2004 yılında yürürlüğe giren 5084 Sayılı Teşvik Yasası, 31 Aralık 2012 tarihinde sona erdi. Yeni işletmelerin açılmasına, istihdamın artmasına neden olan bu yasanın sona ermesiyle ilgili olarak Elbistan Sanayici ve İşadamları Derneği (ELSİAD) Başkanı Emin Polat, dernek binasında yönetim kurulu birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek teşvik yasasının uzatılması gerektiğinin altını çizdi.
Polat; “6 Şubat 2004 günü yürürlüğe giren 5084 sayılı Teşvik Yasası ile ve sonrasında 12 Mayıs 2005 tarihinde yürürlüğe giren Yatırım ve İstihdamın Desteklenmesine yönelik çıkarılan yasa 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Çıkarılan bu teşvik yasaları sayesinde ülkemizdeki işsizlik sorunu ciddi bir azalma göstermiş ve çalışanları sigortalı istihdam etme sayısında çok ciddi bir artış olmuştur. Bu teşvikler sayesinde Anadolu’daki kobiler ve küçük işletmeler büyüme olanağı bulmuş ve büyük firmalarla rekabet etme fırsatını yakalar hale gelmişlerdir. Anadolu’daki KOBİ’lere ve küçük işletmelere bu desteği sağlayan başta Sayın Başbakanımız olmak üzere tüm hükümet ve devlet yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.
Teşvik yasasının özellikle istihdama çok büyük katkı yaptığına dikkat çeken Emin Polat, açıklamaların devamında şunları söyledi; “Bu zamana ve buraya kadar elde edilen kazanımların devam etmesi de kazanılması kadar önemlidir. Hükümetimiz işsizliğin azalması ve kayıt altı istihdamın artması için büyük çabalar sarf etmiş ve bunda da verilen istihdam rakamlarına baktığımızda başarılı olduğu görülmüştür. Bu kayıtlı istihdam artışını en iyi kendi şehrimizde görmekteyiz. Kahramanmaraş’ta teşvik yasası uygulanmaya başlandığında 2005’te kayıtlı istihdam sayısı 46 bin iken, bu sayının 2012’de 110 bini geçmiş olduğu görülmüştür. Dünyada ülkelerin gelişmişliğini gösteren işsizlik oranı Türkiye’de yüzde 12’lerden yüzde 8,8’lere kadar düştüğü görülmüştür.
Teşvikler sayesinde çalışan insanlara daha iyi bir imkân ve ortam sağlanmış; bunun sonucunda da çalışanlar ve işletmeler daha verimli hale gelmiştir. Verilen teşvikler nedeniyle devletin üzerine ciddi bir yük biniyor gibi görünse de esasında yapılan kayıtlı istihdam sayesinde devlete ciddi bir prim girdisi oluyor, ülkedeki işsizlik oranında ciddi bir düşüş görülüyor ve işsiz insanlar devlete ve topluma yük olmaktan kurtulmuş oluyorlar.
Şuan dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve bölgemizdeki siyasi gelişmeleri dikkate almak durumundayız. Şuan Avrupa’da bir ekonomik kriz yaşanmakta ve dünyayı ve ülkemizi de etkileyebilir. Komşumuz Suriye’deki ve bölgemizdeki gelişmeleri de dikkate almamız gerekmektedir. Bütün bunları yan yana koyduğumuzda özellikle Güneydoğuda bulunan illerimizdeki işletmeler ve kobiler ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu sıkıntıların yanında teşvikler devam etmezse işletmeler işçi çıkarma yoluna gidecek, kobiler küçülme ve duraklama riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Bütün bu sebeplerden dolayı biz Elbistan Sanayici ve işadamları Derneği olarak teşviklerin 3 yıl daha uzatılmasını istiyoruz.”