Kahramanmaraş’ın kuzey ilçeleri dışında tutularak büyükşehir olması gerektiğini savunan ve bunun için düzenlenen miting ve toplantılarda aktif rol oynayan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı onaylamasından sonra yapmış olduğu değerlendirmelerde; “Bunların sıkıntılarınızı ileride çekeceğiz ama tavşan yamacı geçmiş olacak” dedi.
Hiçbir zaman Kahramanmaraş’ın büyükşehir olmasına karşı olmadıklarını hatta bundan iftihar edeceklerini belirten Bulut; “Ama evrensel insan hakları bir tarafı her yönden yükseltirken bir tarafın çökmesine müsaade etmez. Buna kanunlar da müsaade etmez. ‘Büyükşehir olduk beraber büyüyeceğiz’ diyorlar. Nasıl büyüyeceğiz? Allah aşkına Kahramanmaraş bana 170 kilometre, Elbistan’ın köyleri de bana 60 kilometre. Yani 230 kilometre uzaklıktaki yer mahalle oluyor. Büyükşehir 230 kilometre yer giderek Sevdilli’de, Horhor’da, Karahasanuşağı’nda yani uzak olan köylerimize nasıl hizmet götürecek?” dedi.
Elbistan’ın gerek nüfus, gerek arazi, gerek ödediği vergilerle onlarca ilden büyük olduğunu söyleyen Bulut; “Bunların yanında içerisinden 3 tane ilçe çıkarmış Elbistan’ın mahalle olması bu memleketin bitmesi, Elbistan’a zulüm demek. ‘Beraber büyüyeceğiz’ diyenler neye dayanarak söylüyorlar? Bunu diyenler Elbistan’la alay ediyorlar, Elbistan’a hakaret ediyorlar. Elbistan’ın insanları da sağ olsun parti işine düşmüşler ‘sen A partilisin ben B partiliyim’ diyerek birlikte hareket edemediler, etmediler. Bunların sıkıntılarını ileride çekeceğiz ama tavşan yamacı geçmiş olacak. Elbistan’ın hiçbir zaman mücadelesini bırakmaması lazımdı. Eğer bu yürüyüşler, protestolar devam etseydi belki hükümetimiz, milletvekillerimiz duyarlı olurdu. Çünkü Göksun’dan öbür taraf katıldığı zaman Kahramanmaraş büyükşehir nüfusuna ulaşıyor. Öyle bir il düşünün kü Pazarcık, ‘sen bana bakamıyorsun ey valilik, ey hükümet ben Gaziantep’e bağlanmak istiyorum’ diyor. Bir il düşünün Andırın ‘sen bana bakamıyorsun, ilgilenemiyorsun ben Osmaniye’ye bağlanmak istiyorum’ diyor. Şekeroba Beldesi ‘ben Türkoğlu’ndan, Kahramanmaraş’tan ayrılıp Nurdağı’na bağlanacağım’ diyor. Biz de ‘Malatya’ya bağlanalım’ dedik. Böyle bir il düşünün dört çevresindeki ilçelerin her biri bir yere kaçmak istiyor” dedi.
Kanunda büyükşehir olan yerlerde 5 yıl vergi alınmamasının bir önemi olmadığını söyleyen Bulut; “Mahalle olan köylerde su parası, çöp parası, temizlik parası, çevre vergisi verecekler. ‘emlak da 5 yıl almayacağız’ diyorlar ama 5 yıl sonra bu insanlar ölecek mi? Toprak bitecek mi orada? 5 yıl sonra da iki katını alacak. Zor yaşayan bu çiftçiler, köylüler vergiler altında ezilecekler. Büyükşehir nedeniyle Elbistan’da da yarın esnaflar vergiyle boğuşacaklar. Çünkü kararı büyükşehir verecek. Çünkü vali ve kaymakamın fazla bir etkisi kalmıyor, belediye kararları her şeyi kapsıyor. O nedenle Kahramanmaraş’ın büyükşehir olması bu bölge için zulüm demek. Bu bölgenin yok olmasına sebep olur. Bu bölgeyi bitirdiler. Kahramanmaraş’ın siyasetçilerine bir şey demiyorum kendi memleketlerini savunuyorlar. Ama bizim buradaki siyasilerimiz ne yapıyor? Beklentilerimizin karşılığını alamadık” dedi.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’a da sitemkar olduğunu ifade eden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut; “Ben burada Mahir Bey’e de sitem ediyorum. Mahir Bey benim gözümde Türkiye milletvekiliydi ama biraz da Elbistan’a bakması Elbistan’ın hesabını iyi yapması lazımdı. Ya gücü yetmedi ya da böyle olmasına göz yumdu.
Ama halen ümitler bitmedi. Bildiğim kadarıyla Cumhuriyet Halk Partisi bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor. Hatta ben Elbistan’da bir hukukçu ile görüştüm, bizim bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürme hakkımız varmış. Bunu da düşündüm ve birkaç sivil toplum örgütüyle görüştüm onlar da ‘Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi’ne zaten bunu götürüyor, eğer orada bir yanlışlık varsa mahkemeden döner’ dediler. Hatta ben Elbistan’ın konumunu ele alarak Anayasa Mahkemesi’ne götürmek istiyordum. Ama bir ana muhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi daha iyidir. Benim temennim bunun Anayasa Mahkemesi’nden dönmesidir. Anayasa Mahkemesi’ne Elbistan’ın, kuzey ilçelerin konumunu ayrıntılı olarak yansıttıkları zaman, 230 kilometreden bir mahalle olmayacağını inşallah mahkemedekiler de kanaat getirir” şeklinde konuştu.