Milli Eğitim Bakanlığı’nın 18 Aralık 2008 tarihinde bir genelge yayınlayarak Halk Eğitimi Merkezleri’nde açılan SBS Kursları’nın yasaklandığını öne süren Eğitim-İş Elbistan İlçe Başkanı Ali Temel, bu genelgenin şok bir emir olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Temel, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü, valiliklere gönderdiği 18 Aralık 2008 tarihli "SBS Sınavlarına Hazırlık Kursları" konulu genelge ile maddi durumu iyi olmayan ve SBS’ ye hazırlanan öğrenciler için şok bir "emir" verdi. Genelgede, "Alınan duyumlarda, bazı illerimizde özel öğretim kurumu olup olmadığına veya kursların ilgili genelgede kayıtlı yönerge kapsamında açılıp açılamayacağına bakılmaksızın, her okulda hatta her sınıfta değişik isimler altında sınavlara hazırlık kursları açıldığı, çok sayıda öğretmen görevlendirildiği ve bu öğretmenlere halk eğitimi merkezlerince ek ders ücreti ödendiği bilgileri alınmıştır. Özellikle seviye belirleme sınavlarına hazırlık, örgün eğitime destek, Türkçe, matematik gibi kursların oldukça yoğun açıldığı tespit edilmiştir" denildi.
Genelgede, seviye belirleme sınavlarının "istenilen amaca hizmet etmeyeceği" belirtilerek, "Halk eğitimi merkezleri, bundan böyle seviye belirleme sınavlarına hazırlık örgün eğitimi destek, Türkçe, matematik gibi kurslar açmayacak, açılmış olanlar ise 31 Aralık 2008 tarihine kadar kapatılacaktır" emri verildi.
Genelgede, ÖSS, kolejlere hazırlık, yatılılık ve bursluluk sınavlarına hazırlık gibi kursların özel öğretim kurumlarının bulunmadığı yerleşim birimlerinde ve ekonomik durumları elverişli olmayan öğrencilere yönelik olarak okullarda kurs düzenlenmesine izin verilirken, "Söz konusu kurslar, her okul veya her sınıf için ayrı olarak değil, nüfus yoğunluğu büyük olan yerleşim birimlerinde en fazla iki, diğer il, ilçe ve beldelerde ise bir kurs olacak şekilde açılabilecektir” denildi.
Binlerce köy ve beldede, Halk Eğitim Merkezleri kanalı ille açılmış olan SBS kurslarından yaklaşık 250 bin öğrenci faydalanmaktadır. Tamamen ücretsiz olan bu kursların kapatılmasının akıllara bazı soru işaretleri getirdiği aşikar olup, bakanlığın bu genelge ile öğrencileri özel kurslara yönlendirmek istediği ve gücü dershanelere yetmediği için "gariban vatandaş"a yüklendiği görülmektedir. Maddi yetersizliklerden dolayı dershaneye gidemediği için sokakta olacak binlerce çocuk, bu kurslar sayesinde sistem içerisinde tutularak sokaktan kurtarılmaktadır. Bu kursları kapatmak, maddi durumu yerinde olmayan ailelerin çocuklarını sokağa itmektedir. Genelgede maddi külfetten bahsedilmektedir. Bakanlık bu kurslar için öğretmenlere kaç para ek ders ücreti ödendiğini açıklasın. Öğretmenlere kaç para veriyorlar ki fakir fukara çocuklarının yararlandığı kursları kaldırıyorlar?
Eğitime ve sağlığa yeteri kadar bütçe ayırmayarak, sosyal devlet anlayışından uzaklaşan Hükümet, sadaka toplumu yaratmayı tercih etmiştir.”