mevcuttur. Yeni yapılacak 4 santralle birlikte Türkiye’nin elektrik enerji üretiminin yüzde 25’ini bölgemiz karşılayacaktır” dedi.
Dünyanın ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının sürekli arttığına dikkat çeken Pakdil, kanyakların üretime dönüştürülerek enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini işaret etti. Yenilenebilir enerji kaynaklarına da vurgu yapan Pakdil, şöyle konuştu:
“Hem yenilenebilir enerji hem de başta su ve linyit kaynakları şehrimizde mevcuttur. Kahramanmaraş kilometreye düşen su kaynakları bakımında Türkiye'de birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Şehrimiz halen ülke enerjisinin yüzde 14'nü karşılamaktadır. Ancak yeni yatırımlarla birlikte, yeni yapılacak elektrik santralları ile önümüzdeki 10 yılda bu rakamın yüzde 25'in üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Ancak güneş ve rüzgar potansiyeli bakımından da zengin olan Kahramanmaraş bu konuda yeterli enerji üretimi gerçekleştirememektedir. Öte yandan Afşin-Elbistan’a yapılacak santrallerin her birinin tamamlanması 5 yıl sürüyor. Her bir santralin inşaat aşamasında 5 bin işçi çalışacak. Üç santralinin devreye girmesiyle birlikte sadece inşaatta 15 bine yakın kişi istihdam edilecek. Bütün bu inşaat süreci bittikten sonra C, D, E ve G santrallerinde yan sanayi hariç yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Santrallerin tamamlanmasıyla birlikte ülkemizin elektrik enerjisi üretimine katkısı yüzde 25 oranını bulacaktır.”
Tarımda faaliyet gösteren sulama birliklerine de çağrıda bulunan Pakdil, bu birliklerin kendi enerjisini üretebileceğini belirtti. Bunun için birliklerin güneş ve rüzgar enerjisini değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Pakdil, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu konuda yapılan mevzuat değişiklikleri ile kişisel elektrik üretimine imkan sağlanmıştır. Kurduğunuz sistemde üretilen enerjiyi öncelikle kendi tesisinizdeki yüklerde kullanacaksınız. Eğer ürettiğiniz elektrik enerjisi tükettiğinizden fazlaysa, fazlalık enerjiyi elektrik şebekesine vereceksiniz. Sistemde bulunacak çift yönlü sayaç şebekeye verdiğiniz ve şebekeden aldığınız enerji miktarlarını kWh cinsinden anlık olarak kaydedecek. Her fatura dönemi sonunda şebekeden aldığınız ve şebekeye verdiğiniz enerji miktarları karşılaştırılacak. Eğer şebekeye verdiğiniz enerji, şebekeden aldığınız enerjiden fazlaysa, fazlalık kısım için elektrik dağıtım şirketinize fatura kesip, bedeli tahsil edeceksiniz. Kısacası yaptığınız yatırım en geç 5-6 yıl içerisinde kendisini amorti edecektir.” (İHA)