1981 yılında ilk defa ABD’de görülen ve bugüne kadar yüz binlerce insanın ölümüne neden olan AIDS hastalığının bugüne kadar henüz kesin bir tedavisi bulunamadı. Hastalığın yüz binlerce insanın ölümüne neden olması nedeniyle tüm dünyada hastalığa karşı dikkat çekmek, halkı hastalıktan korunmak için bilinçlendirmek amacıyla her yıl kutlanan Dünya AIDS Günü nedeniyle bir açıklama yapan Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu hekimi Vekili Dr. Hasan Çetinkaya, hastalığın belirtileri, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.
AIDS mikrobu olarak bilinen HIV virüsünün insanların bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Çetinkaya; “AIDS mikrobunu alan kişi de 15 yıl gibi uzun bir süre belirti olmayabilir. Fakat bu mikrobu bir başkasına bulaştırabilir. AIDS hastalığında en yaygın bulaşma şekli korunmasız cinsel ilişki, kan yolu ile ve AİDS’li anneden gebelikte, doğum esnasında veya emzirirken bebeğine geçebilir. AIDS/HIV mikrobu taşıyan kişiden kan, organ ve doku nakli ile, sterilize edilmemiş iğne, enjektör gibi aletlerin ortak kullanılması ile bulaşabilmektedir. Ayrıca jilet, tırnak makası gibi vücutta küçük kanamalara sebep olan kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca dövme yaptırırken, kulak deldirirken, diş tedavilerinde ve kuaförlerde kullanılan aletlerin steril olmasına özen gösterilmeli ve steril olduğundan emin olunmalıdır.
AIDS hastalığının belirtileri ise lenf bezlerinde büyüme, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni belirsiz uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük ve bazı enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasıdır.
Dokunmak, tokalaşmak, öpüşmek, sarılmak, gözyaşı, ter, tükürük, aynı yerde oturmak ve aynı havayı solumak, aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmak, giysilerin ortak kullanılması, tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak paylaşılması, telefon kulaklığı, kapı tokmağı, sivrisinek, böcek ve arı sokması ile HIV bulaşmamaktadır.
AİDS hastalığından korunmak için en sık görülen cinsel yolla bulaşmaya karşı korunma, çarpık ilişkilerden uzak olma, tek eşliliğin ve evliliğin özendirilmesi gibi, tedavi esnasında kan alıp verme sırasında sterilliğe dikkat edilmeli ve evlenmeden önce çiftler mutlaka ELİZA testinden geçirilmelidir. AIDS belirtileri ve şüphesi görülen vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviye başlanması, o kişinin kendi sağlığı kadar toplumun sağlığını da ilgilendirdiğinden büyük önem taşımaktadır. AIDS’e karşı önlemlerimizi alalım sonra pişman olmayalım” dedi.
Dünya AIDS Günü nedeniyle Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi olarak halkı bilinçlendirme adına da çeşitli çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Elbistan Toplum Sağlığı merkezi Sorumlu Hekimi Vekili Dr. Hasan Çetinkaya; “Dünya AIDS Günü nedeniyle ilçemizdeki aile sağlığı merkezlerine halkımızı bilinçlendirmek, hastalık ve hastalıktan korunma yolları hakkında bilgilendirmek amacıyla uyarıcı afişler astık. Bununla birlikte sağlık personelimize bir bilgilendirme semineri düzenleyeceğiz” dedi.