1985 yılında kurulan Elbistan Şeker Fabrikası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 11 Kasım 2011 tarihinde gerçekleştirilen açık artırmayla Malatya, Elazığ ve Erzincan Şeker Fabrikaları ile birlikte satıldı. 4 fabrikanın 266 milyon dolara satıldığı satış işlemi henüz Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından onaylanmazken, özelleştirme nedeniyle Elbistan Şeker Fabrikası’na gerekli yatırımlar bir türlü yapılamıyor.
Ödeneği Ayrılan 6 Milyon TL’lik yatırım İptal Edildi
Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü’nin 2011 yılında Niğde Bor Şeker Fabrikası ile Elbistan Şeker Fabrikası’na biyolojik arıtım tesisi kurulmasına karar verdiği, bunun için de gerekli ödeneği ayırdığı öğrenildi. Fakat, 2011 yılında gerçekleşen özelleştirme nedeniyle Elbistan Şeker Fabrikası’nın 6 milyon TL’lik biyolojik arıtım tesisi iptal edilirken, Bor Şeker Fabrikası için çalışmalara başlandı.
Fabrikanın 20 Milyon TL’lik Yatırıma İhtiyacı Var
Fabrikadan kaynaklanan kötü kokunun önüne geçecek olan, şeker pancarının toprağını temizlemek için kullanılan pancar yüzdürme havuzlarının ve fabrikanın atık sularının temizlenmesini sağlayacak olan tesis dışında diğer yatırımlarda yıllardır gerçekleştirilemiyor.
Biyolojik arıtım tesisi ile birlikte Elbistan Şeker Fabrikası’nın akışkan yataklı buhar kazanı, çamur havuzlarının iyileştirilmesi gibi toplamda 20 milyon TL’yi bulan yatırımları bir türlü gerçekleşemiyor.
Şahin; “Sendika Olarak Gerekli Yatırımların Yapılmasını Talep Ediyoruz”
Şeker-İş Sendikası Elbistan şubesi başkanı İsmail Şahin de, özelleştirmenin fabrikaya yapılması gereken yatırımlara engel olduğunu söyledi. Şahin; “Özelleştirme kapsamına alınan Elbistan Şeker Fabrikası her yıl gerekli yatırımları talep etmesine rağmen sonuç alamıyor. Çiftçiye, işçiye ve bölgeye verilen özelleştirme cezası, bu kez de fabrikanın gerekli yatırımları almasına engel oluyor. Bizler sendika olarak Elbistan Şeker Fabrikasına, özellikle çevre kirliliğini önlemek adına talep edilen gerekli yatırımların yapılmasını istiyoruz” dedi.