1985 yılında kurulan Elbistan Şeker Fabrikası’nın 20 Aralık 2000 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirme kapsamına alınmasıyla başlayan özelleştirme sürecinde sona yaklaşılıyor. Süreç kapsamında 8 Ekim 2007 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirme programına alınan 25 adet şeker fabrikasından biri olan Elbistan Şeker Fabrikası varlık satış yöntemiyle satılacak.
Özelleştirme İdaresi, 15 adet şeker fabrikasını 3 paket halinde varlık satış yöntemiyle özelleştirme kararı aldı. Rekabet Kurulu da fabrikaların varlık satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ön görüşünü 12 Haziran 2008 tarihli kurul toplantısında karara bağlayarak kamuoyuna duyurdu ve ihale için herhangi bir ön koşul getirmeme kararı aldı.
Buna göre Elbistan Şeker Fabrikası, Elazığ, Malatya ve Erzincan Şeker Fabrikaları ile birlikte özelleştirilecek. Rekabet Kurulu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bildirmiş olduğu kurul görüşünde şu ifadelere yer verdi; “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 15 fabrikanın varlık satış yöntemi ile özelleştirilmesine ilişkin kurul görüşünün oluşturulması amacıyla 4054 sayılı Kanun ve 1998/4 sayılı Tebliğ kapsamında yapılan ön bildirim 12.6.2008 tarihli kurul toplantısında ele alınmış ve yapılan görüşmeler sonucunda; Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Kars, Erciş, Ağrı, Muş ve Erzurum fabrikalarının (portföy A) bir grup; Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan fabrikalarının (portföy B) bir grup ve Kastamonu, Çorum, Çarşamba, Kırşehir, Turhal ve Yozgat fabrikalarının (portföy C) bir grup halinde varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi işlemi ile ilgili olarak, bu aşamada, herhangi bir ön koşul konulmasına veya başka bir kısıt getirilmesine gerek olmadığı, ancak alıcı adayları belli olduktan sonra 1998/4 sayılı Tebliğ’in 5. Maddesi uyarınca yapılacak değerlendirmede 4054 sayılı Kanun’un ilgili maddelerine aykırılıklar ve sakıncalar belirlenmesi halinde, devirle ilgili koşul ve yükümlülükler getirilebileceği veya devre izin verilmeyebileceği, dolayısıyla bu hususun ihaleye katılacak teşebbüsün/teşebbüslerin bilgisine sunulması bakımından ihale şartnamesinde belirtilmesinin gerekli olduğu şeklinde oluşan kurul görüşünün Özelleştirme idaresi Başkanlığı’na bildirilmesine karar verilmiştir.”