7 yıl üst üste Türkiye Şampiyonu, 3 kez de arka arkaya Akdeniz Oyunları Şampiyonu olarak kırılması zor bir rekora imza atan ve güreşte ‘Maraş Çangalı’ hareketinin mucidi olan Bekir Böke, güreşi bıraktıktan sonra sakin bir hayat sürmeye başladı.
Afşin’in Kabaağaç Köyü’nden olan 4 çocuk ve 9 torun sahibi Bekir Böke, gurur dolu yıllarını geride bırakarak Elbistan’da yaşamını sürdürmeye devam ederken, 1,5 yıl önce hayat arkadaşı Mevlüde’yi kaybetti. 1,5 yıldır yalnız yaşayan Şampiyon Güreşçi Bekir Böke, 5 ay önce tanıştığı 6 çocuk sahibi 72 yaşındaki Hatice hanım ile 6 Haziran Cuma günü evlenerek yeni bir yaşama yelken açtı.
Arkadaşlık Dönemi 5 Ay Sürdü
Hayatının geri kalanını yalnız sürdürürken kardeşlerinden, akrabalarından ve dostlarından Bekir Böke’ye ikinci bir evlilik yapması için tavsiyelerde bulunuldu, hatta bazıları Böke için eş adayı da buldu.
Kardeşinin kendisine Hatice hanımı söylediğini belirten Böke; “Hatıca hanım, Afşinli ve Ankara’da bekar olan oğlu ile yaşıyordu. Bana söylemeleri üzerine aradım ve telefonla görüştüm. Daha sonra da tanışmak için Ankara’ya gittim” sözleri ile ikinci bahara atılan ilk adımları anlattı.
Bekir Böke’nin kendisini Elbistan’a çağırdığını söyleyen Hatice hanım; “kendisi beni çağırdı ama ben gitmedim. ‘Tanışmak istiyorsan Ankara’ya gel tanışıp konuşalım’ dedim ve kendisi de Ankara’ya geldi” ifadeleriyle Böke’ye hemen ‘evet’ demediğini söyledi.
Bekir Böke’nin Ankara’ya gitmesinin ardından aralarında arkadaşlık başladı ve bu arkadaşlık 5 ay sürdü. 5 ay içinde birbirlerini tanımaya başlayan Bekir-Hatice çiftçi, yeni bir hayat için evlenmeye karar verdiler ve 6 Haziran 2008 Cuma günü de nikahları kıyıldı.
İkinci baharını yaşayan çift, şimdi mutlu bir hayat sürdürürken, Şampiyon Güreşçi Bekir Böke, çocukken Ceyhan Nehri’nin kumları üzerinde başlayıp, 1966 yılında sona eren, her yılı başarılarla dolu yıllarını unutamadığını söylüyor.
12-15 yaşlarında iyi bir güreşçi olduğunu civar köylerine duyuran ve 19 yaşına kadar da şalvar güreşi ve karakucakta bölgenin aranan ve yenilmez güreşçisi olduğunu söyleyen Bekir Böke; “1949 yılında Ankara Jandarma Komutanlığına geldiğimde iyi bir güreşçi olduğumu duyan Türk Sporunun Ölümsüz Şampiyonu Yaşar Doğu beni Komutanlarımdan izin alarak güreş minderleri ile tanıştırdı. İlk defa minder güreşi yapmama karşın, zamanın dev güreşçileriyle müsabaka yaparak Türk Milli Takımlarında yer aldım. Maraş’lı Bekir Büke artık uzun yıllar Milli takımlarımızın değişmez elemenı durumuna gelmişti. Sayısız içte ve dışta yapılan Milli ve Temsili musabakalarda ülkemizi şerefle temsil ettim. Her güreşimde beni bağrına basan Maraş'lı ağabey ve kardeşlerimi düşünerek güreş yaptım. 7 yıl üst üste Türkiye Şampiyonu, 3 kez arka arkaya Akdeniz Oyunları Şampiyonu oldum. Bu halen güreşte kırılamayan bir rekordur. Ayrıca sayısız temsili Milli ve Avrupa şampiyonalarında ferdi ve takım halinde şampiyonalarda milli takımlarımızda başarı ile görev yaptım, İstiklal Marşımızı çaldırdım ve ay yıldızlı bayrağımızı şeref gönderine çektirdim. 1968-1982 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nde antrenörlülük yaptım. Bu arada Sümerbank'ta çalışarak emekli oldum. Güreşi bıraktıktan sonra Milli takımlarımızda Antrenör ve yönetici olarak uzun yıllar hizmet ettim” sözleri ile gurur dolu yıllarını anlatan efsane güreşçi Bekir Böke, 1951’de Mısır’da, 1957’de Barcelona’da ve 1959’da Beyrut’ta yapılan Akdeniz Oyunları’nda şampiyonlukla döndü.
Cumhurbaşkanlığı Şeref Belgesi Verdi
Üstün başarılarla dolu bir güreş yaşamı süren Bekir Böke, güreş hayatı boyunca sayısız madalya, plaket ve ödül aldı. Böke’nin bu başarısı dönemin Cumhurbaşkanı Vekili İhsan Sabri Çağlayangil’in de gözünden kaçmadı ve Böke’yi 8 Haziran 1980 tarihinde Türk Spğorcusu Şeref Belgesi ile ödüllendirdi.
Şimdi ikinci baharını yaşayan, güreşte Türkiye’nin adını tüm dünyaya duyuran efsane Güreşçi Bekir Böke’ye Hatice hanım ile bir ömür boyu sağlık ve mutluluklar diliyoruz.