Şardağı Ağaçlandırma ve Hava Kirliliği İle Mücadele Derneği (Şah-DER) Başkanı Ömer Faruk Tuncer, dünyada dağın eteğinden ırmak akan iki şehir olduğunu, bunlardan birinin Elbistan, diğerinin ise Bulgaristan'daki Deli Orman Kasabası olduğunu söyledi. Elbistan'da orman adına hiçbir şeyin olmadığını belirten Tuncer; "Muhteşem bir kasabadır orası, dağları zümrüt gibi orman. Biz, Elbistanlı olarak neden Elbistan'ımızı ikinici bir Deli Orman yapmayalım?” dedi.
Yunus Emre İlköğretim Okulu’nun düzenlediği veli toplantısına katılan ŞAH-DER Başkanı Ömer Faruk Tuncer, toplantıda velilere hitaben bir konuşma yaparak derneğin çalışmaları hakkında bilgiler aktarırken, gelecekte yeşil bir Elbistan için destek istedi.
Elbistan’ın dünyadaki ender 2 şehirden biri olduğunu belirten Ömer Faruk Tuncer; “Elbistan’ımız, bir dağ ve eteğinden pırıl pırıl ırmak akan dünyada ki 2 şehirden bir tanesidir. Elbistan o kadar güzel bir şehir ki, 370 yıl önce Şardağı içerisinde ceylanların, karacaların otladığı zümrüt ormanlarla kaplıydı. Biz bunlar hunharca kestik, evlerimizde mertek yaptık, yaktık. Bu şehirlerden biri diğeri ise Bulgaristan’da Deli Orman Kasabası. Yeryüzünde bir üçüncüsü daha yok. Ancak gelin görün ki Deli Orman Kasabası’na her yıl binlerce yabancı turist akın eder. Muhteşem bir kasabadır orası, dağları zümrüt gibi orman, Elbistan’da olduğu gibi eteklerinde mayıl mayıl orman akar. Biz, Elbistanlı olarak neden Elbistan’ımızı ikinci bir Deli orman, ikinci bir Yeşil Bursa yapmayalım olmaz mı? Biz bu idrak ve düşünceyle Elbistan’ımızda ŞAH-Der’i, Şardağı’nı Ağaçlandırma ve Hava Kirliliği İle Mücadele Derneği’ni kurduk. Ben, 1963 yılı Elbistan Mükrimin Halil Lisesi’nin ilk mezunlarından biriyim ve o tarihten bu yana milyonlarca ağaç dikildi diyebilirim. Ancak, bugün çok azı, hiçbiri yok denecek kadar ağaç var. Bunun bir tek sebebi var, o da biz ağacı diktik, ondan sonra da terk ettik gittik, ağaç kendi kaderinde kurudu. Ama biz inşallah Şardağı’nın tepesinde bayrak dikili olan yeri pilot bölge seçerek oraya havuz yapıp 60 dönüm araziyi zümrüt gibi ağaçlandıracağız. Ve inşallah ondan sonra her sene 100 bin ağaç dikeceğiz ve Şardağı’nın ağaçlandırılması için, eskiden olduğu gibi yine ceylanların, karacaların otladığı bir orman olması için çalışacağız” dedi.
“Elbistan’ın 800 Bin Adet Ağaca İhtiyacı Var”
ŞAH-DER’in çalışmalarının Şardağı’nı ağaçlandırma çalışmaları ile sınırlı olmadığını belirten Tuncer; “Elbistan’da teknik ölçümler yapıldı ve hava kirliliği o kadar hat safhada ki kanser olan olana. Bacalar bir yanda, kaloriferler bir yanda ve Elbistan’da oksijen yetersizliği Elbistanlının belini büktü ve hastaneleri akın akın akciğer hastalarıyla doldurdu. Bu bir gerçek. Bugün için teknik veriler şöyle diyor: Elbistan’ımız da güzel bir havanın olması için kişi başına düşen ağaç, 10 adet. Yani 80 bin nüfuslu Elbistan’da 800 bin ağaç olma zorunluluğu var. ŞAH-DER’in yapacağı işler bunla da kalmıyor. Zehir saçan santrallerin, fabrikaların bacalarının ıslahı, halkın eğitimi, dünyanın en güzel nehirlerinden biri olan ve bugün içerisinde balık olmayan Ceyhan Nehrimizin temizlenmesi, Elbistan’ımız Selçukluların bıraktığı tarihi eserlerle dolu bir memleket fakat her biri harabeye dönüşmüş. Tarihi yapıtların restore edilmesi, ıslahı ve Elbistan’ın bir kültür şehri haline dönüştürülmesi. Elbistan’ın çarşılarında, caddelerinde işsiz gezen, iş arayan onlarca insan var. Biz inşallah tüzüğümüz içerisinde Elbistan’da sertifikalı meslek kursları da açıyoruz. Bunlar yakın bir gelecekte arka arkaya yapacağı işlerdir” dedi.