Gökşen, yaptığı yazılı açıklama ile düşmana ilk kurşunu atarak, milli mücadeleyi başlatan Sütçü İmam’ın isminin yeni bulunan bir böcek türüne verilmesine tepki gösterdi. Bugüne kadar düzenledikleri programlarla Sütçü İmam’ın anısını yaşatmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Gökşen, herkesin toplumu özel kılan değer yargılarına saygılı olması gerektiğini dile getirdi. Yıllarca akademik kariyer yapan hocaların Sütçü İmam adını bir böceğe vermelerinin kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Gökşen, şunlar kaydetti: “Tek bir alanda eğitim verildiğinden uzun yıllar akademik ortamın dışına çıkmayan kişilerin toplum gerçeklerinden uzaklaştığını daha öncelerde yaşadık. Bilim adamlarının kendi toplumlarının değer yargılarından kopmamaları gerektiğine inanıyorum. Yaşadığımız ülkede Sütçü İmam’a değer veren, onun bir kahraman olduğunu düşünen ülke, vatan, din, bağımsızlık gibi insani bazı değer yargılarını onun şahsında bütünleştiren insanlar ne mutlu ki yaşamaktadır. Sonuçta sadece bir böcek olan canlıya bir kahramanın ismini vermek elbette dünyanın her yerinde tepkilere sebep olur. Bilimsel buluş kısırlığı içerisinde olan üçüncü dünya ülkelerinin refleksleriyle ‘bula bula bir böcek bulduk bari ona büyük bir isim vererek büyütelim.’ tavrı bölgesinde ve dünyada lider ülke olan Türkiye’nin, sayılı bilim kuruluşları arasında olduğunu düşündüğümüz üniversitemize dar gelmiştir.”
Duyarlı vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının duruma tepki gösterdiklerini anımsatan Gökşen, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Bu ismi verenlerin kötü niyetli olmadığını düşünmek istiyorum. Ama sonuçta bilim tarihi için muhteşem bir buluş değildir. Sütçü İmam kadar önemli bir ismi taşıyacak bir meta değildir. Kendi bilimsel çalışma alanı içerisinde böcekler kıymetli olsa da toplumumuzun değer yargıları içerisinde böcek farklı bir anlam taşımaktadır. Sütçü İmam’ın bizim için ne ifade ettiğini keşke kendi üniversitelerinde bulunan sosyologlara, tarihçilere, edebiyatçılara, felsefeciler, ilahiyatçılara sorsalardı. Bütün camiayı temsil eden rektörümüz bu açıklamayı yapmadan önce diğer bilim adamlarının görüşünü de sorsaydı. İstişare edilmeden yapılan dar bir kesimle verilen kararlarda böylesine büyük kurumlarda yapılmamalıdır. Çünkü Sütçü İmam sadece bir okulun adı değildir. Hele bir böceğin adı asla olmamalıdır. Bilimsel olarak muhteşem büyük bir önem arz etmeyen buluşlar için asla düşünülmemelidir. Kahramanmaraş ile üniversite arasında ki duvarların aşacak bir isim olarak gördüğün rektörümüzün Kahramanmaraşlılardan ve STK’lardan gelen bu sese kulak vereceğine inanıyorum. Sözlerime son vermeden önce bu olayın yüreğimizde açtığı bir yarayı daha ifade etmek istiyorum. Acaba Sütçü İmam Fransızların, İngilizlerin, Amerikalıların kahramanı olsaydı onun adına neler yapılırdı?”
Kahramanmaraş ve İlçeleri Kültür Derneği Genel Başkanı ve Sütçü İmam’ın torunu Yaşar Türkkorur da, dedesinin isminin bir böceğe verilmesine tepki göstererek, “Kahramanmaraş milli mücadelesinin timsal ismi Sütçü İmam’ın adını bir böceğe koymak bilim adamlığı değil ancak aymazlıktır” dedi.
Türkkorur, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yaşanan bu durumun kabullenilemez olduğunu ifade etti. Bilimsel araştırmalara hiçbir zaman karşı olmadığını, ancak 2.4 milimetrelik bir böceğe Sütçü İmam adının verilmesini ailesini ve tüm Kahramanmaraşlıları rahatsız ettiğini vurgulayan Türkkorur, şunları kaydetti:
“Allah’ın yarattığı her türlü canlıya karşı sevgi ve merhametimiz vardır. Ancak hayvanlar arasında da istemediğimiz veya sevmediğimiz olabilir. Sütçü İmam isminin bir böceğe verilmesini torunu olarak kınıyorum. Eğer çok heveslilerse Rektör bey’in veya bilim kadını mucit hocamızın ismi verilebilir. Böceğin ismi onlara daha çok yakışır. Bilim literatürüne kendi isimleri girmiş olur. Unutulmazlar arasına katılabilirler. Sütçü İmam ismi zaten unutulmazlar arasındadır ve başka reklama ihtiyacı yoktur. Bu isim derhal değiştirilmelidir. Biz aile olarak dedemizin isminin tekelini üstümüzde tutmak istemiyoruz, halka malolmuş bir kahramanın sahibi Kahramanmaraş halkıdır diye herkesi hoş gördük. Ancak hiçbir ülke kahramanını 2,4 mm’lik bir böceğe ismini vererek bu kadar küçültmez.”
Konuyla ilgili olarak Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mikdat Doğanlar’la da görüştüğünü dile getiren Türkkorur, yeni böcek türlerinin her zaman bulunduğunu ancak bu şekilde gündeme getirilmediğini işaret etti. Bu durumun üniversitedeki bilimsel çalışmaların yetersizliğini ortaya koyduğunu savunan Türkkorur, Maraş halkının da bu duruma sessiz kalmayacağının altını çizdi. Türkkorur, açıklamasını şöyle tamamladı: “Burada Kahramanmaraş halkından bir ses gelmezse, Ayrıca Maraş halkı bir kahramanına sahip çıkamıyor, mitingler düzenleyerek bu yanlışlığın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayamıyor, milletvekillerimiz duyarsız kalıyorlarsa onun ismini koruyacak biz varız.” (İHA)