Sadece Pazartesi günleri açık olan ve Elbistan dışında çevre il ve ilçelerden de gerek hayvan satıcılarının gerekse vatandaşların akın ettiği Elbistan belediyesi hayvan Borsası, Kurban bayramı nedeniyle hafta içi ve hafta sonu da açık kalacak.
Satış sırasında çevre kirliliği ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek, hayvanların atık ve artıklarının ortadan kaldırılmasını sağlamak için tek kurban satış noktası olarak Elbistan Belediyesi Hayvan Borsası’nın belirlendiğini belirten Elbistan Belediyesi Veteriner Hekimleri’nden ve Borsa Sorumlusu Fatih Erbilen, hayvanlardan hastalık bulaşma riskinin bayramlarda %30 oranında arttığını söyledi.
Erbilen; “Bu nedenle ilçemiz kurban komisyonu tarafından ilçemizde tek kurban satış yeri belirlenmiş borsa haricinde kurbanlık hayvan satışı yasaklanmıştır. Elbistan belediyesi olarak halkımızın temiz ve rahat bir ortamda kurbanlıklarını alabilmeleri için borsamız Perşembe Cuma cumartesi ve Pazar günü açık olacaktır. Borsamızda görevli veteriner hekimler tarafından vatandaşlarımızın tereddüt içinde oldukları hayvanlar kontrol edilecek zoonoz hastalıklar ve gebelik yönünden hayvanlar incelenecektir.
Kurban Bayramı nedeni ile sıcak paranın en fazla olduğu hayvan borsamızda sahte para ve dolandırıcılara karşı ilçe emniyet müdürlüğümüzden bir ekip kurban bayramına kadar orsamızda hazır bulunacaktır” dedi.
Fatih Erbilen, açıklamalarının devamında vatandaşların kurban alımları sırasında dikkat etmeleri gereken konulara da değindi. Erbilen; “İlçeler arası nakillerde veteriner sağlık raporu ilçe içerisindeki nakillerde menşe şahadetnamesi bulunmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Sığır türü hayvanların kesinlikle kulak küpe numaraları olmalıdır. Çok zayıf olan hayvanlar alınmamalıdır. Gebe olan hayvan alınmamalı, dişi hayvanlar veteriner hekim tarafından kontrol ettirilip öyle alınmalıdır. Yeni doğum yapmış hayvan alınmamalıdır. Yüksek ateşi olan hayvan, çok genç etleri olgunlaşmamış hayvan, tüyleri karışık ve mat olan hayvan, bakışları ve dış görünüşü cansız hayvan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan hayvan, çevreye aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvan kurban olarak alınmamalıdır.
Büyükbaş bir hayvanın kurban olabilmesi için süt dişlerinin değişmiş olması, iki yaşını doldurmuş olması gerekir. Koyun ve keçilerde ise bir yaşını doldurması veya anasının boyunda olması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı azaları tam ve besili olması gerekir. Kötürüm derecesinde hasta zayıf düşkün, bir veya iki gözü kör; boynuzları kırık; dili kuyruğu kulakları ve memesi kesik; Dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvan kurban olmaz” dedi.