Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

"Biz Size İş Veremeyiz, İşi Siz Kendiniz Alacaksınız"

Esnafların, bölgedeki santraların malzeme alımı konusunda bölgeye öncelik verilmediği şikayetleri nedeniyle ELSİAD tarafından düzenlenen seminerde konuşan AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, bölgedeki sanayi yetersiz olması nedeniyle bazı alımları dışarıdan yapmak zorunda kaldıklarını belirterek; "Üretime yönelik sanayi yatırımlarına ağırlık vermemiz lazım. Biz size iş veremeyiz, işi siz kendiniz alacaksınız. İstihdam yaratacaksınız ve biz de size o istihdamdan dolayı teşekkür edip minnet borcumuzu yerine getirmek için elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız" dedi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 14 Ocak 2013 11:37

Başta sanayicilerimiz olmak üzere esnaflarımız ve işadamlarımızın son zamanlarda ‘bölgemizdeki santraller malzeme temininde bölge esnafına öncelik vermiyor, malzeme temininde öncelikle bölgeye verilmesi’ gerekiyor serzeniş ve şikayetlerinin artması üzerine Elbistan Sanayisi ve İşadamları Derneği (ELSİAD), 11 Ocak 2012 Cuma günü dernek binasında gerçekleştirdiği bir seminerle bölgemizdeki işadamlarını AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, Afşin-Elbistan A Termik Santralı Müdürü Faik Sağlam ve B Termik Santralı Müdürü İbrahim Şehirlioğlu ile bir araya getirdi.

Sağlam; “Doğrudan Teminde Afşin ve Elbistan’a Büyük Özen Gösteriyoruz”

ELSİAD Başkanı Emin Polat, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy’un da katıldığı seminere işadamlarının ve esnafların ilgisi yoğun oldu. AEL’2nin ve santraların tanıtım videolarının izletilmesiyle başlayan seminerde ilk söz alan A Termik Santralı Müdürü Faik Sağlam oldu.

İlk olarak santral hakkında katılımcılara genel bir bilgi veren Sağlam, A Termik’te 657 tane kamu personeli olduğunu, bunun yanında 1’i yabancı 10’u yerel olmak üzere 11 şirketin santralde iş yaptığını, bu şirketlerde çalışan 213 personeli ise bölge insanın olduğunun altını çizerken, bu şirketlerin aylık istihkaklarının da 771 bin TL civarında olduğunu söyledi.

Bölgede özellikle doğrudan temin denilen alım türünde bölgeye çok fazla ilgi göstermediklerine ve dışa açılmaya çalıştıkları yönünde bir olgu olduğunu ifade eden Faik Sağlam; “Bizim doğrudan temin yoluyla ortalama 109 dosyamız işlem görüyor. Bu işlem göre 109 tane dosyamızın yaklaşık 200 bin TL civarında bir parasal değeri var. Ancak biz bu 109 dosyadan maalesef 100 bin TL’sini içeride değerlendiriyoruz geriye kalan kısmı yine doğrudan temin olmasına karşın dışarı gidiyor. Sizlerin bunu sorgulaması lazım. Biz doğrudan temin diye piyasaya çıktığımız noktada niçin malı buradan temin edemiyoruz, Adana’dan, Mersin’den, Ankara’dan veya bir başka yerden temin ediyoruz. Tartışılması gereken mesele bu. Yoksa bugün dediğimiz gibi Elbistan’dan veya Afşin’den, bu iki ilçeyi birbirinden ayırmadan bahsedilen doğrudan temin alışveriş türünden bölgeye özellikle bir özenimiz söz konusu ama bu özenimizin karşılığını alamadığımız zaman bizler bir kapıya bir kere geliriz, ikinci kez geliriz uyarırız, ikinci kez olduğu zaman o kapı artık bizim için kapanmış demektir. Çünkü bizim yaptığımız işler zamana dayalı, 7 gün 24 saat çalışan bir tesis olduğumuzdan dolayı bizim için bazı malzemeler otobüsle gelmek zorundadır, bazen süresinde gelmek zorundadır. Bunu böyle algılamayan esnafla çok fazla çalışma şansımız olmuyor” dedi.

“İşletmemizde Yılda 250 Milyon TL Para Dönüyor”  

Kendilerinin de bölge esnafından şikayetçi olduklarını belirten ve bunu da bir örnekle açıklayan Sağlam; “Bizim de sizlerden şikayetimiz var. Çünkü çarşıya çıktığımız zaman çok ilginç şeylerle karşılaştık. Hatta bir arkadaşımız benimle bir mobilya aldı ve bir rondele pazarlığı yaptılar. Civatasını verdi, somununu verdi, ‘rondelesi ayrı para’ dedi. Böyle olduğu zaman sizlerle bizim aramızda ilişki maalesef geriliyor.

Bütçe olarak baktığımız zaman yalnızca A Santrali’nde yaklaşık 250 milyon TL civarında para dönüyor. Bunun büyük bir kısmı yakıttır, diğer kısmı tamamen bu tür etüt, rehabilitasyon, alışveriş, ticari ilişkilere harcanan paradır, işçilik de buna dahildir. Geçen yıl 250 milyon TL civarında bir para çıkmış oranın sırtından. Bu 250 milyon TL’nin ne kadarını burada bırakabiliriz onun tartışmasını yapmamız lazım. Bu bölgede santraller ve yeniler için neler yapmak lazım. Belki bunun etraflıca düşünülmesi lazım. Bu paranın burada kalması için neler yapılması lazım” şeklinde konuştu.

Yaldız; “2012 Yılında Alımların Yüzde 88’ini Elbistan’dan Temin Etmişiz”

A Termik Santrali Müdürü Faik Sağlam’dan sonra AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız sözü aldı. Gerek kendi işletmesinde gerekse de santrallerde kullanılan malzemelerin özel malzemeler olduğunu belirten Yaldız, Afşin-Elbistan Bölgesi’ndeki sanayinin az gelişmiş olması nedeniyle de bölgeden temin edilen malzemelerin kısıtlı olduğunu söyledi.

Ayrıca bölgede bu konuyla alakalı bir de bilgi kirliliği olduğunu belirten Yaldız, 2008 yılının bugüne kadar AEL’nin yapmış olduğu alımların fatura tarihi ve fatura miktarına kadar tüm detaylarının yer aldığı bir dosya hazırladığını ve dosyayı da işadamlarına verilmek üzere ELSİAD başkanı Emin Polat’a teslim ettiğini söyledi.

Dosyada yer alan bilgilerin bazılarını seminerde paylaşan Yaldız; “2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 17 milyon TL’lik bir yatırım harcaması yapılmış. Doğrudan teminle ilgili olarak 2012 yılı içerisinde Elbistan’da hangi firmalardan ne alınmış firma bazında fatura tarihi ve fatura tutarları dosyada mevcut. Bunların oranlarını verecek olursak yüzde 88 oranında Elbistan’dan alım yapmışız. Yüzde 3 oranında Afşin’den, yüzde 9 oranında Kahramanmaraş’tan, geri kalan kısmı da çevre vilayetlerden alınmış. Yani söylendiği gibi Afşin-Elbistan’dan malzeme alınmıyor değil. Çünkü biz belgeye dayalı konuşuruz, biz hesap adamıyız, belgeye dayalı konuşmadığımız zaman hata yaparız” dedi.

“Üretime Yönelik Sanayi Yatırımlarına Ağırlık Vermemiz Lazım”

Açık ihale usulü, pazarlık usulü, belli istekliler arasında yapılan ihale usulü ve doğrudan temin ve satın alma usulü olmak üzere 4 çeşit ihale sistemiyle malzeme temini yaptıklarını belirten yaldız, sanayici ve işadamlarına bu ihalelerin nasıl yapıldığını en ince detaylarıyla anlattı.

Konuşmasının devamında Malatyalı olduğunu söyleyen ve 35 yıldır AEL’de görev yaptığı için ‘Elbistanlıyım’ sözleriyle bölgeyi iyi tanıdığını ifade eden Yaldız, bölge sanayisinin gelişmesi, bölge sanayicisinin gerek santrallerdeki gerekse de AEL’deki iş olanaklarından daha fazla yararlanabilmesi için çok önemli tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi; “Benim gördüğüm bir takım eksiklikler var. Bir defa proje kültürünü geliştirmemiz lazım. Enerji sektörüne yönelik eğitime ağırlık vermemiz lazım. Üretime yönelik sanayi yatırımlarına ağırlık vermemiz lazım. Gidya ve külün değerlendirilmesi konusunda sanayicilerin el birliğiyle bir çalışma yapması lazım. Bölgede bölgesel alternatif tarım üretimine yönelmemiz lazım. Spesifik konulardan artık uzaklaşmamız gerekiyor. Yolların ekonomiyi canlandıracak şekilde düzenlenmesi sizin için çok önemli bir konu. Ara insan gücünün temini ve hizmet alımı sektöründe eğitimli insan gücüne bölgede çok büyük bir ihtiyaç var. Bölgenin özel enerji havzasına dönüştürülmesi konusunda çaba sarf etmemiz lazım çünkü özel enerji bölgesi haline geldiği zaman sanayinin altyapısının yatırımlarında teşvik programına giriyor ve o zaman daha rahat yatırım yapabilirsiniz. Profesyonel ve deneyimli kadrolarla çalışmanız lazım. Bu sizin için çok önemli bir konu. Normal sanayideki esnaf arkadaşımızın bizim internet sitelerimizde yayınlanan ihalelere hazırlanması kendilerini çok büyük sıkıntıya sokar. Çünkü ihale mevzuatını, KİT mevzuatını, şartnamenin ne olduğunu bilmiyor. Ama profesyonel ve deneyimli bir kadroyla çalıştığınız zaman problemlerin çözümünde, ihale sisteminin sağlıklı yürümesinde daha rahat hareket edersiniz” dedi.

“Bürokrasiye Hükmetme Havasına Girdiğiniz Zaman Kaybederseniz”

Yaldız, konuşmasının devamında; “Bir de müteahhit beraber çalıştığı insanları daima korumak zorunda. Ancak bu şekilde büyürsünüz. Beraber çalıştığınız insanları korumadığınız zaman, bürokrasiye hükmetme havasına girdiğiniz zaman kaybederseniz. Ben ihaleyi alamadım, arkamda şu var gidip de o arkadaşları aldığınız zaman orada iş yapamazsınız. Onun için beraber iş yaptığınız arkadaşları daima korumak zorundasınız. Biz size iş veremeyiz, işi siz kendiniz alacaksınız. İstihdam yaratacaksınız ve biz de size o istihdamdan dolayı teşekkür edip minnet borcumuzu yerine getirmek için elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. İhale prosedürleri, teknik şartname, KİT mevzuatı, satın alma yönetmelikleri, iş bitirme belgeleri, teknik yeterlilik belgelerinin hazırlanması konularını iyi inceleyip ihaleye öyle hazırlanmamız gerekiyor. Bu konularda deneyimsizlik varsa, bilgisizlik varsa, yardımcı olunmasını istediğiniz bir konu varsa kapımız sonuna kadar açıktır. Gelin ben saatlerce sizlerle beraber çalışırım. Gerekli kadroyu sizin elinize veririz her konuda da sizlere yardımcı oluruz” şeklinde konuştu.

Şehirlioğlu;; “2012 Yılında 59 Milyon TL’lik Dış Hizmet Satın Aldık”

AEL işletme Müdürü2nden sonra Afşin-Elbistan B Termik Santralı Müdürü İbrahim Şehirlioğlu söz aldı ve şunları söyledi; “Santralımda 700 tane hizmet alımı çalışanı, 550 tane de işçi ve memur var. Geçen sene 57 milyonluk dış hizmet satın almışız. Bunun içinde malzeme ve hizmet alımları da var. Arkadaşlarımızın söylediklerine de yüzde 90 katılıyorum.”

Konuşmaların ardından müdürler, sanayiciler ve esnaflardan gelen soruları yanıtladılar.

 

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com