Açıkladığı projenin termik santralin atık ısılarını faydaya dönüştüren bir proje olduğunu ve bunun da Elbistan’da rahatlıkla uygulanabileceğini belirten AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Bünyamin Kılıç; “Söz konusu proje hayata geçirildiğinde, Elbistan’daki bir konutun yıllık ısınma gideri en az %75 oranında azalacaktır” dedi.
“Bu Sistemle 130 Binin Üzerinde Konut Isıtılabilir”
Dev projeyi hayata geçirmeyi arzu ettiklerini ve bunun içinde projenin tüm teknik, finansal, sosyal ve sağlık yönlerini araştırdıklarını belirten Kılıç; “Türkiye’nin en büyük linyit rezervine sahip olan bölgemize, 2 dev termik santral yapılmıştır. Bu santrallerimiz sadece elektrik üretirken toplam enerjisinin büyük bir kısmını kondens suyu ve baca gazları vasıtasıyla atık ısı olarak dışarıya atmaktadır. Kondens suyu atık ısısının büyük kısmı faydalı ısı olarak geri kazanıldığında, atılan ısı enerjisi miktarı azalmakta ve santralın toplam verimliliği de artmaktadır” dedi.
Kılıç, açıklamalarının devamında; “Bu sistemin uygulanabilmesi için, bölge ısıtma sisteminin kurulması gerekmektedir. Bölge Isıtma Sistemi, bir veya birçok yerleşim biriminin aynı ısı üretim merkezinden ısıtılmasıdır. Üretilen ısı, ön yalıtımlı borular vasıtasıyla yerleşim birimine taşınır. Bu borular polüreten kaplı olup 50 kilometre mesafede sadece bir derece ısı değişimi ile, sıcak suyun iletimini sağlar. Avrupa’da 120 kilometre mesafeden sıcak su taşındığını biliyoruz. Bu projeler yıllar önce Türk Cumhuriyetleri, Moğolistan ve Yakutistan’daki konutların bu teknik ile ısıtıldığına bizzat şahit oldum. Bizim termik santrallerden çok daha düşük kapasiteye sahip olan santrallerden alınan sıcak su ile yüz binlerce konutun ısıtıldığını öğrendim. Yaptığımız araştırmalarda, ülkemizin en büyük termik santrali olan B Termik Santrali’nde kurulacak sistem ile 130 binin üzerinde konutun, bu yöntemle ısıtılmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
“Projenin Maliyeti 50 Milyon Dolar”
Teknik araştırmanın sonunda projenin maliyetiyle ilgili olarak da bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Bünyamin Kılıç; “Termik santralden sıcak suyun ilçemize getirilip, konutlara dağıtılma maliyeti tahmini 50 milyon dolardır. Bugün ilçemizde konut ve işyerlerinde ısınma, kalorifer ve sobalarda kullanılan katı yakıt ile sağlanmaktadır. Tahmini olarak Elbistan’da bir konutun ısıtılması için yıllık gider 1000 YTL ile 3000 YTL arasında değişmektedir.
Bölgemizde işyeri ve konut sayısının 35 bin olduğunu biliyoruz. Dağıtım imkanına sahip olan 30 bin konut ve işyeri, bu sistemden yararlanabilecektir. Termik Santral’den gelen sıcak su ile, ısınma giderinin; konut ve işyerleri ortalamasının 500 YTL. civarında olacağını söyleyebiliriz. 30 bin konutun abone olduğundan hareket ile, toplam ısınma tutarı; 15 milyon YTL. (10 milyon dolar) olacaktır. Bu toplam tutardan 1 milyon dolar da, işletme giderini düştüğümüz zaman, Elbistan’daki konut ve işyerleri için 9 milyon dolarlık bir kâr elde edildiği sonucu ortaya çıkıyor.
Bu tip gelir getiren ve uygulanabilir olan projelere kredi bulunabilmesi için, Hazine garanti vermektedir. Bu konuda bazı yerli ve yabancı finans kuruluşları ile görüşmeler yaptık. Hazine garantisini aldıktan sonra 5 yıl geri ödemesiz, 25 yıl vadeli, düşük faizli kredi kullanmanın mümkün olacağını öğrendik. Elbistan için öngörülen projenin uygulanması halinde, 50 milyon dolarlık kredinin geri ödemelerin tutarı 108 milyon dolar olacaktır. Yıllık 9 milyon dolar geliri ve 5.4 milyon dolarda kredi ödemesi olan bir projenin uygulanması ile, 3.6 milyon dolar kâr elde edilecektir.
“İlçe Ekonomisine 45 Milyon YTL Katkısı Olacak”
Bugün ilçemizin en önemli problemi tartışmasız hava kirliliğidir. Kışın kullanılan katı yakıtlardan havaya verilen dumanlardan dolayı, son yıllarda hava kirliliği ölçümlerinde yüksek rakamlara ulaşılmıştır. Bu proje hayata geçirildiği zaman, Elbistan merkezinde, hava kirliliği kalmayacaktır. Bugün ilçemizde konut ve işyerlerinin ortalama yıllık ısınma gideri 2 bin YTL civarındadır. 500 YTL maliyet ile ısınma gerçekleştiği zaman, her daire 1500 YTL tasarruf sağlayacaktır. Bunun ilçe ekonomisine olan katkısı ise, 45 milyon YTL’dir. Bu proje hayata geçirildiği zaman, Elbistan bir cazibe merkezi haline gelecektir. Elbistan temiz havası, düşük ısınma gideri ile gözde şehirlerden biri haline gelecektir. Elbistan Belediyesi’nin bu projeyi uygulaması halinde; yıllık 3,6 milyon dolar yani 5,5 milyon YTL kâr elde edeceği bir gerçektir. Böylesi bir gelire sahip olan Belediye, genişleyen teknik imkanlarının yanında, kültürel ve sosyal faaliyetlere de daha fazla kaynak ayıracaktır. Elbistan Belediyesi’nin mevcut gelirinin yanında, 3,6 milyon dolarlık ilave bir gelir ile, Elbistan’a ciddi yatırımlar kazandıracağını, şehrimizi daha çağdaş ve modern bir yapıya kavuşacaktır” dedi.
“Bu Proje, Ufuk ve Vizyon Gerektirir”
AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Bünyamin Kılıç, basın toplantısında ’50 milyon dolar maliyeti var’ dediği proje hakkında yaptığı açıklamalarının sonunda; “Elbistan’ın geleceğine yön verecek olan bu dev projeyi, iktidarı ile birleşip bütünleşen bir belediye uygulayabilir. Bu proje ufuk ve vizyon gerektirir. Biz AK Parti Elbistan Yönetimi olarak, bu projeyi uygulamak için geceli gündüzlü çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.