EÜAŞ Genel Müdürlüğü Termik Santraller Daire Başkanlığı’na Verimlilik Müdürü olarak atanan ve üyesi olduğu Elbistan Koruma Kurulu’nun toplantısına ev sahipliği yapan Afşin-Elbistan B Termik Santrali Müdürü Galip Gülbahar, kurula santral hakkında brifing verdi.
“4,3 Cent’e Elektrik Üretiyoruz”
Brifingde Türkiye’de üretilen elektrik enerjisi maliyetlerine de değinen Gülbahar, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde üretim maliyetinin çok düşük olduğunu söyledi.
Gülbahar; “Hidroelektrik santrallerinin ilk yatırımları termik santrallerden daha yüksektir ama işletme maliyetleri çok düşüktür. İşletme maliyetleri termik santrallerle kıyaslanmayacak kadar düşük. Türkiye’de rejimi düzenli yeteri kadar su yok. Şu şartlarda bile su son damlasına kadar kullanılmış, neredeyse 2009 yılının suyunu tüketmeye devam ediyoruz. Buranın yok olduğunu düşünün. 7 milyar kilowat saat enerji burası üretmemiş olsun. 1 kilowat saati 5 ton sudan üretilse, 35 milyar ton suya daha ihtiyaç vardır. Bugün amortismanlarla birlikte yaklaşık 11 aylık üretimin karşılığı kilowat saat başına yaklaşık 4,3 cent. Ama bir taraftan da doğalgazla 12-13 cente, fueloil ile 22-23 cente enerji üretiyoruz. Türkiye’de ihtiyacı karşılamak için. İlk yatırımı, montajı hariç kendi malımız ve dışa bağımlı değiliz. Buraları, yüzde yüz kullanılması gereken zaruri enerji kaynaklarıdır. ‘Elin adamının 1 kilo kömürle ürettiği enerjiyi siz 7 kilo kömürle üretiyorsunuz’ diyebilirsiniz ama elimizde olan bu” dedi.
“Nükleer Santral Yapılmalı”
Şu an Türkiye’de enerji tüketiminin az olduğunu belirten İşletme Müdür Galip Gülkbahar, bu durumun hem üzücü hem de sevindiri olduğunu söylüyor. ‘Tüketim azaldıkça biz yetiştirebiliyoruz’ diyen Gülbahar; “Fakat bu acı durum. Yani gelişiyorsak, gelişeceksek tüketimin artması gerekli. Bizim elektriğimiz klimalar devreye girince perişan oluyor. Böyle bir şey olabilir mi? Aydınlatmadan, ısıtmadan, klimadan enerji kritik duruma düşer mi? Demek ki sanayimiz çalışmıyor. Sanayimiz çalışmazsa üretim olmaz, işsizlik artar, enflasyon artar, istersek kafamızı taşa çalalım. Elektrikte olduğu gibi diğer dallarda da üretim gerekir” dedi.
Konuşmasında şu an Türkiye’nin gündemini meşhul eden nükleer santral konusuna da değinen Gülbahar; “Nükleer santral konusunda kesin olarak biran önce karar verilip yapılması gerekir. Hükümetimizi o konuda kararlı gibi görüyoruz ama 7 sene oldu daha çok şey de yok bu da üzücü. Maliyet nükleerde daha düşüktür. Dünyada bugün hidroelektrik santraller bile çevreye zarar veriyor, çünkü çevrenin doğal yapısını bozuyor. Ama temiz bir enerji. Ondan sonra en temiz enerji nükleer enerjidir. Güvenilir ve temiz. Kaza olmaz, kaza olursa dünyada batabilir, kıyamette kopabilir. Bundan 30 sene önce yapılmış nükleer santraller halen çalışıyor. Teknoloji gelişiyor, bütün tedbirler alınıyor. Türkiye’de dile getirilen bir tek problem var ‘atıklar ne olacak’ diye. Atıkları zaten bize vermiyorlar. Dünyada nükleer kuruluşlar var ve atıkları onları alıyorlar. Akdeniz’e yada Karadeniz’e atıyorlarsa biz üretsek de atıyorlar üretmesek de atıyorlar. Onun zararından kurtulmamız mümkün değil dört bir yanımız da nükleer ile çevrili. Nükleer yayılma için 3 kilometre, 30 kilometre bir şey değil. Yani öyle bir kaza olduktan sonra kurtuluş yok, herkes ölecekse bizde öleceğiz bari biz kendi nükleer enerjimizle ölelim” dedi.
“Türkiye’nin Nükleer Enerjiye Kavuşmasını İstemeyenler Var”
Nükleer santral karşıtı eylemlere ve eylemleri yapanlara da değinen Galip Gülbahar; “Bunların içerisinde şuurlu olarak davranan vardır, uydum imama giden vardır ama Türkiye Cumhuriyeti nükleer teknolojiye kavuşmasını istemeyen gelişmiş ülkelerin Türkiye’de kurduğu düzendir. Bugün İran için nasıl çabalıyorlar. Ne yapıyor adam, kendi toprağından aldığını zenginleştirecek. Ama bunu silah yapar ihtimali. İsterse şimdi silahı parasıyla da alır. Parayı verdikten sonra bugün en çok karşı çıkan Amerika’dan bile alır. Nükleer enerjinin gelmesi lazım ve başka da çözüm yolu yok. Bugün Türkiye’nin yaklaşık 200 milyar kilowat saat enerji tüketimi var” dedi.
“2 Ay Çalışsın Yeter”
Dışarıdan fueloil ve doğalgaz alındığını ve bunlarla üretilen elektrik enerjisinin Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 60’ını karşıladığını belirten Galip Gülbahar; “Bizim esas sıkıntımız doğalgaz. Doğalgazı adam kıstığı zaman, çeşitli vesileler de bu olabiliyor ve o zaman açıkta kalıyorsun. Yani hiçbir şekilde onun telafisi, o açığı kapatmanın imkanı yok. Nükleer santralınız olsun senede 2 ay çalıştırın. Onu ihtiyaç olduğu zaman 2 ay çalıştırın. Çünkü kış günü doğalgaz veremezseniz, enerji üretemezseniz vatandaş kırılır geçer, ölür.
Brifing sırasında yöneltilen ‘nükleer santral konusunda sıkıntı nedir, maliyet mi yüksek?’ sorusuna ‘kararlık’ şeklinde cevap veren Gülbahar; “Türkiye aslında şu anda İstanbul’da nükleer enerjiden 500-600 kilovat saat elektrik üretiyor. Yani nükleer teknoloji de elimizde var. Nükleer santral kurmak için Akkuyu’da işe başlamış adamlar emekli oldular. Şimdi tekrar döndük oraya kurma çalışmalarına başladık” dedi.