Adana İncirlik Üssü’ndeki incelemelerinin ardından havayolu ile Kahramanmaraş’a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ve Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Gazi Kışlası’nda incelemelerde bulundu. Türk ve Alman askerlerini ziyaret eden bakanlar, daha sonra gazetecilere ortak basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan bakanlar, risklerin caydırıcı önlemlerle asgariye indirildiğini belirttiler.
Burada ilk açıklamayı yapan Bakan Yılmaz, Adana’daki Hollanda, Kahramanmaraş’taki Alman ve Gaziantep’teki ABD bataryalarının 15 Şubat tarihi itibariyle operasyonel hale getirildiğini anımsattı. Türkiye’nin yanında yer alan müttefiklere teşekkür ettiklerini ifade eden Yılmaz, mevcut risk durumuna ilişkin bir soruya ise, “Amacımız halkımızın korunması, ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının kararlılıkla gösterilmesidir. Suriye’de yaşanan çatışmaların da bir an önce son bulmasını ve ülkede yeniden barışın tesis edilmesini talep ediyoruz. Risk var ama risk seviyesi düşüktür. İkinci hususta ilave güvenlik gerekçesi olursa böyle bir karar NATO tarafından alınır mı. Bizde genel bir ilke vardır, güvenlik parçalanamaz diye. Eğer güvenlik için gerekiyorsa bu alınır. Ama şu anda buna ihtiyaç var mı? Şu anda ilave bir güvenlik tedbiri alınmasına ihtiyaç yoktur” yanıtını verdi.
Almanya Savunma Bakanı Maiziere ise, Bakan Yılmaz’la aynı fikirleri paylaştığını belirtti. Şu anki tehdit durumunun düşük olduğunu işaret eden Maiziere, “Ama bu tehdit durumunun neden düşük olduğunu biliyoruz. Çünkü caydırıcı önlemler aldığınız zaman bunun sonucunda tehdit durumu da elbette düşük olur. Biliyorsunuz daha önce gerçekten de kötü bir kaza oldu. Daha doğrusu Türkiye uçaklarına bir saldırı söz konusu oldu. Böyle bir durumun hiçbir şekilde tekrarlanmasını istemiyoruz. Onun için bizzat caydırıcı önlemler almaktayız. Bundan dolayı tehdit durumu düşüktür” diye konuştu.
Bakan Maiziere, bir gazetecinin Esad yönetiminin kendi halkını Scut füzeleri ile vurmasını anımsatıp, Patriotlar’la Suriye içerisine bir müdahalenin olup olamayacağına ilişkin yönelttiği soruya ise, “Teknik nedenlerle de bakıldığında Suriye’nin içerisindeki bu roketleri indirmemiz, vurmamız mümkün olmayacaktır. Bu konu yakın zamanda da değerlendirildi ama kimse NATO’nun bu mevcut uygulaması ve bu uygulamaya bağlı görev tanımını eleştirme hakkına sahip değildir. Zira verilen görev yetkisi kapsamında bütün gerekli adımlar atılmaktadır” yanıtını verdi.
Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert da, Türkiye’yi ve Türk halkını korumak için bu topraklarda olduklarını vurguladı. Suriye’den gelebilecek olası bir tehdit karşısında gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Plasschaert, “Bizim burada bulunma sebebimiz de böylesi muhtemel bir riski asgariye indirmek. Buna karşı tedbirleri almak. Kuşkusuz biz orada olup bitenleri çok yakından takip etmekteyiz. Ancak bizim buradaki ABD, Almanya ve Hollanda güçleri olarak mevcut NATO uygulamasındaki görev tanımımız, sadece savunma amaçlı ve Türk halkını ve toprağını korumak ve Suriye’den gelecek riskleri asgariye indirmeyi hedeflemekte. Dolayısıyla mevcut görev tanımında sizin tarif ettiğiniz şekilde bir harekata geçilmesi mümkün değil. Mevcut görev tanımımız buna uymamakta” ifadelerini kullandı.
Bakanlar, Türkiye’de görev yapan NATO birliklerinin masraflarının da eşit olarak karşılandığını sözlerine eklediler. Basın toplantısının ardından üç bakan kentten ayrıldı.İHA