Elbistan Devlet Hastanesi Eğitim Salonu’nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cemal Pazarlı, Karbonmonoksit zehirlenmelerinin daha çok kömür, petrol ve doğalgazdan kaynaklandığını belirtti.
Dr. Pazarlı konuşmasının devamında, “Karbonmonoksit kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda yer alan bir gazdır. Bu yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkabilmekledir.
Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçer. Kanın, dokulara oksijen taşıyan kısmı olan hemoglobin isimli molekülü ile birleşerek karboksihemoglobin olarak ifade edilen bir bileşik oluşmaktadır. Bundan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamaz ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Karbonmonoksit zehirlenmesi ölümle de sonuçlanabilen çok ciddi bir zehirlenme olduğundan, karbonmonoksit gazının oluşma ihtimali olan yerlerde bulunan kişilerde belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlendiği düşünülen kişi hemen temiz havalı bir ortama alınmalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Zehirlenme belirtilerine göre burada gerekli müdahalelerin yapılacağı ve tedavilerin uygulanacağı bilinmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri esasen basit birtakım önlemlerin alınmasıyla önlenebilen zehirlenmelerdir” ifadelerine yer verdi