Havaların soğumasıyla birlikte sobaların ve kalorifer kazanların yakılması sonucu ilçede hava kirliliğine neden olmaya başladı. Bu nedenle Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nce dün Elbistan’da denetim yapıldı. İl Müdürü yardımcısı Hasan Topak, Çevre Mühendisi Hale Göçer, Tekniker İsmail Korkmaz ile birlikte ilçemize gelerek mahrukatçılar, apartmanlar ve sitelerde denetimlerde bulundu. Elbistan Belediyesi Zabıta Müdürü Bahadır Özen ile zabıta ekiplerinin de eşlik ettiği denetimlerde kömürlerden numuneler alındı, kalorifer kazanı ateşçilerinin belgeleri kontrol edip kazanı nasıl yaktıkları hakkında bilgiler aldı.
Yapılan denetimlerde Hasan Topak, kalorifer ateşçilerine kazanı yakarken fanı açmamaları konusunda uyardı.
Topak; “Geçen Yıl Elbistan’da 5 Bin 500 Ton kömür Tüketildi”
Denetimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hasan Topak, denetimlerin devam edeceğini belirterek; “Denetimlerimizde tüm apartmanlarda yakıcıların yakma belgelerini, kömür kalite ve standartlarını kontrol ediyor, ihtiyaç duyduğumuz durumlarda numuneler alarak analizlerini yaptırıp, analiz sonuçlarında standart dışı çıkan kömürlerle ilgili de yaptırımlar uyguluyoruz. Bugün itibariyle Elbistan ilçemizde 55 adet katı yakıt satıcısı belgesi verdiğimiz işyerimiz var, bunlar aracılığıyla satılıyor kömürler. 2011-2012 ısınma döneminde Elbistan ilçemizde yaklaşık 5 bin 500 ton kömür tüketildi. Tabiri caizse bunun gram gram takibini yapmak durumundayız ve yapıyoruz da. Bu anlamda belediyemizde ciddi bir destek veriyor sağ olsunlar. Malumunuz Kahramanmaraş merkezin Elbistan’a olan uzaklığı da dikkate alınacak olursa anında müdahale belediyemiz eliyle yapılıyor” dedi.
“Fanların Kapatılması Gerek”
Geçen sene yapılan denetimlerde Elbistan’ın en büyük sorunu olarak 1 kalorifer ateşçisinin onlarca kalorifer kazanını yaktığını tespit ettiklerini belirten Topak; “Bu da mümkün olmayan bir şey. Kömürü doldurarak, boğarak yakıyorlar kazanı. Yanması için de fanlar kullanılıyor, fanlar aracılığıyla tutuşturma sağlanıyor. Beraberinde de kömürden çıkan tüm kül, partükül madde bacadan atmosfere veriliyor. Tabi solunum düzeyinde de insanlar muhatap olunca da üst solunum hastalıklarına, hava kirliliğine sebep oluyor. Bunun için öncelikle fanların kaldırılması, kullanılmaması gerekiyor. Kullanılmaya devam edecek olursa o apartmanla, o siteyle ilgili kirliliğe sebebiyet verdiğinin tespit edilmesi halinde her daire başına 500 TL yaptırım uygulanacaktır. Bunu günü birlik takip edeceğiz. Özellikle Elbistan ilçemizle ilgili bu yılki denetimlerimiz daha titiz, daha temiz bir şekilde yürütülecektir” dedi.
“Geçen Yıl Hava Kirliliğine Neden Olanlara 475 TL Ceza Kesildi”
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hasan Topak, ‘geçen yıl yapmış olduğunu denetimlerde herhangi bir yaptırımınız oldu mu?’ şeklindeki soru üzerine; “Geçene sene yapmış olduğumuz denetimler sonunda Elbistan ilçemizde 4 ayrı yere kirliliğe sebebiyet verdiğinden dolayı kişi başı 475 TL civarında bir yaptırım uygulandı. Ayrıca Elbistan ilçemize kömür temin eden bir ithalatçı firmamıza kömürü standartlara uygun olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden satış izin belgesi almadığını tespit ettiğimiz bir firmaya 8 bin 555 TL’lik bir yaptırım uyguladık.
1 kapıcı en fazla 2 apartmanı idare edebilir, öbür türlü 4-5 apartmanı idare etmesi mümkün değil. Bu, yakması sırasında da kirliliğe sebebiyet verecektir. Yani birden fazla apartmanda kapıcılık yaptığından dolayı değil de kirliliğe sebebiyet verdiğinden dolayı yaptırım uygulanacaktır. Bu da tabiî ki kapıcıdan ziyade ev sahipleri muhatap olacak. Bu arada hem ısı kaybına neden oluyor, hem kirliliğe neden oluyor, hem apartman sakinleri mağdur oluyor bu nedenle” dedi.
Özen; “Fanların Kaldırılmasını İstediler Biz de Bunu Kesinlikle Uygulayacağız”
Elbistan Belediyesi Zabıta Müdürü Bahadır Özen ise, belediye olarak hava kirliliği ile mücadele etme noktasında kampanya başlattıklarını, kampanya çerçevesinde broşür hazırlatıp apartmanlara ve kalorifer ateşçilerine dağıttıklarını hatırlatarak; “En son geçen yıl 25 ton kaçak kömüre el koymuştuk. Biz emniyetimizle de işbirliği içerisindeyiz ve denetimlerimizi yapmaktayız. Özellikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz Elbistan’ımızla çok ilgililer. Ne zaman telefon etsek geliyorlar, yardımcı oluyorlar. Zaten kendisi de bugünkü denetimlerinde bizden kalorifer kazanlarındaki fanların kaldırılmasını istediler. Biz bunu kesinlikle uygulayacağız. Uygulamadaki amacımız, hem vatandaşımız fazla kömür yakıyor hem de hava kirliliği yüzde 30-40 oranında artıyor. Bu konuda biz çok kötü duman çıkaran bir baca gördüklerinde vatandaşlarımız 110 İtfaiye veya 153 Zabıta hatlarını aramalarını istiyoruz. Fanların kaldırılması konusunda bize vatandaşların ellerinden gelen desteği vermesini istiyoruz” dedi.