Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri'nin çevreye verdiği zararları yerinde görmek amacıyla TBMM Çevre Sorunları Araştırma Komisyonu bölgemize gelerek santrallerde incelemelerde bulundular. İncelemeler sırasında Çoğullan Belediye Başkanı Adem Yıldız, santrallerin çevreye verdiği zararla ilgili resim ve belgelerin bulunduğu bir dosyayı komisyona verirdi.
Baca Gazı Arıtma Sistemi olmadan çalışan Afşin-Elbistan A Termik Santralı ile kül döküm sahası bulunmadığı için küllerini açık araziye bırakarak çevreyi kirleten Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde incelemelerde bulunmak üzere bölgemize gelen 21 kişilik Meclis Araştırma Komisyonu ilk olarak AEL İşletmesi’ne daha sonra da B termik Santrali’ne gitti.
Burada yapılan incelemelerin ardından Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır’ın da eşlik ettiği ve Uşak Milletvekili Nuri Uslu’nun başkanlığını yaptığı komisyon daha A Termik Santrali’ne geçti. Santralin giriş nizamiyesinde komisyon üyelerini CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir grup tarafından karşılandı.
Santralin Nizamiye girişinde yapılan görüşmelerde A Termik Santrali Müdürü Alper Özcan, A Termik Santralinde her gün havaya savrulan külü, TBMM Çevre Sorunları Araştırma Komisyonu Başkanı Uşak Milletvekili Nuri Uslu ve üyelere gösterirken, A Termik Santralinin işleyişi hakkında bilgiler verdi. Alper Özcan; “Burada yüzde %95 oranında devamlı olarak manyetik filtre tutucularımız devrededir. Zaman zaman arıza yapabiliyor. Bizde buna müdahale edip arızayı gideriyoruz. Bazen kömür kalitesi düşüyor. Düşük geldiğinde de kül oranında değişiklik olabiliyor. Manyetik tutucular çalışmaktadır. Çalıştığını şöyle ispatlayabilirim, hepsi raporlarımızda mevcuttur” dedi.
Santrallerin havaya savurduğu külün en güzel örneğini ise hazırladığı resimli dosyalar ile Adem Yıldız verdi. A ve B Termik Santrali’nin çevreye vermiş olduğu zararlar belge ve resimlerle gösteren bir dosyayı komisyona sunan Adem Yıldız; “Burada A Santralinde bulunan Elektro filtre sistemi mevcut, ama gece 12’den sonra elektro filtre sitemi tamamen devre dışı kalıyor. Elimizde Çevre Bakanlığı’nın ölçümleri var. Burada görüldüğü gibi 400 miligram olması gerekirken, ölçüm cihazları bile almıyor. 900 miligramı da geçiyor, 1000’i de geçiyor. Ben müdürlerimle konuştuğum zaman şu cevabı alıyorum. “Kömür bozuk geliyor, enerji üretmiyor.” Bizde ‘enerji üretmesin’ demiyoruz. Ama çok aşağı bir seviyede, bize zarar vermeyecek şekilde enerji üretsin. Bu belgeleri de komisyonumuza sunmak için getirdik. Bu kül 500 bin kişiyi etkilemektedir. Rüzgâr ne tarafa doğru eserse ortayı kül etkilemektedir” sözleri ile santrallerin çevreye verdiği zararları dile getirdi.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da her iki santralin de çevreye ciddi bir şekilde zarar verdiğini belirterek; “Bu araştırma ile ilgili meclise ben önerge vermiştim. B santralli biriktirdiği külü açık araziye boşaltmakta. En kötüsü de A santrallinde baca arıtma sisteminin olmamasıdır. Bunun bir çaresine bakılmalıdır” dedi.
İncelemelerin ardından TBMM Çevre Sorunları Araştırma Komisyonu, Elbistan’a geçti. Burada Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş ve daire amirlerinin katılıyla Elbistan Şeker Fabrikası’nda bir yemek verildi.
Yemeğin ardından komisyon Adıyaman’a hareket etti.
Uşak Milletvekili Nuri Uslu’nun Başkanı olduğu komisyonda, Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım, Samsun Milletvekili Binnur Şahinoğlu,Adıyaman Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Şevket Köse, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu, Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy ve Şanlıurfa Milletvekili Çağla Aktemur Özyavuz, TBMM’den Yasama Uzmanı Ramazan Doğanay, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan Kimya Mühendisi Ali Rıza Karagöz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Çevre Mühendisi Nuray Gök, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan Şehir Plancısı Zümrit Kaynak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Yüksek Mühendisi Ferah Eldem bulunuyor.