Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

Ayçiçeği Sapından Yanmaz Yalıtım Malzemesi Üretti

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, ayçiçeği sapından yangına karşı dirençli yalıtım malzemesi üretti. Strafor gibi petrol atıklarından yapılan yalıtım malzemesinin pabucu dama atacak olan yalıtım malzemesinin seri üretimi için TÜBİTAK'a müracaat edilecek ve TÜBİTAK'ın projeyi desteklemesi durumunda seri üretim için önemli bir adım atılmış olacak.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 25 ?ubat 2013 09:45

Pet şişeleriyle çimentosuz beton üreten Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, son olarak ayçiçeği sapı ve tekstil fabrikalarının atıklarının karışımından yalıtım malzemesi üretti.

Hiçbir ekonomik değeri olmayan ayçiçeği sapı ile tekstil fabrikalarının çöpe giden atıklarını hem ekonomiye kazandırmak hem de organik bir yalıtım malzemesi üretmek adına 2012 yılının başlarında yola çıkan Binici, aradan geçen süre zarfında yalıtım malzemesini yangına karşı dirençli hale getirdi ve projesini TÜBİTAK’a sunmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 400 bin TL’lik projesini önümüzdeki günlerde TÜBİTAK’a sunacak olan Binici, ayçiçeği sapından ürettiği yalıtım malzemesi projesinin TÜBİTAK tarafından kabul edilmesi durumunda seri üretim yolunda önemli bir adım atılmış olacak.

“Projemizi TÜBİTAK’a Sunacağız”

Ayçiçeği sapından ürettikleri yalıtım malzemesinde olumlu yönde çok ciddi ilerlemeler kaydettiklerini belirten Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici; “Ayçiçeği sapından yalıtım malzemesi üretim çalışmaları devam ediyor. Bu malzemenin teknolojik ve endüstriyel boyutunu geliştirmek, yanmaz bir ürün elde etmek ve daha sonra da bunu daha da iyileştirmek için bir projeye ihtiyaç vardı. Biz de bu projeyi TÜBİTAK 1001 kodlu olarak önümüzdeki günlerde TÜBİTAK’a sunacağız. Projenin 350-400 bin TL bir bütçesi var. Burada amaçlanan; bizim mekanik olarak ürettiğimiz bu malzemeyi daha seri üretime yönelik teknolojik boyutlar kazandırmak ve belki bir sonraki adımda ulusal ve uluslararası ortaklar bularak endüstriyel olarak ürettiğimiz malzemenin artık seri üretimle ticarileştirmektir” dedi.

“Hem Organik, Hem Yerli”

Ürettikleri yalıtım malzemesinin piyasadaki yalıtım malzemelerinden birçok üstün özelliğe sahip olduğunu belirten Binici; “Bu yalıtım malzemesinin ham maddesi ayçiçeğidir. Ayrıca bu malzemeyi yanmaz hale getirmek çok uğraş getiren bir iş. Biz de onu aştık. Diğer yalıtım malzemelerinden farklı olarak en önemli özelliği yangına karşı dirençli bir malzemedir. Bir diğer özelliği ise organik olmasından dolayı çevreyi kirletmeyen bir malzemedir. her şeyden önemlisi ise yerli bir malzeme olduğu için dışarıya para harcamayacaksınız” dedi.

“2014’ten İtibaren Avrupa’da Yanıcı yalıtım Malzemeleri Yasak” 

Avrupa ülkelerinde ısı yalıtımıyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizen Binici; “Bütün odaklanan konu aslında enerji tasarrufuna yöneliktir. Binaların ısı transferleri sonuçta enerji kaybı anlamına geldiği için yaşlı Avrupa’nın yaşlı binalarının mutlaka ısı yalıtımı açısından güçlendirilmesi gerekiyor. Bu bağlamda da Avrupa ülkeleri ciddi bütçeler ayırarak yalıtım malzemesi geliştirme konusunda bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Biz de o çalışmalara müdahil olmuş olduk. Ama şu anda mevcut yalıtım malzemelerinin büyük bir çoğunluğu petrol kaynaklı olduğundan bunlar yangına karşı dirençli değillerdir. Hatta 2014 yılı itibariyle Avrupa Birliği ülkeleri yanıcı olan yalıtım malzemesi ürünleri yasaklamış durumda. Ülkemizde de çok yaygın olan yalıtım malzemesi strafor gibi petrol ürünleridir. O halde Avrupa Birliği müktesebatı açısından, artık bütün işlerimizi Avrupa Birliği entegrasyonuyla yaptığımıza göre muhtemeldir ki biz de yalıtım malzemeleri kullanımın da strafor gibi malzemeleri yasaklayacağız. O zaman binalarda nasıl bir yalıtım sistemi yapılması gerekiyor. Akla gelen ve şu anda da Avrupa’nın aklına gelen organik asıllı ama yanmaz yalıtım malzemesi üretilmesi gerekiyor. Bir malzemenin yanmaz olabilmesi için şartnamede öngörülen belirli sıcaklıklarda direnç göstermesi ve kendini koruyabilmesidir” dedi.

“Bizim Malzememiz Yangına Karşı Çok Dirençli”

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici son olarak ayçiçeği sapından ürettiği yalıtım malzemesini yangına karşı dirençli hale getirdiklerini, bunu da laboratuar ortamında test ettiklerini belirterek şunları söyledi; “Laboratuar çalışmalarımızda gördüğümüz konu şu ki, yalıtım malzemesi olarak ürettiğimiz bu malzeme, yangına karşı dirençli olmayan straforla karşılaştırılamayacak boyutta dirençlidir. Yani petrol atığı olan malzemeyi 1-2 dakika içerisinde tamamen yok etmek mümkünken bizim malzememiz uzunca bir süre kendini koruyabilmektedir. Bu, binalarda yangın direnci için önemli bir parametredir.”

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com