Sosyal Demokrasi Derneği (SDD) Elbistan Şubesi'nin Elbistan Grand Otel'de düzenlediği konferansa katılım yoğun oldu. Konferansta Profesör Doktor Ahmet Şahinöz ve Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Şen, Türkiye'de yaşanan işsizlik, yoksulluk, yolsuzluklar ve sosyal devletin görevleri anlatıldı.
Sosyal Demokrasi Derneği (SDD) Elbistan Şubesi’nin Elbistan Grand Otel’de akşam saat 18.00’de başlayan konferansa ilgi büyük oldu. Oturumun başkanlığını Sosyal Demokrat Derneği Genel Başkanı Erol Tuncer’in yaptığı konferansta Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisadi Bölümü Profesör Doktor Ahmet Şahinöz ve ODTÜ Sosyoloji Bölümü Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Şen, sosyal demokratların “Sosyal Devlet” anlayışı adı altında Türkiye’de yaşanan işsizlik, yoksulluk, yolsuzluklar ve sosyal devletin görevleri anlatıldı. Konferansın açılışında bir konuşama yapan Sosyal Demokrasi Derneği Elbistan Şubesi Başkanı Haluk Gül, derneğin kurulmasında ve böyle faaliyetlerin gerçekleştirmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Gül’ün konuşmasının ardından sözü alan Sosyal Demokrat Derneği Genel Başkanı Erol Tuncer, Cumhuriyetin kurulması ile birlikte oluşan Türkiye’den ve son zamanlarda ki Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yönlerine değindi.
Tuncer, “ Bizim diğer şubelerimizde yapılan toplantıların içinden katılımların en yükseği Elbistan Şubesidir. Birkaç gün önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 85. yıl dönümünü coşkuyla kutladık. Türkiye Cumhuriyetini kuranlar yokluk içerisinde, her şeylerinden ödün vererek bu cumhuriyeti kurdular. Avrupa’nın hasta adamı olarak tanımlanan bir imparatorluğun enkazından modern bir cumhuriyet çıkarmayı başardılar. Ne yazık ki Türkiye 20. yüzyıla damgasını vurmuş bir kuruluş olmakla birlikte 21. yüzyıla krizlerle girmiş bulunmaktadır. Şu anda bu krizler dünyada başlayıp bizi sarmaktadır. Bu krizler ekonomik hayatımızı, ona bağlı olarak sosyal hayatımızı da çok etkilemektedir. Türkiye’nin durumu hem çok iyi hem iyi değil, çünkü Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana iki ciddi yarışın içerisinde bulunduk. Bunlardan bir tanesi Türkiye’nin geçmişi ile yarışmasıdır. Bu yarışın ikinci bir boyutu daha var. O da şudur; Mustafa Kemal Atatürk bize bir vasiyet bıraktı. “Muasır medeniyetler seviyesi üzerine çıkın” dedi. İşte biz bu konuda yaya kaldık. Cumhuriyet kurulduğunda okuryazarlık yüzde 10 seviyelerinde, bu gün bu oran yüzde 90 ‘ı aşmış durumdadır. Öğrenci sayısı 340 binmiş, şimdi 20 milyonlar dolayında. Bu neyi ifade ediyor. Avrupa’nın nüfusundan kat mı kat öğrenci sayımız var. Burada şu görülüyor ki Cumhuriyetimizin 85. yıldönümünde ürettiğinden çok tüketen, sattığından çok satın alan bir Türkiye.”
Genel Başkan Erol Tuncer’in konuşmasının ardından Profesör Doktor Ahmet Şahinöz ve Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Şen konferansı başlattılar. İlk konuşmayı yapan Profesör Doktor Ahmet Şahinöz, Amerika’daki krizin çıkış sebeplerine değindi. Şahinöz, “ Mali kriz Eylül aylarının ortasında Amerika Birleşik Devletlerinden konut kredi sistemini, yani ipoteğe dayalı konut kredisi sisteminin batması ile başlamıştır. Bu kriz Amerika Birleşik Devletlerini de aşarak dünyayı sarsıyor. 2000’li yılların başında dünyada enerji, ham madde ve birçok şeyin fiyatları yükseliyor. Amerika Birleşik Devletleri’ni bir telaş alıyor. Bunu önlemek için Amerika’nın merkez bankası, faizleri arttırıyor. Faizler yarım puan arttığı zamanda da dünyadaki bütün sermaye Amerika Birleşik Devleti’ne hücum eder. Tam bu arada Japonya pozitif faizli kredileri negatif faizle veriyor. Yani siz kredi alıyorsunuz, size üstte para veriyorlar. Bu seferde Amerika, çok geniş bir kredi sepeti ile karşı karşıya kalmıştır ve elindeki fonları kullanabilmek için 2004 yılından itibaren faizleri düşürüyor. Konut kredisi veriyor. Konut fiyatları yükseliyor ve bankaları zora sokuyor. Büyük krediler veren bankaların arkasında 613 milyon dolar bırakarak ki bu Türkiye’nin milli geliridir. 613 dolar borç bırakılarak iflas edilmiştir. İnsanların paralarını ilerde olacak yatırımlara yatırılmıştır. Bu kadar geniş bir piyasada oluşunca bankalarda iflas eşine gelmiştir. Benim düşünceme göre esas sıkıntı son yıllarda mali piyasalar o kadar gelişmiştir ki reel sektörle mali sektör arasındaki ilişki kopmuştur.”
Doktor Ahmet Şahinöz’ün konuşmasının ardından ODTÜ Sosyoloji Bölümü Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Şen’de sözü alarak konu ile ilgili görüşlerini açıkladı. Konuşmaların sonunda konferansa katılanlar sorularını panelistlere yönelttiler.
Panele ayrıca Elbistan Baro Temsilcisi Avukat Doğan Arslan, Nurhak Belediye Başkanı Avukat Ahmet Akkuş, Demircilik Belediye Başkanı Şahin Demir, Bakış Belediye Başkanı Kamber Yurdakurban ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Elbistan Şubesi Başkanı Yusuf Güneş katıldı.