Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile gelişen teknolojiye ‘merhaba’ diyen ve teknolojinin gerek yargının işleyişinde gerekse de vatandaşların yargıyla olan işlerinde büyük kolaylıklar getirdiğinin görülmesi üzerine teknolojinin en son sistemleri ve yenilikleri yargıda kullanılmaya başlandı.
Son yıllarda artan bu teknoloji değişimi Elbistan Adliyesi’nde de sorunsuz bir şekilde kullanılırken, Avrupa Birliği’nin desteğiyle 25 pilot adliyede uygulanan Mahkeme Yönetimi projesi, Elbistan Adliyesi’nde de faaliyete geçti. Elbistan Adliyesi’nin pilot adliyeler içerisinde olmamasına rağmen Cumhuriyet Başsavcısı Esat Faruk Benli, projenin vatandaşlar için büyük kolaylık sağlaması nedeniyle yapmış olduğu girişimlerle proje kapsamında adliyenin giriş katında Ön Büro açtı.
“Vatandaşımız Kapı Kapı Gezip Hakim, Savcı, Müdür Aramayacak”
Başsavcı Esat Faruk Benli, dün, basın mensupları aracılığıyla kamuoyuna Ön Büro’nun tanıtımını yaptı. Ön Büro’nun vatandaşların işlerini kolaylaştıracak önemli bir hizmet olduğunu amaçlarının da vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak olduğunu söyleyen Benli; “Mahkeme Yönetimi Projesi kapsamında adliyemizde ön büro oluşturduk. Ön büromuzda ceza mahkemeleri, hukuk mahkemeleri, cumhuriyet başsavcılığı ve vezne birimleri bulunuyor. Ön büromuzun temel fonksiyonu şu. Vatandaşımız adliyeye geldiğinde üst katlara çıkmadan herhangi bir yazı işleri müdürü, hakim, cumhuriyet savcısı aramadan tüm işlemlerini buradan yapabilecek. Diyelim ki komşusuyla arazi ihtilafı olan bir vatandaşımız hukuk mahkemesine tapu iptal davası açacak. Vatandaşımız dilekçesiyle hukuk mahkemeleri ön bürosuna müracaat ediyor. Görevli personelimiz dilekçesini inceleyip kimlik tespiti yaptıktan sonra dilekçesini tarayarak sisteme kaydediyor. Bilindiği gibi hukuk mahkemelerinde dava açmak parayla. Vatandaşımızın dilekçesi sisteme kaydolduktan sonra görevli personel vatandaşın yatıracağı harç miktarını hesaplayıp vezne memuruna yönlendiriyor. Vezne memurumuz da vatandaşın hacrini alıyor. Vatandaşımızın yukarı çıkmadan, hakim görmeden dilekçesini teslim etmesi belki vatandaşımızın garibine gidebilir. Onun için de dilekçesini alan arkadaşımız, vatandaşa kendi imzası ve kaşesini taşıyan bir alındı belgesi veriyor. Vatandaşımız bu belgeyle davasını açmış olduğunu anlıyor. Vatandaşımız üst katlara çıkmadan davasını açtı. Bu vatandaşımıza daha sonra davayı açtığı mahkeme tarafından duruşma tarihini belirten bir davetiye gönderilecek. Vatandaşımız artık bir daha adliyeye duruşma gününe kadar uğramayacak. Bir başka örnek verecek olursak, vatandaşımızın bir tanesi köyden geldi ve duruşması var ama duruşmasının hangi mahkemede, hangi katta olduğunu bilmiyor. Ön büroya müracaat edip TC kimlik numarası ve ismini söylediği zaman kendisine duruşmasının hangi mahkemede, hangi, tarih ve saatte olduğunu, hangi katta olduğunu söylüyor. Yani vatandaşımız kapı kapı gezip hakim, cumhuriyet savcısı, yazı işleri müdürü, mahkeme gibi arama derdi kalmıyor. Büromuzun temel fonksiyonu bu” dedi.
“Bu Ön Bürolar Yeni Adliye Binamızda Ayrı Ayrı Odalarda Olacak”
Ön Büro’nun normalde ayrı ayrı odalarda olması gerektiğini ama adliye binasının fiziki şartları gereği hepsini tek bir odaya aldıklarını belirten Benli; “Mahkeme Yönetim Sistemi Projesi, Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen bir proje. Yaklaşık 4-5 yıldır pilot adliye olarak seçilen 25 adliyede bu sistem işletilmeye çalışılıyor. Biz, pilot adliye olmamamıza rağmen kendi çabalarımız ve imkanlarımızla, fiziki şartlarımızın yetersizliği ile bu büroyu ön büro olarak oluşturup Elbistanlı vatandaşlarımızın hizmetine tahsis ettik, faydalı olmasını diliyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın üst katlara çıkmasının önüne geçip yorulmasına önlemek ve onlara daha iyi hizmet vermektir. Normalde bu ön büronun her birinin ayrı ayrı olması gerekiyor. Bizim fiziki şartlarımız yetersiz olduğundan burada o hizmeti ayrı ayrı veremiyoruz. Nasip olur da yeni adliyemiz yapılır taşınırsak orada giriş katına hem Ceza Mahkemeleri Ön Bürosu, hem Hukuk mahkemeleri Ön Bürosu, hem Cumhuriyet Başsavcılığı Ön Bürosu hem de vezne, icra daireleri ve nöbetçi savcı odası giriş katta olacak. Vatandaşlarımız işlerini oradan halledecek, hakim ve cumhuriyet savcısının bizzat ifadesinin alınmasının haricinde vatandaşlarımız üst katlara çıkıp oda aramayacak” dedi.
“Adliye ve Cezaevinde SEGBİS Odaları Oluşturuldu”
Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Esat Faruk Benli, bunun dışında telekonferans yoluyla ifade almaya olanak sağlayan Sesli ve Görüntülü Bilgi İşlem Sistemi’nin (SEGBİS) Elbistan’da da faaliyete geçtiğini söyledi. Bu sayede Elbistan dışındaki bir cezaevinde olan ve Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir davada yargılanan mahkumun, Elbistan’a gelmeden SEGBİS ile ifadesinin alınabileceğini belirten Benli; “Mahkemenin yargıladığı kimse yargı ağının dışında bulunuyorsa, mesela Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargıladığı şahıs Elbistan’da değil, Ankara’da, Kars’ta vesaire başka yerde veya cezaevinde. Burada Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu’na, Asliye Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu’na ve Elbistan E Tipi Kapalı cezaevi’ne bu SEGBİS’i kurmuş bulunuyoruz. Bu sistem sayesinde ilgili mahkeme; vatandaşın bulunduğu yerdeki mahkemeyle veya cezaevi ile irtibata geçiyor, o şahıs, belirlenen gün ve saatte duruşma salonunda veya cezaevindeki SEGBİS odasında hazır ediliyor, vatandaş buraya gelmeksizin anında vatandaşın ifadesi online olarak alınıyor. Bundan maksat ise, cezaevleri arasında nakiller yapılıyor ring araçlarıyla. Bazen üzücü olaylar, kazalar meydana geliyor, amaç bunların önüne geçmek. Veya vatandaşın yargı alanının dışarısında bulunduğu mahkemeye gelip gitme masraflarından kurtarmak” dedi.
“Vatandaşımız, Elbistan Adliyesi’ndeki İcra Satışına İnternetten Katılabilecek”
Elbistan Adliyesi’nde uygulanan teknolojik yeniliklerin bunlarla sınırlı olmadığını ifade eden Benli; “Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen bir İcra Projesi var. Bu proje kapsamında da Elbistan’da bulunmayan bir vatandaş, internet ağı üzerinden Elbistan’da icradan satılan bir menkulün veya gayrimenkulün satışına katılabilecek. Veya vatandaşımız internet bankacılığını kullanarak dosyaya masraf yatırabilecek, veya da İcra Müdürlüğümüzün vatandaşa iade etmesi gereken bir parası var internet bankacılığını kullanarak vatandaşın hesabına iade edebilecek. Bu da güzel bir imkan. Bunlardaki esas maksat vatandaşın adliyeye gelmeden işini bulunduğu yerden halledebilmesi, yargının hızlandırılmasıdır” dedi.
“İş Mahkemesi Kuruldu, Yazın Faaliyete Geçecek”
Bölgede bulunan santraller nedeniyle iş dava sayısının yoğun olduğunu, bu nedenle de Elbistan’da İş Mahkemesi’nin kurulmasına karar verildiğini belirten Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Esat Faruk Benli; “Biliyorsunuz, basına yansıdığı kadarıyla bölgemize ilave santraller yapılacak. Şu anda Elbistan’da görev yapan 3 tane Asliye Hukuk mahkemesi var. Bunlardan bir tanesi İş Mahkemesi sıfatıyla görev yapıyor. Afşin’de de 2 tane Asliye Hukuk Mahkemesi var ama bir mahkemenin 2 tane hakimi var dolayısıyla orada fiilen 3 tane Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi var. Burada bilindiği gibi termik santrallerden kaynaklanan işçi yoğunluğundan dolayı iş davası çok. Bu durum göz önüne alınarak, buradaki talepler değerlendirerek gerek avukatların gerek bizim yazışmalarımız sonucunda Hakimler ve Savcılar Yüksek kurulu tarafından bir tane Afşin’de, bir tane Elbistan’da İş Mahkemesi kuruldu: faaliyete geçirilmesi yazın olacak. Yazın hakim ve savcı atamalarıyla İş Mahkemesi de faaliyete geçmiş olacak” dedi.
Benli son olarak bu çalışmalardaki esas amacın yargıyı hızlandırma ve vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak olduğunu vurguladı.