Ülkemizin birçok ilinde mevcut binaların iyileştirilmesi için çalışmalara başlandığını, Elbistan Belediyesi’nin de eski yerleşim alanlarındaki binalarla ilgili gerekli müracaatını yetkili makamlara ilettiğini belirten İnşaat Mühendisi Poyraz Poyrazoğlu, yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi; “Hükümetin önceliklerinde ise kamu binalara vardır. 2023’e kadar özel ve kamu binaları olarak 7 milyon binanın teknik açıdan güçlendirilmesi veya yıkılıp depreme dayanıklı, yeni binaların yapılması söz konusudur.
Elbistan’ımızdaki müftülük binamızda, yıllar öncesinde o günün teknolojik imkanlarına göre yapıldı. Yapıldığından bu yana da yapım tarzı açısından tartışılır durumdadır. Gönül isterdi ki, binamız 4 kat olarak yapılsın, ancak o zamanki müftümüz çok amaçlı bir bina olmasını düşünerekten terasla birlikte 8 kat olarak inşa edilmesinde ısrar etti. Açıklamalarımın yanlış anlaşılmaması için açıklıyorum; bir katın komple demirini de babamın hayrına biz almıştık.
1999 Marmara depreminden sonra, deprem ve diğer yönetmeliklerdeki değişiklikler, inşaat sektörü açısından bir milat, bir devrim oldu. Yeni teknoloji ile yapılan binaları, eskilerle kıyasladığımızda çok büyük farklılıkların olduğu aşikardır. Halkımızın moralini bozmak istemem ama, görünen o ki 2000 yılından önce yapılan binalarımızın, %90’ınında iyileştirmelerin yapılması, bu mümkün değilse yıkılmasına ihtiyaç vardır. Bunun içinde Elbistan’ımızdaki eski binaların röntgeninin çekilerek tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Tabi bunu tek başına Elbistan belediyemizin yapmasının mümkünatı yoktur. Giderlere halkın ve devletimizin de katkı vermesi gerekmektedir. Bu hususta kısa zamanda çalışmaların başlatılmasında büyük fayda vardır.
Elbistan müftülük binamızla ilgili dedikoduların ve korkuların ortadan kaldırılması içinde; üniversite bazında acilen çalışmaların başlatılması gerektiği kanaatindeyim. Bu çalışmaların giderlerinin karşılanmasını da ne müftülüğümüz ne de belediyemiz karşılayacak durumda değildir. Başta Milletvekillerimiz ve Kaymakamlığımız olmak üzere devletimiz mevcut duruma müdahele etmek zorundadır. Elbette ki, bu işin öncülüğünü Müftülüğümüz yapmak durumundadır. Bunun içinde kaymakamımız Elbistan’a döndüğünde gerekli girişimler başlatılmalıdır. İnşaallah iyileştirme yapılarak müftülük binamız emniyetli konuma getirilir. Bununda maliyetinin, yaklaşık 500.000TL olacağı tahmin edilmektedir. Benim kanaatim, çelik taşıyıcılarla güçlendirme yapılması daha uygundur. Bildiğim kadarıyla 2 rapor hazırlandı, ikisi de olumsuz yönündedir. Bu da demek oluyor ki ya güçlendirme yapılmalı ya da yıkılıp yenisi yapılmalıdır. Dolayısıyla da geç kalınmadan çalışmalar başlatılmalıdır.
*Binanın yapımından bu güne kadar geçen süre içinde bina ile ilgili geniş bilgilere sahip olmamdan dolayıdır ki, endişelerimde haklı olduğumu düşünüyorum. Her konu da olduğu gibi bu hayati konuda da mühendislik ve de insanlık görevimi yapmanın sorumluluğunu taşımaktayım, bundan dolayı da bu açıklamayı yapma mecburiyetini hissettim.”