Elbistan’da konut sektöründe ciddi bir oranda artış yaşanırken, bu sektörde yer alanlarda yaptıkları konutları diğerlerinden daha farklı kılıp vatandaşların kendilerini tercih etmeleri için değişik projeler hazırlamanın yanısı sıra, konutların sağlamlığını da ön planda tutuyorlar.
Konut sektöründe faaliyet gösteren Mimar Ümit Öztunç ile İnşaat Mühendisi Devriş Kartal, Ceyhan Nehri kenarına inşa edecekleri konutların sağlam olmasının yanın da zeminin de daha sağlam olması amacıyla Anadolu üniversitesi ile işbirliği yaptılar.
İnşaatların daha sağlam zeminler üzerine yapılmasını sağlamak amacıyla almış olduğu son sistem ekipmanlarla hizmet veren Anadolu Üniversitesi’nden Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tuncan ekipmanlarıyla birlikte Elbistan’a gelerek Kartal ve Öztunç’un konut yapacağı zeminin iyileştirilmesi amacıyla çalışmalara başladı.
Bugüne kadar yapmış oldukları inşaatlarda daha yenilikçi bir yol izleme gayreti içinde olduklarını belirten Mimar Ümit Öztunç ve İnşaat Mühendisi Devriş Kartal; “Mimar ve mühendis olarak önceliğimiz ürettiğimiz konutların estetik ve güvenilir olmasıdır. Bu sebeple yeni projemizde yapılan zemin iyileştirme işleminin kaliteli olması için yaptığımız araştırmalar sonucunda, bu alanda deneyimli, uzman ve güvenilir olan Anadolu Üniversitesi ekipmanları ve hocaları ön plana çıkmıştır” dedi.
Zemini iyileştirmesini yapacak olan ve aynı zamanda Mimar Ümit Öztunç ve İnşaat Mühendisi Devriş Kartal’ın üniversiteden hocaları olan Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tuncan ise yapmış olduğu açıklamada, yapılan çalışmanın hayati önem taşıdığını söyledi.
Tuncan, yapmış oldukları çalışmanın amacı ve çalışma çerçevesinde izlenecek yolu şu sözlerle açıkladı; “Buraya uygulayacağımız zemin iyileştirme yöntemi yüksek basınçlı enjeksiyon yöntemidir. Uygulayacağımız bu çalışma ile yaklaşık 5 bin ton/metrekarelik bir basınçla çimentoyu zeminle karıştırarak 80 santimetre çapında kolonlar oluşturmaktır. Bunun amacı, mevcut zeminin elverişsiz durumunun, üzerine yapılacak yapıyı taşıyacak şekilde depreme karşı güvenli hale getirmektir.
Bu çalışma insan hayatı için önemli, özellikle deprem sırasında insanların hiç olmazsa binayı terk edecekleri kadar bir vakit kazanmalarını sağlayacak bir zemin elde etmektir. Bu yatırımlar ucuz yatırımlar değil. İnsanların hemen hemen hayatı boyunca kazandıkları paralarla yapılan yatırımlardır. Bizim üniversite olarak amacımız yapım yöntemlerinin sağlıklı bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır. Üniversite olarak bu makineleri bu sebeple aldık. Öğrencilerimizi bunlarla yetiştiriyoruz ve okulumuzdan mezun olan inşaat mühendisleri bu bilgi donanımıyla mezun oluyorlar. Uygularken de ticari bir amaç gütmediğimiz için daha sağlıklı bir uygulama yapmayı başarıyoruz.
Bütün aletlerimizin tamamı Anadolu Üniversitesi’ne aittir. Tüm ekipmanımız ve sistemimiz bilgisayarlı ve tam otomatiktir. Sistemimizin çalışmasını da özetleyecek olursak; tartı ünitesi çimentoyu, suyu alır otomatik olarak tartar ve dinlendirici alıp onu belli bir müddet dinlendirerek çimentonun reaksiyona girmesini sağlayacak süreyi verir. O süreden sonra pompa güç ünitesine alır ve o istediğimiz basınca çıkarıp delici makinemize aktarır, delici makinemiz de istenilen derinliğe geldikten sonra kolon oluşturmaya başlar. Delici makinenin özelliği de zaten zeminin sağlam tabakasına kadar gitmesidir. Temel altı seviyesine kadar işlem yapılır ve orada bitirilir. Sonra da kazıya geçilir.”