Son yıllarda tıbbi teknolojik anlamda oldukça ilerlemeler kaydeden Elbistan Devlet Hastanesi, göz polikliniğini de en son teknolojiye sahip cihazlarla donattı. Son olarak polikliniğe göz hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde önemli rol oynayan göz anjiyo ve lazer cihazlarını ekledi.
Elbistan Devlet Hastanesi başhekimi Dr. Murat Gönen ile Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç düzenledikleri basın toplantısıyla alınan cihazların tanıtımını yaptı.
Başhekim Gönen, Elbistan Devlet Hastanesi’nin sadece Elbistan halkına hizmet vermediğini, çevre ilçelerden gelen hastalara hizmet vermesi nedeniyle bölge hastanesi konumunda hizmet verdiğini söyledi. Gönen; “Bu nedenle imkanlarımız dahilinde hastanemiz bünyesinde cihazları yenilemeye, eksik olan cihazlarımızı tamamlama gayreti içerisindeyiz. Bu kapsamda göz hastalıklarının teşhisinde ve tedavisin önemli olan göz anjiyo ile lazer tedavi cihazlarını hastane bünyemize kattık. Hayırlı olsun” dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç ise Elbistan Devlet Hastanesi Göz Kliniği’nin son yıllarda yapılan yatırımlar ile tamamen yenilenip modernize edildiğini, Göz anjiyo ve lazer ünitesinin hizmete girmesiyle göz kliniğinin önemli bir eksiğinin giderildiğini belirterek; “Hastanemiz göz kliniği bölgenin en donanımlı kliniklerinden biri haline gelmiştir” dedi.
Koç; “Göz anjiyo ve lazer ünitesi kurulması için göz anjiyo cihazı, argon lazer ve YAG lazer olmak üzere 3 cihaz alınmıştır. Kliniğimize alınan tüm cihazlar dünyanın birçok ülkesinde kullanılan, en yeni teknoloji ile üretilmiş, her biri alanında kendini ispatlamış, yüksek kaliteli cihazlardır. Elbistan devlet hastanesi olarak dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmanın gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayız” dedi.
Çıplak gözle görülmeyen retina damar hastalıklarının Fundus Flourescin Anjiografisi (FFA) adı verilen göz anjiyo makinesi ile tespit edilip tanı koyabildiklerini belirten Koç; “Öncelikle hastaların Göz bebekleri damlalarla büyütülür ve daha sonra Kol damarlarından floresan özellikte özel bir boya verilir. Daha sonra bu boyanın göziçi damarlarında dolaşımı gözlenir ve anjio cihazı ile fotoğrafları çekilir. Böylelikle damarlardan sızıntılar, kanamalar, birikintiler, beslenmeyen sahalar, yeni damarlar ve diğer hasarlar tespit edilir. Bu sayede hastalığın evresi, tedavi gereksinimi ve ne tür tedavi uygulanacağı belirlenir. Göz anjiosunun en önemeli kulanım alanı diyabetik retinopati yani şeker hastalığına bağlı göz kanamalarıdır. Diyabetik retinopati bugün dünyada en önemli körlük nedenleri arasında ilk sırayı almaktadır. Bu hastalarda zamanında tedavinin yapılması kalıcı görme kaybını önlemektedir. Göz anjiosu diyabetik retinopati dışında retina damar tıkanıklıkları, yaşa bağlı makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığı, santral seröz koryoretinopati, kalıtsal retinal distrofiler gibi birçok retina hastalığında tanı amaçlı kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.
Opr. Dr. Bekir Koç ayrıca, alınan bu cihazların eksikliği nedeniyle her yıl 900 civarında hastayı Kahramanmaraş ve çevre illere sevk edildiğini belirterek; “Yeni alınan bu cihazlar sayesinde bu hastalarımızın tedavileri bundan sonra Elbistan Devlet Hastanesi’nde yapılacak” dedi.
Hastane Başhekimi Dr. Murat Gönen ise, lazer tedavisinin bir kere yapılmadığını belirterek; “Bu nedenle hastalar defalarca sevk edildikleri şehre gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Bu da hastalarımız için hem ayrı bir külfet hem de ayrı bir zaman kaybı demek. İnşallah bundan sonra hastalarımız bu sıkıntıları yaşamayacak” dedi.