Elbistan Belediye Düğün Salonu’nda dün gerçekleşen anma programına Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Uzman, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Bulut, Elbistan İmam-Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
Programın başında bir konuşma yapan Elbistan İmam-Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ebubekir Ölç, Mevlana’nın hayatını anlattı. Ölç, “Bugün Afganistan sınırları içinde kalan Belh’te 1207 yılında doğdu. Ülkemizde Mevlana, İran’da Rumi ve Batı âleminde ise ‘Jalaluddin’ adıyla tanınır. Mevlana, efendimiz demektir. Rumi ise Anadolu’lu anlamına gelir. Babası Sultanu’ı- Ulema ‘Bahaeddin Veled’ Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın daveti üzerine Anadolu’ya gelir. Babasından ve gittikleri yerlerdeki en yüksek bilginlerden dersleri alan Mevlana, 1244’de Konya’ya gelen Şems-i Tebriz’den manevi lezzetleri tadar. Mesnevi-i Manevi, Divan-ı Kebir, Fihi-Mafih, Mektubat isimli eserleri kaleme aldı. 17 Aralık 1273 yılında Konya’da vefat etti. Onun ‘Düğün Gecem’ dediği Şeb-i Arus’ta yani vefat günü olan 17 Aralık’ta dünyanın dört bir yanından sevenleri Konya’ya gelir. 735. vefat yıl dönümünde rahmet niyaz ediyoruz.
Mevlana’da diğer imanlı gönüller gibi ölümü bir yarılık değil, kavuşma olarak kabul ettiğinden, onun bu ölüm gününe düğün günü, sevinç manası anlamına gelen Şeb-i Arus dedindi. Mevlana’nın vefatından hemen sonra, Alemeddin Kayser ile Süleyman Pervane tarafından bugünkü çadır eşkali Yeşil Kubbe yapıldı ve türbe nizamına göre tanzim edildi.”
Müdür Ebubekir Ölç’ün konuşmasının ardından Elbistan İmam-Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan İslam ve tasavvuf dünyasından şair ve düşünce adamı Mevlana’nın hayatını ve yaşam felsefesini anlatan slayt gösterileri sunuldu.
Daha sonra okul öğrencilerinin hazırladığı şiirler ve Mevlana’nın yaşamından alınan önemli kesitlerin sergilendiği tiyatro gösterisi sunuldu.