İMO Elbistan Temsilciliği'nin organize ettiği konferans Sword Otel'de gerçekleştirildi. Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, EMYO Müdürü ve KSÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hanifi Binici ile KSÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu'nun konuşmacı olduğu konferansa CHP Elbistan İlçe Başkanı Naci Göçmen, Kent Konseyi Başkanı Mükremin Yinanç, Mimarlar Odası Elbistan Temsilcisi Mehmet Şahin, Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Elbistan Temsilcisi Poyraz Poyrazoğlu, İnşaat mühendisleri, mimarlar, müteahhitler, daire amirleri ve EMYO İnşaat Bölümü öğrencileri katıldı.
Konuşmacılardan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan'ın Kahramanmaraş'taki toplantısından dolayı katılamadığı konferansın açılış konuşmasını yapan İMO Elbistan Temsilcisi Memet Temur, konuşmacılara ve katılımcılara konferansa katılmalarından dolayı teşekkür etti.
Konferansta ilk sözü alan EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, yapı stoku ve binaların depreme dayanıklılığına değindi. Okul olarak Elbistan’da yapı stokunun tespiti noktasında her türlü imkana sahip olduklarını belirten Binici; “Sahip olduğumuz imkanlar, Elbistan’daki yapı stokunun özelliklerini ortaya çıkarmak için yeterli. Bunun için gerekli olan donanım, makine, teçhizat ve programlara sahibiz. Vatandaşlarımız arzu ettikleri zaman bu hizmeti vermeye hazırız. Mevcut yapıların durumu ve iyileştirilmesiyle ilgili binalardan bilgi toplayıp taşıyıcı sistemi analizi yapıyoruz, değerlendirme yapıyor ve eğer gerekli ise bir güçlendirme projesi uyguluyoruz veya binayı yıkın diyoruz. Bunu yaparak deprem sonrası, bir afet sonrası binalarımızın yok olmasını istemiyorsak, yaşadığımız binanın depreme karşı ne kadar güvenli olduğunu deprem öncesinde kestirme gibi bir imkana sahip olacağız. Bunun için Türkiye’de bir takım mühendislik büroları var, bununla beraber üniversiteler de yetkilendirilmiş durumda. Bunlar işbirliği yapılarak çözülebilir ama siyasi iradenin de biraz zorlaması lazım. Çünkü yaşanan depremlerden sonra ortaya çıkan tablo herkesi ilgilendiriyor. Biz yapı stokunun özelliklerini incelerken öncelikle hastaneler, okullar, emniyet binası ve özellikle müftülük binası gibi Elbistan’ımız için kamu binalarından başlamalıyız. Bunların gözden geçirilerek daha sonra vatandaşlarımızın oturdukları, binalar, özel binaların gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çok sayıda bina olması nedeniyle böyle bir tarama elbette kolay olmayacaktır Elbistan için düşünürsek. Ama belli başlı yerlerde pilot bölgeler seçilebilir” dedi.
Elbistan Meslek Yüksek Okulu’nda depremsellik testleri yapıldığını ve bugüne kadar Elbistan’da eski yapılarda test yaptıklarını hatırlatan Binici; “Unutulmamalıdır ki ve rahatlıkla ifade edebilirim ki şu iki yıllık görev sürem içerisinde, Sayın başkan da yanımda ve duymasını da özellikle isterim. Henüz biz, Elbistan’ımız için C10 üzerinde bir beton tespit etmiş değiliz. Beton kalitesi C20’nin üzerinde olmalıdır” dedi.
EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici'nin konuşmasının ardından sözü Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük aldı.
Küçük; “Bizler bilim insanları değiliz. Bu konunun uzmanları var. Yerel yönetimler olarak, uzmanlarımızın ve bilim adamlarımızın görüşleri kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehirleşme ve kentsel dönüşüm projelerinde deprem konusu göz ardı edilemez. Deprem büyük bir iktisadi kayba neden oluyor. Daha doğru ve sağlam binalarımız olsa idi, can kayıpları ve maddi kayıplar yaşanmaz. Bir avukat ve yönetici olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinin büyük önem teşkil ettiğini belirtmek isterim. Çünkü deprem bir gerçektir. Deprem tabi bir afettir ama zararı minimize edilebilir. Bu kapsamda hükümetimizin çalışmaları var. Bu çalışmalar kapsamında ilçemizde gözle görülür bir şekilde büyük gelişmeler kat ettik” şeklinde konuştu.
Konferansta son olarak Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu konuştu. Elbistan ve Afşin'in depremselliğine değinen Rızaoğlu; “Bölgemiz bir deprem bölgesi, her an ciddi bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Bunun için de bir takım önlemleri almamız gerekiyor. Bu vesileyle de bir takım önerilerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle Elbistan ve çevresinde yer alan fay hatlarının aktivite durumları ortaya çıkarılmalı, aktif olduğu saptanan faydalar üzerinde bu araştırmalar yapılarak bunların ne kadar sürede faaliyete geçiyor bunlar tespit edilmeli, özellikle Elbistan ve Afşin’de şehir merkezlerinde yapılaşma alanları deprem risk haritaları yapılarak belirlenmelidir” dedi.
Tunçko Hazır Beton’un sponsorluğunda gerçekleştirilen konferans, konuşmacıların katılımcılardan gelen soruları cevaplaması ile sona erdi.