Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü tarafından Elbistan’a bağlı Kavaktepe Köyü’ne Söğütlü Çayı üzerine inşaat edilecek olan Kavaktepe Barajı’nın inşaatına başlanabilmesi için önemli olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınacak ÇED Raporu için dün Kavaktepe Köyü’nde ÇED toplantısı yapıldı. Köy okulunda Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak Başkanlığı’nda yapılan toplantıya Akbayır Belediye Başkanı Tahsin Öztunç, Bakış Belediye Başkanı Kamber Yurdakurban, Söğütlü Belediye Başkanı Ramazan Yüce, Demircilik Belediye Başkanı Ali Ekber Tepe, AK parti Elbistan ilçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca, İl Genel Meclisi Üyesi Ali Demir, Müşvir Firma MGS Mühendislik Proje Mühendislik Tücaret ve Limited Şirketi Yetkilisi Maden Mühendisi Burcu Kuz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile köy halkı katıldı.
Toplantının açılışını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı hasan Topak, toplantının amacı hakkında katılımcılarım bilgilendirerek, proje hakkında kafalarına takılan herhangi bir konu olması durumunda sormalarını istedi.
Daha sonra müşavir firmadan maden Mühendisi Burcu Kuz baraj hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
“114 Bin Dönüm Arazi Cazibeyle Sulanacak”
Söğütlü Çayı üzerine kurulacak olan barajın yaklaşık 70 metre yüksekliğinde olacağını belirten Kuz, su toplama alanının ise 3 kilometrekare olacağını söyledi.
Kuz; “Kavaktepe Barajı dipsavak çıkışından alınan su, sulama ana iletim hattına verilerek, sulama suyu temininde kullanılacaktır. Barajdan temin edilen sularla; Kavaktepe, Söğütlü, Türkören, Gündere, Demircilik, Çiçekköy ve Akbayır Köylerine ait 88 bin 550 dönüm alanın cazibeli olarak sulanması ve Adatepe sulamasının (P4) pompajı ile sulanan toplam 24 bin 870 bu proje kapsamında sulanması planlanmaktadır. Böylece toplam 113 bin 420 dönüm11.342 ha alan, Kavaktepe Barajı Sulaması Projesi kapsamında sulanacaktır. Sulanabilir araziler, basınç durumuna ve bitki türüne uygun olacak şekilde yağmurlama, damlama ve salma sulama yöntemi ile sulanacaktır. İletim hattı ise, basınç kaybına neden olmamak için kapalı sistem boru olarak tasarlanmıştır. Sulama projeleri ile; yüzde 30-80 su tasarrufu, yüzde 20-50 verim artışı, yüzde 50 gübre yüzde 30 ilaç tasarrufu sağlanmaktadır. Sulama iletim hattı; 1,6-2,2 metre çapında CTP boru kullanılacaktır” dedi.
“İnşaatı 3 Yıl Sürecek”
Baraj inşaatının suyu en az olduğu dönemde başlayacağını söyleyen Burcu Kuz; “Kavaktepe Barajının kuruda inşa edilebilmesi için derede suyun en az aktığı yaz döneminde derivasyon tüneli ile Söğütlü Çayı suları mansaba yönlendirilecektir. Derivasyon tüneli inşası tamamlandıktan sonra Söğütlü Çayı suları tünele yönlendirilecek ve baraj sahası kuruya alınarak proje inşaatına başlanacaktır. Kavaktepe Barajı yerinde ve rezervuar alanında; tarım arazisi, Kavaktepe ve Yalak köyleri ile Şerefli mahallesinin tamamı kapsayan yaklaşık 72 konut ve bu konutlara ait yardımcı binalar kalmaktadır. Barajın inşaatı 3 yıl sürecek ve 250 kişi çalışacaktır. Barajın ömrü 50 yıl olup, bakım onarımlarla bu süre uzatılacaktır. Sulama tesisleri sulama döneminde işletmede olacaktır” dedi.
“Canlı hayatın Devamı için Barajdan Belirli Oranda Su Bırakılacak”
Proje kapsamında kırma, yıkama, eleme ve beton santrali tesislerinin de inşa edileceğini belirten Burcu Kuz, son olarak baraj inşaatının çevreye etkisine değinerek şunları söyledi; “Kavaktepe Barajının işletilmesi aşamasında çevresel atık oluşmayacaktır. Ancak baraj ile suların depolanması ile baraj mansabındaki akışın kesilmesi olacaktır. Söğütlü Çayı yıllık ortalama akımı saniyede 4,74 metreküptür. Söğütlü Çayı yıllık doğal akımı dikkate alınarak barajdan mansaba canlı hayatın devamlılığı için belirli bir oranda can suyu bırakılacaktır. Mansaba bırakılacak su miktarı ÇED Raporu aşamasında hesaplanacaktır. Proje kapsamında yaklaşık olarak 6 bin 987 dönüm alan kullanılacaktır. Proje kapsamında kullanılacak arazi, hali-boş arazi (dere yatağı arazisi), orman, tarım dışı kamulaştırılacak arazi ve mera arazisinden oluşmaktadır. Tarım alanlarının kullanımı için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden tarım dışı kullanım izni alınacaktır. Ormanlık alanların kamulaştırılması söz konusu olmadığından bu alanlarda 6831 sayılı Orman Kanunun 17/3 üncü maddesi gereğince izin alınacaktır. Proje kapsamında kullanılacak tarım ve diğer şahıs arazileri için kamulaştırma işlemi yapılacaktır. Bu alanlarının kamulaştırma işlemleri; 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu ile bu Kanunda çeşitli değişiklikler yapan ve 05.05.2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4650 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre gerçekleştirilecektir.”
Maden Mühendisi Burcu Kuz’un baraj hakkında detaylı bilgiler aktarmasının ardından toplantıya katılanların soruları yanıtlandı. Sorular ve sorulara yetkililerince verilen cevaplar Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü yetkililerince tutanak altına alındı.