İnternet Cafeleri Denetlemek İçin Komisyon Kuruldu
Elbistan Kaymakamlığı, ilçedeki internet cafelerin belirli bir plan çerçevesinde denetlenmesi amacıyla komisyon kurdu. Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nuri Yalçınöz'ün başkanlığını yaptığı komisyon, dün itibari ile cafeleri denetlemeye başladı. Nuri Yalçınöz, denetimler sırasında kurallara uymayan cafeler hakkında tutanak tuttuklarını söyledi.
İnternetin gün geçtikçe hayatımıza iyice girmesi, gençlerin internete ve bilgisayarlara olan ilgilerin artmasıyla birlikte Elbistan’da da ticari amaçlı açılan internet cafelerin sayısında önemli bir artış oldu. Şu anda mevcutta 80 internet cafenin bulunduğu Elbistan’da kaymakamlık, özellikle gençlerin suç oluşturan içeriklere erişimi engelleyici tedbirlerin alınıp alınmadığı gibi konularda kurallara uyup uymadığını kontrol etmek amacıyla bir komisyon oluşturdu.
Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nuri yalçınöz’ün başkanlığını yapmış olduğu komisyonda Bilgisayar Öğretmeni Hakan Kılıç ile Polis Memuru Nedim Kılınç da bulunuyor. Henüz yeni kurulan bu komisyon, ilk denetimini de dün yaparak cafeleri tek tek gezdi.
Yapılan denetimler ve denetimin amacı hakkında açıklamalarda bulunan komisyon başkanı Nuri Yalçınöz, denetimlerin sık sık yapılacağını söyledi. Yalçınöz; “Elbistan’da 80 dolayında internet cafe var. Kaymakamlık tarafından görevlendirilen polis memuru ve bilgisayar öğretmeni arkadaşımızla denetimlerimizi yapmaktayız. Denetimlerde eksiklikleri olan cafeleri uyarıyoruz, daha önceki denetimlerde eksikleri olan ve eksikliklerini gidermeyen cafelere kapatma cezası uyguluyoruz” dedi.
Komisyon tararından yapılan denetimlerde cafelerde izin belgesinin olup olmadığı, 9207 sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmenliğe uygun ruhsat bulundurulması, işyeri gerçek kişi üzerime ise gerçek kişi, tüzel kişilik ise sorumlu müdür atanmış olması, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirler alınmış olması, Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımı alınmış olması, sabit IP alınmış olması, internet erişiminde alınan IP kullanıyor olması, iç IP dağılımı logoları elektronik ortamda sistemde tutuluyor olması, iş yerinde mekanik, elektronik oyun aleti olup olmadığı, fikir ve sanat eserleri ile kanunun kapsamında korunan hakların ihlal edilmesinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınmış olması, işyerine giren ve çıkanların tespiti amacıyla gerekli kamera kayıt sistemi alınmış olması ve emniyet denetiminden geçirilmiş olması, işletmede sigara içilmesinin yasak olduğunu belirtir levha ve yazılar herkesin okuyabileceği şekilde yazılıp duvara asılmış olması, işletme içerisinde tütün ve tütün mamulleri kullanıyor mu?, 1117 sayılı küçükleri muzır neşriyattan koruma kanununa göre uygun hareket edilmesine uygun tedbirler alınmış olması, içeride alkollü içecek satımı, bulundurulması ve sunulmasının yasak olduğu biliniyor ve uygulanıyor olması, işyerinde bilgisayarlarda uyuşturucu ve uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynanmıyor olması gibi hususlar aranıyor.