Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

"Aşırı Kaygı, Başarı ve Verimi Düşürür"

Elbistan Final Dersanesi Rehber Öğretmeni Didem Yılmaz yaklaşan YGS sebebiyle "Bugünlerde kaygının olumsuz etkilerini azaltmak ve başarıyı arttırmak için neler yapmalıyız?" sorusuna cevap verdi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 11 Mart 2013 11:10

Elbistan Final Dersanesi  Rehber Öğretmeni Didem  Yılmaz açıklamalarına şöyle devam etti: “ YGS adlı maraton koşumuzun son kulvarına gelmiş bulunmaktayız. Sınav 24 Mart 2013 Pazar günü yapılacak. Sınav yaklaştıkça birçok öğrencinin; kalp atışları hızlanacak, heyecanı üst seviyelere ulaşacak, uyku ve yemek düzeni bozulacak,sinirli halleri artacak,öğrendiklerini unuttuğu hissine kapılacak,dikkati çabuk dağılacaktır.Sınava girecek her öğrencinin böyle kaygılanması normaldir.Yaşanılan kaygının aşırı olması başarıyı ve verimi düşürecektir.Peki bugünlerde kaygının olumsuz etkilerini azaltmak ve başarıyı arttırmak için neler yapmalıyız?

           Öncelikle öğrenci kendi durumunu objektif bir şekilde değerlendirmelidir. Hangi konularda eksiğinin olduğunu belirlemeli ve eksiklerini giderebilmek için kendisine uygun programlar oluşturmalıdır. Bitirilmeyen konular varsa bir an önce bitirilip soru çözülmeye başlanmalıdır. Soru bankalarından konularla ilgili bol soru çözülmelidir. Sınava yirmi günden az kalan şu dönemde deneme sınavlarına da ağırlık verilmelidir. Her deneme sınavı gerçek sınav ciddiyetinde çözülmelidir. Deneme sınavlarını, biyolojik saatinizi ayarlayabilmeniz için sınav şartlarına ve süresine uygun bir şekilde uygulamalısınız. Çözülen deneme sınavlarının bize ne faydası olacak diye düşünebilirsiniz. Deneme sınavları; eksik konularınızı görmenizi, soru tiplerine alışmanızı, sınav sistemini tam olarak anlamanızı, sınav heyecanınızı yenmenizi sağlayacaktır. Her deneme sınavı gerçek sınavı bir provasıdır. Alınan sonuçlar nedeniyle başarılı olamayacağınızı düşünmeyin. Yapılan yanlışlar mutlaka irdelenip yanlış yapılan konularla ilgi kısa tekrar ve ardından soru çözümü yapılmalıdır. Böylece bu konular tam olarak pekişir ve unutulması zor olur.

              Konu eksiği çok olan öğrenciler ise tercih yapacağı puan türüne katkısı en fazla olan derslere yoğunlaşmalıdır. Geçmiş yıllarda çıkmış sınav soruları iyi incelenmeli ve soru sayısı fazla olan konularla ilgili çalışmalar arttırılmalıdır. Konu eksiği olmayan öğrenciler de deneme sınavının yanında mutlaka ÖSYM’nin son 10 yılda sorduğu soruları çözmelidir. Böylece ÖSYM’nin hangi konudan nasıl soru sorabileceği çözümlenebilir.

              Sınava 1-2 gün kala neler yapmalısınız?

              Sınava 2 gün kala ders çalışmayı bırakabilirsiniz. Sınav yerlerinizi görmeniz sınav sabahı telaşlanmanızı engelleyecektir. Kendinizi yormayın ve dinlenmeye çalışın. Bildiğiniz gibi Mart mevsim geçişlerinin olduğu bir aydır. Bu aylarda yalancı bahar görülür. Hava sıcak gibi algılanıp kıyafetler ince seçilmemelidir. Mart ayı hastalıkları da beraberinde getirir. Kendinize  dikkat edip hasta olmamaya özen gösterin. Sınava hasta olarak girerseniz sorulara odaklanmakta zorlanırsınız ve yanlış yapma riskiniz artar.Sınava birkaç gün kala sınav saatinden önce uyanmaya çalışın.

               Sınav gecesi, moralinizi bozacak faaliyetlerden kaçınıp size keyif verecek kişilerin yanında olun. Ağır yemekler yemeyin. Sınavda yanınızda bulunması gereken evrakları hazırlayın.

              Sınav sabahı, mutlaka kahvaltı yapın. Kendiniz rahat hissedebileceğiniz kıyafetler giyin ve sınav yerine 1 saat erken gitmeye özen gösterin.

              Sınav anı, olumsuz her şeyi unutun. Uyarıları dikkatle dinleyin. Kodlamalara dikkat edin. Kitapçığınızı hızlıca gözden geçirin. Deneme sınavında uyguladığınız stratejiyi aynen uygulayın ve kodlamaları biriktirmeden her sorudan sonra yapmaya özen gösterin. Zor  ya da çeldirici  sorulara takılıp sürenizi boşa harcamayın. Takıldığın ve çözemediğin soruları en sona bırakın.

             Unutulmamalıdır ki başarı son adımlarda gizlidir. Sınava az bir süre kaldığı için çalışmayı bırakmamalısınız. Ancak gece gündü durmaksızın ders çalışmak paniği arttırır ve önceki öğrenmelerinizi unutturur. Bu dönemde deneme sınavı çözmek ve kısa tekrarlar yapmak yeterlidir.

                 Sınava yeteri kadar hazırlandığınızı ve elinizden geleni yaptığınızı düşünün. Ulaşılabilir hedefler belirleyip kendinizi güdülemeye çalışın. Olumlu düşünün çünkü sınavda kontrol sadece sizdedir. Başarılı olabileceğinize yürekten inanırsanız gerçekten başarılı olabilirsiniz. 

                Sınavdaki başarınız sizin değerinizi değiştirmeyecektir. Sizler her zaman değerli ve özelsiniz.”

 

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com