TBMM’deki 2013 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken, Enerji Bakanlığı’nın 2013 yılı bütçesi görüşmelerinde CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da söz aldı. Enerji’nin günlük yaşamımızın ve üretimimizin en önemli girdilerinden biri olduğunu ve bu nedenle, enerji sektörünün yönetimini üstlenenler, toplumun ve ekonominin gereksinim duyduğu enerjiyi yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevre ile uyumlu bir şekilde sunmak yükümlülüğünde olduğunu söyleyen Özbolat, ülkenin enerji arz güvenliği açısından da bu kaynakları çeşitlendirmek zorunda olduğunu belirtti.
Ülkemizde tüketilen enerjinin 4’te 3’ünün ithal edildiğini belirten Özbolat, dışa bağımlılığın çok önemli bir sorun olarak enerji güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Özbolat; “Enerji kaynaklarında dışa bağımlılık, en fazla tükettiğimiz enerji kaynakları olan petrol ve doğal gazda yüzde 90'ların üzerindedir. Böyle bir enerji sisteminin 21'inci yüzyıldaki sürdürülebilirliği ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Enerji politikalarındaki yetersizliklerin vebalini otuz yıldır, ne yazık ki, halkımız ve sanayicilerimiz çekmektedir.
Dünyanın en pahalı doğal gazını ve elektriğini kullanıyoruz. Kaynaklarımızı etkin kullanma konusunda hep teoriler üretiliyor, planlamalar yapılıyor ancak ne yazık ki ortada somut hiçbir şey yok. Enerji politikalarımızı incelediğimizde bir türlü hayata geçmeyen, hatta bazısı hayal olmaktan öteye gidemeyen ama her biri bizi kurtarma iddiasında olan binlerce projeyle dolu olduğunu görüyoruz. Tam yirmi dört yıl önce temeli atılmış olan Deriner Barajı'nın açılışını
yapmak, bu ülkeye ne sağlar. Yirmi dört yılın on yılını da AK PARTİ iktidarda olduğunda bunun da herkes tarafından bilinmesini istiyorum. Bu bir başarı öyküsü değildir, bu bir müteahhidin zenginleşme hikâyesidir.
‘Türkiye enerji fakiri bir ülkedir’ söylemini kabullenmek, bu ülkenin ne yazık ki kaderi olmuştur. Bizler, enerji politikalarına yön vermesi gereken insanlarız. Bunun vebali de çok ağırdır.
Bakınız, Avrupa'da doğru düzgün güneş yok ama 10 bin 20 bine yakın megavat gücünde kurulu enerji santralleri var. Yıllar önce rüzgârlarını bitirdiler, şimdi yeni nesil teknolojilerle verimlerini ve güçlerini artırıyorlar. Biz daha 2 bin megavatlar civarındayız ve buna seviniyoruz. Ortada ciddi bir sorun var demektir” şeklinde konuştu.
Özbolat’tan sonra söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da ülkemizdeki yerli kaynakların yeterince kullanılmadığını belirterek buna da Afşin-Elbistan Bölgesi’ni örnek gösterdi.
Akara, TBMM’deki konuşmasında şunları söyledi; “Sayın Bakan, Kamu İhale Kanunu'nun amir hükümlerine rağmen hangi hak ve yetkiyle ihalesiz sözleşmeyi uzatabiliyorsunuz? diye sormak istiyorum. Bu hukuksuz durum 1/1/2003 tarihinden 22/6/2010 tarihine kadar devam etmiş, bu tarihte yapılan ihalede 60 milyon ton kömürün dokuz yıl süreyle 8,65 TL'den alınmasına karar verilmiştir. Peki, merak ediyor musunuz: Yirmi iki yıldır -sizden önce yapılmış bu sözleşme- bu kömürü satan ve sizin de sürekli, sözleşmenin bozulmaması yönünde görüş verdiğiniz firmada tonu kaç liradan satılıyordu bu kömür? Tonu, 27 TL'den satılıyordu. Yani rakamlar ne kadar ufak değil mi? Yeni ihale rakamıyla eski ihale rakamının farkını alıp bir hesap yaptığınızda yirmi iki yılda devletten yeni parayla 2 milyar -eski parayla 2 katrilyon- paranın başkalarının cebine aktarıldığını göreceksiniz. Evet, tüm hesaplamalar yapıldıktan sonra bu 2 katrilyon kaynak ile on yılda, on milyon emekliye artı yüzde 4 ek zam verme şansına sahip olabilirdiniz. Bu, sadece bir ihalede buharlaşan kaynağı söylüyorum, bir ihalede. Bu örnekleri Zonguldak -taş kömürlerinde- Bartın Amasra, Afşin Elbistan, Çayırhan gibi örneklerle çoklandırabiliriz. Konuşmamın başında belirttiğim gibi Türkiye'nin ihtiyacı olan elektrik gibi ikincil enerji kaynakları Türkiye'nin kömür gibi birincil enerji kaynaklarıyla önemli bir kısmı karşılanabilir. Afşin Elbistan bölgesindeki kömür rezervimizin 4 milyar ton olup mevcut üretim kapasitesi, ki bu kapasite kullanılmıyor. 6 bin megavatlık kapasite çok rahat eklenebilir. Türkiye'nin toplam kömür rezervi, 12 milyar ton ama Afşin Elbistan'da üçte 1'i olan 4 milyar ton kömür var ve bugün 2 tane santral orada çalıştırılmıyor, bırakın 6.000 megavatlık bir ilave ek yapmayı. Bu kaç tane HES'e bedel Sayın Bakan söyler misiniz? Bu kürsüye geldiğinizde, o dereleri kuruttuğunuz, 200-300 tane HES'e bedel bu?”