Hava sıcaklıkların iyice düşmesiyle birlikte kalorifer ve sobaların yakılmasıyla Elbistan’daki hava kirliliği de artık iyice kendini göstermeye başladı. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Elbistan’a kurulan her saat başı kirliliği tespit eden Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nun verilerine göre Elbistan’daki hava kirliliği sınır değerlerin üzerine çıkmaya başladı. Hatta tehlikeli olarak belirlenen sınır değerlerin de kat kat üstüne çıkarak adeta rekor kırdı.
301-500 Arası Olan Tehlikeli Sınır 1310’a Çıktı
Elbistan’da Meteoroloji Müdürlüğü’nün bahçesine kurulan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nun Çevre ve Orman Bakanlığı’na saat başı gönderdiği verilere göre Elbistan’da Partikül Madde kirliliği sınır değerleri aşarak tehlikeli olan sınırın üzerine çıktı.
Verilere göre 12 Aralık 2008 Cuma günü saat 17.00’de istasyon tarafından yapılan ölçümde PM değeri 475 olarak tespit edildi. Bu değer, saat 18.00’de 1023 olurken, 19.00’da 1310’a çıktı. Çevre ve Orman Bakanlığı’n ait olan www.havaizleme.gov.tr adlı internet sitesinde yer alan bilgilere göre havanın sağlıklı olması için Partikül Madde değeri 0-50 arasında olması gerekiyor.
TEHLİKELİ Sınır Aşıldı
12 Aralık Cuma günü ölçülen bu değer bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan ve tehlikeli sınır olarak gösterilen 301-500 değerlerin çok üstünde. Geçmiş döneme yönelik yapılan incelemelerde ise Elbistan’daki Partikül Madde Kirliği’nin daha önceki günlerde de yüksek değerlere ulaştığı görülüyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı, resmi internet sitesinde istasyonlar tarafından kendilerine gönderilen hava raporlarının yanın da raporlarda yer alan rakamların ne anlama geldiği açısından vatandaşları bilgilendirmek adına açıklayıcı bilgilere de yer veriyor. Bakanlık, bilgilerle birlikte değerlerin yüksek çıkması durumunda vatandaşlara yapmaları gerekenler hakkında uyarılarda bulunuyor.
Bakanlığın sitesinde yer alan iyi, orta, hassa gruplar için sağlıksız, sağlıksız, çok sağlıksız ve tehlikeli olarak değerlendirdiği Partikül Madde Kirliliği oranları ve bu oranlara karşı vatandaşların yapması gerekenler şunlar.
0-50 Arası İyi: Uyarı yok.
51-100 Arası Orta: Nadiren hassas olan kişiler, uzun süreli ve yoğun efor sarfını azaltmayı dikkate almalıdır.
101-150 Arası Hassa Gruplar İçin Sağlıksız: Kalp veya solunum hastalığı (astım gibi) olan kişiler, yaşlılar ve çocuklar uzun süreli ve yoğun efor sarfını azaltmalıdır.
151-200 Arası Sağlıksız: Kalp veya solunum hastalığı (astım gibi) olan kişiler, yaşlılar ve çocuklar uzun süreli ve yoğun efor sarfından kaçınmalıdır. Bunun dışında herkes, uzun süreli ve yoğun efor sarfını azaltmalıdır.
201-300 Arası Çok Sağlıksız: Kalp veya solunum hastalığı (astım gibi) olan kişiler, yaşlılar ve çocuklar dış ortamda yapılan tüm fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdır. Bunun dışında herkes, uzun süreli ve yoğun efor sarfından kaçınmalıdır.
301-500 ARASI TEHLİKELİ: Kalp veya solunum hastalığı (astım gibi) olan kişiler, yaşlılar ve çocuklar evlerinde kalmalıdır ve aktivite seviyelerini düşük tutmalıdır. Bunun dışında herkes, dış ortamda yapılan tüm fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdır.
Bu rakamlar ve uyarılar Çevre ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan rakamlar. Bunlara bakıldığı zaman Elbistan’daki hava kirliliğinin tehlikeli sınırını fazlasıyla aştığı açıkça görülürken, sitede Partikül Madde değerinin 500’ün üzerindeki durumunun hangi sınıfa girdiği ve bu durumda yapılması gerekenler konusunda herhangi bir uyarı yok.
Partikül Kirlilik, İnsan Sağlığı İçin Tehdit Sayılıyor
Elbistan’da çoğu zaman çok sağlıksız değerlere çıkan, tehlikeli sınırı aşan partikül madde kirliliği ise insan sağlığı için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Yine sitede yer alan bilgilere Partikül madde Kirliliği’nin insan üzerindeki etkileri ise şöyle:
Kalp veya solunum rahatsızlıkları olanlar (kalp yetersizliği, kalp ile ilgili damar hastalıkları, astım veya Koah - Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve yaşlı yetişkinler acil servislere başvurabilirler, hastaneye yatabilirler ve hatta bazı durumlarda ölebilirler. Bu grup hava kirliliğine maruz kalırsa göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve yorgunluk hissedebilirler. Partikül kirliliği (hava kirliliği) kalp ritim bozukluğu ve kalp krizi ile de ilişkilendirilmiştir.
Astım gibi solunum rahatsızlıkları bulunanlar bu partiküllere maruz kalırlarsa normalde nefes aldıkları gibi derin nefes alamayabilirler, öksürebilirler ve nefes darlığı çekebilirler. Sağlıklı insanlarda da bunun gibi sağlık etkileri gözlenebilir, fakat ağır sağlık problemleri yaşamayabilirler.
Partikül kirliliği, solunum yolu enfeksiyonlarına hassasiyeti arttırabilir, astım, kronik bronşit gibi mevcut solunum hastalıklarını kötüleştirebilir, ilaç kullanımını ve doktor ziyaretlerini arttırabilir.