3 Ocak 2013 tarihinde imzalanan Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetler Arası Anlaşması üzerine Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA, bölgede çalışmalarına başladı.
TAQA Türkiye Temsilcisi Tom Teerlynck, beraberinde TAQA Türkiye Direktörü Özgür Ülgin ile birlikte Elbistan ve Afşin Kaymakamlıklarını ziyaret ederek proje hakkında bilgiler verdi.
Elbistan Belediye Başkan Vekili Cuma Toraman, İl Genel meclisi üyeleri Ali Demir, Sırrı Demir ve AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca’nın da yer aldığı ziyarette ilk olarak TAQA Türkiye Direktörü Özgür Ülgin TAQA şirketiyle ilgili bilgi vererek, TAQA’nın Afrika, Amerika, Kanada, Hollanda’nın da aralarında bulunduğu 16 ülkede yatırımı olan büyük bir şirket olduğunu, Türkiye’deki ilk yatırımın bu proje olduğunu ve enerji alanında 16 bin megawat gibi büyük bir kurulu güce sahip olduğunu söyledi.
Teerlynck; “Projeye B Santrali’ni Devralarak Başlayacağız”
Ülgin’in ardından bölgede EÜAŞ ile birlikte yürütecekleri dev proje hakkında açıklamalarda bulunan TAQA Türkiye Temsilcisi Tom Teerlynck, projenin .çok zor bir proje olduğunu belirterek; “Bu, çok zor bir proje. Biz, TAQA olarak biliyoruz ki sadece bizim isteğimiz yeterli değil, Türk Hükümeti ve Türk Devleti’nin de desteği çok önemliydi ve bu desteği Türk Hükümeti’nden ve Türk yetkililerinden görüyoruz. Bu yatırım, TAQA ve EÜAŞ ortaklığında yapılacak fakat kontrol TAQA’da olacak. Yeni kurulacak olan şirkete EÜAŞ’ın B Santrali’ni devralarak başlayacağız. B Santrali’nin belli bir hissesini değil tamamını alacağız. Bu santrali devralırken en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi çalışanların sağlığı ve çevre duyarlılığı olacak. Bizim en önem verdiğimiz konu, bu projede, devraldığımız santralde ve yapacağımız santrallerde çevreye karşı duyarlı olacağız ve çalışanların iş sağlığı ve iş güvenliği konularına önem vereceğiz” dedi.
“C Santrali’nin Yapımına 2014 Yılında Başlamayı Planlıyoruz”
Henüz hükümetle tüm anlaşmaları bitirmediklerini fakat çalışmalara başladıklarını belirten Tom Teerlynck; “C Santrali için fizibilite çalışmalarına başladık. C Santrali’nin yapımına 2014 yılının ikinci yarısında başlamayı planlıyoruz. Bu C’ye başladıktan sonra D’ye, ondan sonra E’ye, belki daha sonra da G’ye başlayarak birçok inşaatı aynı anda devam ettirmeyi planlıyoruz. Sonunda da toplam 7 bin megawatlık bir kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 12 milyar dolarlık bir rakama ulaşacak” dedi.
“Yapımında 10-15 Bin, İşletmesinde 10 Bin Kişi istihdam Edilecek”
Dev yatırımın bölgede büyük bir istihdam sağlayacağının da altını çizen Tom Teerlynck; “Bu proje ile birçok iş imkânı yaratılacak. Öncelikle B Santrali’ndeki işçilerin haklarını koruyarak oradaki işçi sayısını artıracağız. Bir santralin inşaatında yaklaşık 4-5 bin işçi çalıştıracağız. 3 santral var planladığımız ve her santral için ortalama 4 bin kişi çalıştıracağız. Yani santrallerin inşaatında 10-15 bin kişi çalışacak. Santraller bittikten sonra her bir santralde 2 bin 600 kişi çalıştırılacak, 3-4 santral yapacağımızı düşünürsek toplamda sürekli olarak istihdam edeceğimiz kişi sayısı 10 bin civarında olacak” dedi.
“Bölgedeki Firmalardan Malzeme Almaya Gayret Göstereceğiz”
TAQA Şirketi olarak yerli firmalara da önem verdiklerini ve bu projeye yerli firmaları da katacaklarını söyleyen Tom Teerlynck; “Tabiî ki bu işleri yaparken uluslararası firmaların tecrübelerinden yararlanacağız ama bizim için en önemli olan şeylerden bir tanesi de yerli firmaları bu projeye katmak olacaktır. Dolayısıyla bu da ayrı bir istihdam yaratacak. Gerekirse yerli firmalardan alacağımız ekstra ürünler, çeşitli materyaller almaya açığız, bunun için de elimizden geleni yapacağız. Sadece Türkiye’nin başka şehrinden tedarik edeceğiniz malzeme ve ürünler değil özellikle Kahramanmaraş, Afşin ve Elbistan bölgesinden maksimum alabileceğimiz ne varsa onları almayı planlıyoruz öncelikle. Bu; TAQA’nın projesi olduğu kadar Türkiye’nin de projesi, Türkiye’nin projesi olduğu için de bölgenin, Afşin-Elbistan’ın projesi. Dolayısıyla biz projeye o gözle bakıyoruz” dedi.
“Herkesi Gereğinden Önce Bilgilendirmeden Bir Adım Atmayacağız”
‘Herkes memnun etmek kolay değil’ diyen Tom Teerlynck, projenin bazı kişiler için dezavantaj olabileceğini ama herkesi memnun etme gayreti içerisinde olacaklarını söyledi.
Tom Teerlynck; “Resmi, imzalar atıldıktan sonra bölgeye bazı arkadaşlarımızı göndereceğiz. Burada birkaç ay kalacak olan arkadaşlarımızın işleri sadece Elbistanlıların, Afşinlilerin dertlerini, sıkıntılarını dinleyip onları bize rapor etmek olacak. Biz burada bir adım atarken herkesi gereğinden önce bilgilendireceğiz. Örneğin kamulaştırma konusu olduğunda herkesin görüşlerini alacağız, nasıl bir kamulaştırma yapmamız gerekiyor, ne yapmamız gerekiyor bunların önceden bilgisini vereceğiz, önceden tartışacağız, kimsenin haberi olmadan kimseye sürpriz bir şekilde mahkemeden bir celp gelmeyecek. Bu projede sadece beraber ve birlikte çalışabilirsek başarılı olabiliriz, ona inanıyoruz” dedi.
“Eğer Bir Köyün Kalkması Gerekiyorsa Önce Onları Yaşayacağı Yer Hazırlanır”
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tom Teerlynck, kamulaştırmayla ilgili bir soru üzerine; “Biz bu projeyi yürütürken köyleri ortadan kaldırmak gibi bir niyetimiz yok. Eğer bir köyü istimlak edecek olursak onlara başka bir yer gösterip, başka bir yer yapıp oraya taşırız. Bizim vatandaşları yerinden etmek gibi bir niyetimiz yok ama öyle bir şey olursa da onların yaşayabilecekleri, okulu, sağlık ocağı olan bir yeri mutlaka yaparız” şeklinde konuştu.
Yapılacak olan santrallerin bölgeyi yaşanmaz hale getireceği yönündeki iddialar üzerine ise Tom Teerlynck şunları söyledi; “Biz, uluslararası ve Türk kanunlarına, normlarına göre en iyi teknolojiyi buraya getireceğiz. Fakat şunu da biliyoruz ki A Santrali’nin çevre sorunu var. Bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde A Santrali’nin çevreyle ilgili sorunun çözülmesini bir an önce istiyoruz. Çünkü, bu B’yi etkiliyor. Biz kendi yapacağımız santrallerde en iyi teknolojiyi kullanacağız fakat A’daki problemden ötürü de bakanlıkla görüşme halindeyiz” dedi.
Tom Teerlynck ayrıca, santrallerde kullanılacak olan soğutma suyunun nerden temin edileceğinin, santrallerin hangi bölgelere inşa edileceğinin netleşmediğini bunlar ilgili olarak da çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Maytalman; “Heyecan verici Bir Proje”
Elbistan Kaymakamı Metin Maytalman ise projenin bölge açısından çok büyük ve önemli bir proje olduğunu belirterek; “Rakamlar gerçekten çok güzel, heyecan duydum, heyecan yaratıcı. Yaratacağı istihdam boyutu, yerel ulusal ekonomiye sağlayacağı hareketlilik ile gerçekten heyecan verici bir proje. Elbistan ve Afşin’in bugüne kadar gördüğü en büyük proje. Dolayısıyla biz, yöre halkı olarak heyecan duyuyoruz, bir an önce bu projenin gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Tabiî ki şu anda hazırlık aşamasındalar, yöreyi tanıyorlar. Ben, ziyaretlerinden ve resmi olarak bizleri bilgilendirmelerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum dedi.