Elbistan'daki okul öncesi eğitim oranını ve kalitesini artırma adına başlatılan proje kapsamında organize edilen Okul Evde Başlar Semineri bu defa 0-6 yaş arası çocuk sahibi olan velilere yönelik düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Psikolojik Danışman-Yazar Dr. Fatih Kalkınç, çocukların gelişimi açısından okul öncesi eğitimin önemli olduğunu belirterek; "Okulda eğitim 3 yaşındayken başlar. Yani çocuklarımızı 3 yaşından itibaren anasınıflarına, anaokullarına göndermemiz gerekiyor" dedi.
Elbistan’daki okul öncesi eğitim oranını artırmak adına geçtiğimiz yıl bir çalışma başlatan ve çalışmalarından olumlu sonuç alarak okul öncesi eğitim oranını %20’lerden 60’lara çıkaran Elbistan Kaymakamlığı, eğitimin daha kaliteli olması için veliyi eğitime dahil etmek, bunu yaparken de velilerin okul öncesi bilgilerini ölçmek için bir yarışma başlattı ve yarışma kapsamında da seminerler düzenledi.
Özel Ceyhan İlköğretim Okulu ile ortaklaşa organize edilen proje kapsamında ilk olarak okul öncesi öğretmenlere verilen Okul Evde Başlar Semineri’nin ikincisi ise velilere yönelik olarak gerçekleştirildi.
Pınarbaşı Sosyal ve Spor Tesisleri’nde organize edilen program, Özel Ceyhan İlköğretim Okulu’nun tanıtım filmi ile başladı. Daha sonra programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü İsmet Aydın, Elbistan Kaymakamlığı ile ortaklaşa düzenledikleri projenin okul öncesi eğitim çağındaki çocuklarımızın gelişiminde önemli rol oynayacağını inandığını belirtirken, seminer ile de anasınıfında okuyan çocukları bulunan veliler arasında düzenlenecek olan yarışmanın da startını verdiklerini söyledi.
Altıntaş; “Veliler Kendilerini Geliştirirse, Çocuklar Daha İyi Yetişir”
Cumhuriyet Başsavcısı Özden Doğan, Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Haydar İnce, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Kılıç, İlçe Seçim Kurulu Başkanı Perihan Doğan ve daire amirlerinin de dinleyiciler arasında yer aldığı seminerde İsmet Aydın’dan sonra bir konuşma yapan Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, her zaman olduğu gibi yine okul öncesi eğitimin önemine değindi.
Okul öncesi eğitim oranının artırılmasında büyük bir başarı yakaladıklarını belirten Altıntaş, başarının Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürleri, okul öncesi öğretmenleri ve okul müdürlerinin gayretli ve fedakar çalışmaları neticesinde elde edildiğini söyledi.
Altıntaş; “Şu anda yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında sabahtan öğleye kadar derse giren öğretmenlerimiz, öğleden sonra hiçbir mecburiyeti olmadığı halde bu okul öncesi eğitimin artırılması için hiçbir maddi karşılık beklemeden çalışıyorlar. Bu arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bizim yakaladığımız bu rakamlar aslında öyle çok övünecek rakamlar değil. Amerika’ya ve Avrupa ülkelerine baktığımız zaman buralarda okul öncesi eğitim oranı yüzde yüz. Türkiye genelinde ise bu oran çok düşük ama Elbistan’da bu oran konusunda epey bir mesafe aldık. Ama geçen zaman içerisinde bu oranı daha üst seviyelere çıkaracağız. Okul öncesi eğitim, yani 0-6 yaş dönemi çok önemli. Onun için de çocuklarımız okula başlamadan önce okul öncesi eğitim kurumlarına, anasınıflarına, anaokullarına göndermemiz gerekiyor. Bunu yaparken de sadece öğretmene ve okula bırakmakla da iş bitmiyor. Evde de bizler kendimizi geliştirerek çocuklarımızın daha iyi yetişmesi konusunda katkıda bulunmamız gerekiyor. Bu kapsamda düşündüğümüz zaman, Özel Ceyhan İlköğretim Okulumuz ile görüşerek velilerimizi daha iyi bilinçlendirmeye yönelik ortaklaşa bir program hazırlamaya karar verdik. Bu konuda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Kalkınç; “Çocukların Gelişimi İçin Okul Öncesi Eğitim Şart”
Kaymakam Ahmet Altıntaş’ın konuşmasının ardından seminere geçildi ve sözü, Okul Evde Başlar kitabının yazarı Dr. Fatih Kalkınç aldı. Seminer süresince dinleyicilerle diyalog halinde olan ve akıcı bir anlatım üslubu sergileyen Dr. Fatih Kalkınç, çocukların eğitiminde, büyümesinde anne ve babanın çok önemli olduğunun altını çizdi. Çocukların anne karnındayken anne ve babaların konuşmalarından hatta yediklerin ve içtiklerinden etkilendiğini belirten Kalkınç; “Hamileliğin 17. haftasından itibaren yani 4. ayından itibaren çocuklarımızda kulaklar oluşmaya başlar. Yani anne ve baba ne söylerse duymaya başlar. Dolayısıyla 4. aydan itibaren de konuşmaya başlamalısınız. Hatta o dönemde çocuğunuz uzun süre hareketsiz durduğunuzda ‘yavrum ne yapıyorsun?’ diye sorduğunuzda o içeride size tepki verir. Çocuğun doğumdan sonra konuşmaya başlama yaşı, aslında annenin veya babanın hamilelik döneminde çocuklarıyla konuşmalarına göre de şekillenir. Konuşulan çocuklar daha çabuk konuşmaya başlarlar” dedi.
Konuşmasında verdikleri örneklere anne ve babaların çocuklara yaklaşımın nasıl bir etki yarattığına da değinen Kalkınç, bu yaklaşımların bazen anne ve babaların farkında olmadan çocuklarına zarar verdiğini, onların zekâlarının gelişmesini engellediğini söyledi.
Çocukların kendilerini geliştirebilmesi için anne ve babaların onları çok sıkmaması gerektiğini ifade eden Kalkınç; “Anne ve babalar yaşları ne olursa olsun çocuklarımızın beyinlerini kullanmasına pek fazla fırsat vermeyiz. Onlar söylemez biz söyleriz, onlar düşünmez biz düşünürüz, onlar yapmaz biz yaparız. Dolayısıyla çocuğun zekâsı da yerinde kalır” dedi.
Bir çocuğun konuşmasından, davranışlarından anne ve baba profilinin rahatlıkla tahmin edilebildiğini belirten Dr. Fatih Kalkınç, Kaymakam Ahmet Altıntaş’ın konuşmasında değindiği okul öncesi eğitim oranının kesinlikle artması gerektiğini belirterek; “Sayın Kaymakamımız doğru söylüyor. Bu oran artmalı. Şimdiki oran %60. peki geride kalan %40 ne olacak? O çocuklarda anasınıflarına, anaokullarına gitmelidirler. Anne ve babalar, çocuklarını 3 yaşından itibaren okul öncesi eğitim veren okullara göndermelidirler. Çocuk 3 yaşından itibaren eğitime başlarsa kendisini geliştirmesi ve yetiştirmesi de o kadar çabuk olur. Çocuklara anasınıfına gittiklerinde arkadaşlar edinecekler, yeni yeni oyunlar öğrenecekler, öğretmenleri kendilerine yeni yeni şeyler gösterip öğretecekler ve tüm bunlar çocuğun gelişimi açısından son derece önemlidir” dedi.