6-7 Ekim 2012 Cumartesi ve Pazar günleri, Elbistan’da tam bir atletizm coşkusu yaşandı. 143 kişinin katılımıyla; Elbistan Belediyesi, Gençlik ve Spor Hizmetleri ilçe Müdürlüğü ile Kent Konseyi’nin organizesiyle gerçekleşen 4. Uluslararası Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultra Maraton, 1. Abdurrahim Karakoç Yarı Maraton ve 1. Halk Koşusu’nun ardından Türkiye Atletizm Federasyonu Maraton ve Yol Koşuları Direktörü ve eski Milli Maratoncu Mithat Şahin, gazetemizin sorularını yanıtladı.
Mithat Şahin; “Bir İlçede Böyle Bir Organizasyonun Yapılması Çok İyi”
İlk olarak genel bir değerlendirme yapan Mithat Şahin; “Çocukların hatta gençlerin bu yarışa katılacağını, koşacaklarını çok beklemiyordum. Anladım ki daha iyi duyuruyla, basit teşviklerle katılımı beklenenin çok ama çok üstünde artırabiliriz. Bana göre de asıl olan dışarıdan gelen, başka illerden gelen atletlerden çok bu yörenin kendi insanın katılması, spor yapması teşvik edilmesi gerekir. Aslında güzel olanı bu.
Gelmeden değerlendirme yapsaydım eğer ‘3-5 kişi koştu, çok da bir şey değil’ derdim. Ancak böyle bir tabloyu görünce de yanılmışım. Bu kadarını beklemiyordum. Neden derseniz? Ülkemde bu tür yarışlarda ciddi ödüller veriliyor. En basitinden küçük yarışlarda birinciye 10 bin TL veriliyor. Elbistan’da yapılan yarışlarda Basit yarışlarda 10 bin, 7 bin 500 gibi ödülü yok, 500, 300 ve 200 Tl bir ödülü var. Onun dışında yeterli duyurusu olmadı. Sporcuların başka yarışlarda gidiş-geliş ücretleri, konaklamaları karşılanıyor bu burada olmadı. Tüm bunlara rağmen, genel olarak baktığımda bir ilçede, hatta o köyleri de göz önüne alırsam böyle bir şeyin yapılması iyi mi, çok çok iyi bence” dedi.
“Gelecek Yıllarda Yarışın Bazı Kısımlarını Federasyon Olarak Biz Üstleneceğiz”
Daha sonra sorularımızı yanıtlayan Şahin, ‘Her sene federasyonun faaliyet takviminde yer alacak mı?’ şeklinde sorumuza; “Bu bizden çok, bu yarışları üstelenen kişi ya da kurumun beyanlarıyla geçerli. Önümüzdeki 20 gün içinde Ankara’da faaliyet takvimiyle ilgili toplantımız olacak. Ben de o toplantı da bunu gündeme getireceğim. Ayrıca ilgililerden rica etmiştim şu adres ve numaralara mail atıp faks çekin diye, onlar da göndermişler. İnşallah değerlendirmemizi yapıp takvimimize alacağız.
Hatta daha ileriki yıllarda federasyon olarak yarışın bazı kısımlarını da biz üstlenmeye niyetleniyoruz. Örneğin hakem boyutuyla. Bugün hakem sayımız açıkçası yetersizdi, tecrübesizlerdi. Hata mı yaptılar? Hayır. Ama ‘bizim de organizeye katkımız olsun’ diye ileriki dönemlerde hakem ve diğer bazı boyutlarını federasyon olarak üstleniriz. Ama bunun için de biraz daha oturması lazım işin” dedi.
“Gelecek Yılki Koşuya Federasyon Başkanımızı Davet Ettim”
Başta Ultra Maraton olmak üzere, ilçemizdeki koşulara diğer illerden ve yurt dışından sporcu katılımı noktasında federasyonun bir katkısı olabilir mi?’ sorumuz üzerine Mithat Şahin, ultra maratonu Elbistan’a kazandıran İbrahim Şahin ile daha sonra bir araya gelip detaylı bir değerlendirme yapacaklarını belirterek; “Yeniden ultra maratonun mesafesini ve parkuruyla ilgili bir görüş alışverişinde bulunacağız. Niyetimiz bunu 1 günde başlayıp bitirmek. Hem güvenlik boyutuyla, sağlık boyutuyla, katılım boyutuyla nasıl en iyi yaparız bir değerlendirme yapacağız ve bu seneki gibi olacağını sanmıyorum. Yani aklın yolu birdir. Amaç, daha iyisini yapmaksa, katılımı daha çok artırmaksa hangi yol daha uygunsa onu yapacağız. Bunu İbrahim Bey ile paylaşacağız.
Takviminize zamanında alıp duyurusunu yaparsanız, biz yurt dışı yarışlara çok gidiyoruz. Biz belediye ile görüştüğümüzde ‘seneye taahhüt ediyor musunuz, şartlarınız nedir, neler vereceksiniz?’ diye soracağız. Bizim elimize özellikle bu maraton ve ultra maraton konusunda belge, katalog ve fotoğraf verilirse çok iyi olur. Ben de kendi şahsım adına konuşacak olursam yurt dışına gittiğimde ultra maraton ve maraton yarışlarına gidiyorum ve en iyi tanıtım da oralarda olur. Onun dışında belirli sitelere duyurumuzu atmamız lazım. Bu siteler Türkiye’de de var, yurt dışında da var. Türkiye’de bunu yapabildik mi? Doğru konuşmak gerekirse çok yaptığımız söylenemez açıkçası. Biz Mayıs Ayı’nda Almanya’da İbrahim Bey ile tanıştık ve olayın boyutunu bilmiyordum. Ama şimdi gördüm. Hatta Federasyon başkanım ile de telefonla görüştüm ve kendisine ‘Gördüklerime inanamayacaksınız. Köyde böyle şeyler yaşadım, dağa ultra maraton yazmışlar, çok ciddi start ve finish yerleri hazırlamışlar, yarışlara yöre insanı bizzat katıldı’ dedim. O da çok mutlu oldu işin açıkçası. Hatta yarım da söz aldım kendisinden ‘seneye birlikte gidelim, çok güzel, gördüğünde beğeneceksin’ diye. O da ‘uygun olursak neden olmasın’ dedi. İnşallah daha iyi oluruz” dedi.
“Mesafe Kısabilir”
Bu açıklamalar üzerine, ‘170 kilometrelik parkurun mesafesi kısalacak mı?’ sorumuz üzerine ise Mithat Şahin; “Gerekirse olabilir. Yani 170 kilometrenin çok dezavantajları var, avantajın ötesinde” şeklinde cevap verdi.
“Federasyonda Üstüme Düşen Neyse Yapacağım”
Değerlendirmelerinde sorularımıza vermiş olduğu cevaplarda organizeye olan desteğin artarak devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Mithat Şahin son olarak; ‘Bu organizenin devamlılığı, katılımın yoğun olması, bu organizede büyük rol üstelenen, sponsoru olan Elbistan Belediyesi’nin desteklerini artırmasına bağlı o zaman?’ şeklindeki sorumuza ise; “Mutlaka. Onun artması için de medyanın desteğine de çok ihtiyacımız var. Neden? Siz gündeme alırsanız, siz yer verirseniz onların da gerekli desteği vereceği kanısındayım. Ben kendi adıma atletizm sitelerinde ve camiamızda, gittiğimde federasyon faaliyet takvim programında yapmam gereken neyse yapacağımdan hiç şüpheniz olmasın. Kesinlikle bunları yapacağım. Bu işin emektarı İbrahim Bey’i Almanya’da tanıma fırsatım oldu ve iyi ki tanışmışız” sözleriyle cevap verdi.
Küçük; “Her Yıl Destek Vermeye Hazırız”
Koşulara büyük destek veren Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük ise; “Bu yıl dördüncüsünü yaptık, bundan sonra olmazsa ayıp olur. Her yıl destek vermeye hazırız. Ve bu işi anıldığı an da İbrahim Bey akla geliyor. Yani şu anda 100-150 bin nüfuslu kamuoyunda ultra maraton bitişik şekilde İbrahim Bey akla geliyor” dedi.
İbrahim Şahin; “Elbistan Ultra Maratonu Artık Bir Marka”
Koşuyu Elbistan’a kazandıran hemşerimiz İbrahim şahin ise; “Bunun yanında 9 kilometrelik halk koşumuz, 21 kilometre 100 metrelik yarı maratonumuz oldu. Yani gençlerimiz de artık zenginleşti. ‘Parkurumuz olsa da koşsak’ diyemezler artık çünkü parkur var. Olması da gerekiyor çünkü gerçekten biz de çok genç var. Onun için bir zaruriyetti. Dikkat edilirse Ankara’dan sonra Anadolu’da böyle bir ultra maraton parkuru da yok. O da bize nasip oldu, aynı zamanda dünyanın en hızlı ultra maratonu. O da başka bir güzellik, markadır yani” dedi.