Odanın toplantı salonunda gerçekleştirilen Elbistan Ziraat Odası 2008 Yılsonu Meclis Toplantısı’nda Meclis Başkanı Ali Ekber Gültekin, Meclis Üyeleri katıldı. 2008 yılının tüm Türkiye’de çiftçi için kötü bir yıl olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut; “Türkiye’de olduğu gibi 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler belediye başkanlarının dışında muhtarlar da seçilecek ve ikamet ettiği mahalleye muhtar olmak isteyenler ise çalışmalarınız hızla sürdürüp aday olduklarını açıklıyorlar.
Bunlardan biri olan Selver Kama da bir açıklama yaparak Cumhuriyet Mahallesi’ne muhtar adayı olduğunu söyledi. 34 yaşında ve ev hanımı olan Selver Kama, adaylıkla aynı zamanda da Elbistan’a bir ilke imza atacak. Seçilirse Elbistan’ın ilk bayan muhtarı olacağını söyleyen Selver Kama; “Hem mahalle hizmet etmek, hem de kadınları ön plana getirerek diğer kadınlara cesaret vermek istiyorum” sözleriyle aday olmadaki amacını açıklarken, seçim çalışmalarına da başladığını söyledi.
9 yıldır Cumhuriyet Mahallesi’nde ikamet ettiğini ve bu nedenle de mahallenin sorunlarını iyi bildiğini belirten Kama, destek için yapmış olduğu ev ziyaretlerinde mahalle sakinleriyle sohbet edip onların dertlerini de dinlediğini söyledi.
Kama; “Ev hanımının mahalleye çok daha fazla zaman ayıracağını ve bu işi çok daha iyi yapacağına inanıyorum ve seçilmem durumunda ise hiçbir ayrım yapmadan herkese eşit bir şekilde hizmet edeceğime söz veriyorum. Cumhuriyet Mahallesi’ni hak ettiği hizmetlere kavuşturmak için mahalle halkından destek bekliyorum” dedi.
Selver Kama ayrıca, eşi Derviş Kama’nın da kendisine destek olduğunu ve muhtarlığı erkeklerden çok iyi yapacağına inandığını söylediğini belirtti.
Elbistan bölgemizde de üretim düşmüş, çiftçimiz ürettiğinin karşılığını alamamıştır. Çiftçi, borç batağına düşmüş, geleceğinden ümitsiz bir hale gelmiş ve artık her geçen gün köylerimiz göç vermeye başlamıştır” dedi.
Tarımın köylünün geçim kaynağı olmaktan çıktığını belirten Bulut, çiftçinin çaresizlik içinde kıvrandığını ve kırsal kesimde çiftçiliğin artık terk edilmeye başladığını söyledi. Gübre fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle çiftçinin ürününü gübresi ektiğini, bunun da intihar olduğunu söyleyen Başkan Mehmet Ali Bulut; “Dünyanın en pahalı mazotunu kullanmak zorunda bırakıldığı için çiftçi tarlasını iyi imar edemez duruma düşmüştür. Dünyada ham petrolün varili 150 dolardan 36 dolara düşmüş, petrol satış noktalarına yeterince yansımamış, Başbakanımız da petrol fiyatının düşmemesinden şikayetçidir. Ulaştırma Bakanı şikayetçi, biz çiftçilerde şikayetçiyiz. Peki kim çözecek petrol fiyatının halka yansımasını? Tabii ki bizim sıkıntımızı bizim hükümetimiz çözecek bizim de sitemimiz bizim hükümetimize olacak” dedi.
2008 yılında Elbistan’ın başlıca ürünlerinden olan hububatın da büyük darbe yediğini söyleyen Bulut, şeker pancarında da durumun aynı olduğunu söyledi. Elbistan Şeker Fabrikası’nda işlenen pancar miktarının her geçen yıl düştüğüne dikkat çeken Başkan Mehmet Ali Bulut; “2008’de şeker pancarının verimi yüksek olduğu halde Kahramanmaraş bölgesinin 120 bin ton şeker pancarı Malatya’ya taşınıyor nakliye ödenerek. Oysa Malatya’da 60 bin ton şekerpancarı üretiliyor. Niye 60 bin ton Malatya şekerpancarı Elbistan’a taşınmıyor. Elbistan hem daha yakın hem de Kahramanmaraş’tan taşınan pancarın yarısı kadar. Malatya ve Kahramanmaraş’ın şeker pancarı Elbistan’a gelse Elbistan Şeker Fabrikası 4 ay çalışır, buradaki işçi kardeşlerimiz mağdur olmaz, şeker şirketi de daha az nakliye öder, hem de kârı olur. Burada şöyle bir soru çıkabilir. Malatya Şeker Fabrikası ne olacak? Malatya Şeker Fabrikası şehrin içinde kalmış ve arsası iki tane fabrika yaptırır.
Konuşmasında tüm Türkiye’de tanınan ve marka haline gelen ayçiçeğine de değinen Mehmet Ali Bulut; “Çiftçilerimizin münavereli ekim yapması gerekir. Eğer Elbistan çiftçisi olarak Ayçiçeğinde 5 yıl öncesinin rekoltesini ve kalitesini yakalamak istiyorsak, bilinçli davranmak zorundayız. Burada küresel ısınmanın da rolü çok büyük. Elbistan’da odamızın çabaları ile alternatif ürünlere yönelmek için çok uğraş verdik bununda son zamanlarda meyvesini almaya başladık. Örneğin danelik ve silajlık mısır, patates, domates, karpuz gibi ürünlerde Elbistan’a artık ekim olarak yerleşmiş durumda. Patatesi genelde yabancı firma temsilcileri arazi kiralayarak ekim yapıyorlar bizim oda olarak yerli çiftçilerimizin de patates firmaları ile anlaşarak kendilerinin üretmesi çabasındayız. Domatesi çiftçilerimiz kendileri üretmeye başladı. Artarak devam ediyor. Mısır ekimini Elbistan çiftçisi kendisi ekim yaparak üretiyor. Bilinçli bir şekilde artarak devam ediyor ama yeraltı suyu ile sulamak zorunda kalıyor, yüklü miktarda elektrik parası ödüyor. Burada yine barajlar öne çıkıyor. Bir an önce Adatepe, Karakuz, Kavaktepe Barajları’nın yapılması gerekmektedir. Artık vurdun duymazlığa tahammülümüz kalmadı” dedi.