Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

Doğan; "12 Kişi İşe Yerleştirildi"

Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Koruma Kurulu Başkanı Özden Doğan, Elbistan Koruma Kurulu olarak bugüne kadar çeşitli taleplerle kendilerine müracaat eden eski hükümlü ve suçtan mağdur olanların taleplerini titizlikle değerlendirdiklerini ve bu kapsamda da 12 kişiyi çeşitli kurumlarda işe yerleştirdiklerini söyledi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 24 Ekim 2008 10:36

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanlığı E-Dergi, Ekim 2008 sayısında Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Koruma Kurulu Başkanı Özden Doğan ile koruma kurulları üzerine bir röportaj yaptı.

“Toplumsal Yaraya Merhem Oluyor”

5 sayfalık röportajda koruma kurullarının amaçları, çalışma yöntemleri ve faaliyetleri hakkında bilgiler aktaran Özden Doğan, koruma kurullarının hem hukuki, hem de toplumsal işlevi olan önemli bir kurul olduğunu, gerek ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlüler açısından, gerekse suçun mağdurlarına yönelik olarak koruyucu, kucaklayıcı ve adeta toplumsal yaraya merhem olan bir yönünün olması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

“Teşekkür Mektupları Alıyoruz”

Herhangi bir sebeple ceza infaz kurumlarında hükümlü bulunan ya da suçtan zarar gören vatandaşların işlenen suçlar nedeniyle bir şekilde psikolojik, sosyoekonomik açıdan zarar gördüklerini ve düzenlerinin bozulduğunu ifade eden Özden Doğan, cezaevlerinden çıkan eski hükümlülerin psikolojik sıkıntılar çektiklerini, toplumsal adaptasyon problemi yaşadıklarını, işsizlik sorunu çektiklerini ve bunun da farkında olduklarını kaydetti.

Suçtan zarar gören vatandaşların da hiçbir kusurları olmamasına rağmen psikolojik bunalım yaşadıklarını belirten Doğan; “İşte bu noktada şunu rahatlıkla söyleyebilirim, koruma kurullarımızın özverili çalışmaları sayesinde bütün bu saydığımız hususların altından rahatlıkla kalkabileceğimize inanıyorum. Sistemin dolaylı olarak ayrı bir fonksiyonu var bence. O da şudur: ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin iş, maddi yetersizliklerinin vs. karşılanmak suretiyle yeniden suç işleme risklerinin ortadan kaldırılmış olması, yeni adli olayların yaşanmamasını sağlayacak, toplumsal, maddi manevi birçok artıları beraberinde getirecektir. Özelliklerini saydığımız vatandaşlarımız işlenen suçlar nedeniyle bir şekilde yüzleri gülmeyen, umutsuzluk içinde olan, güvenecek bir kapı arayan insanlardır. Koruma kurullarının da bu noktada devletin bu vatandaşlarımıza gülen yüzü, şefkat eli, umut kapısı olduğunu düşünüyorum. Kurullarımız bu vatandaşlarımız için imkânlar ölçüsünde ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Zaman zaman koruma kurullarımız sayesinde imkânlara kavuşan vatandaşlarımızdan teşekkür mektupları alıyoruz. “İlk defa bize birileri ilgi gösteriyorlar, gülümsüyorlar, durumumuzu soruyorlar“ şeklinde dönütler alıyoruz. Bu da bizi gayet memnun ediyor. Tabi bunu insanların gözlerinin içindeki gülümsemeden rahatlıkla anlayabilirsiniz” dedi.

“Ön Yargıların Kaldırılması, Toplumsal Huzur İçin Önem Taşımaktadır”

Ceza infaz kurumlarından salıverilen vatandaşlara karşı toplumların ön yargıları olduğunu ve bunun da toplumsal bir gerçek olduğunu ifade eden Doğan; “Bu vatandaşlarımızın bireysel olarak iş ararken ne tür sıkıntılarla karşılaştıklarını, kapıların yüzlerine bir bir nasıl kapandığını biliyoruz. Bu bağlamda işyeri sahiplerine kurul olarak bir güven vermek zorundayız. Onun için kurulumuza başvuran hükümlülerin psikolojik yapılarını, işe yatkınlıklarını, güvenilir olup olmadığını, işyeri sahipleri için sıkıntı olup olmayacaklarını tespit etmek zorundayız. Hem bireysel görüşmelerle hem de sosyal çevresi içerisinde sosyoekonomik ihtiyaçlarının yerinde tespitinin yapılarak vatandaşımızın gerçek ihtiyacının ortaya konması ve ona göre hareket alanının belirlenmesi önem taşımaktadır. Bütün bu belirttiğim bilgiler ışığında, devletimizden aldığımız yetki ile ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlü vatandaşlarımız ve suçun mağduru vatandaşlarımız ile işyeri sahipleri ya da ayni nakdi yardım yapan sivil toplum örgütü kuruluşlarımız arasında köprü vazifesi gördüğümüzü söyleyebilirim. Gerek vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi, toplumsal uyumun sağlanması, gerekse bizimle işbirliği yapan kurum ve kuruluşların ve en önemlisi toplumda var olan ön yargıların kırılması, pozitif bir bakış açısının geliştirilmesi toplumsal huzurumuz için önem taşıyan hususlardır.

“İş Talebinde Bulunanlardan 12’si İşe Yerleştirildi”

Röportajın devamında Elbistan Koruma Kurulu Başkanlığı’nın faaliyetleri hakkında da bilgiler aktaran Başsavcı Özden Doğan, kurumsal tanıtama önem vererek 2007 ve 2008 yıllarında 2 defa seminer düzenlediklerini belirtirken, kendilerine başvuran gerek eski hükümlü gerekse suçtan dolayı mağdur olanların taleplerini titizlikle değerlendirdiklerini söyledi.

Doğan; “Kurulduğu günden bu yana, koruma kurulumuza 54’ü ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlüler ve 5’i mağdur olmak üzere toplam 59 kişi başvurmuştur. Bunlardan 38’i iş talebiyle başvurmuş olup, maddi yardım talep eden kişi sayısı 10’dur. Bunun dışında sağlık, eğitim, iaşe gibi yardım talep eden kişi sayısı 11’dir. Koruma kurulumuzca bu talepler titizlikle değerlendirilmiş olup, yapılan değerlendirmeler neticesinde; 2’si mağdur dediğimiz suçtan zarar gören olmak üzere toplam 12 vatandaşımız çeşitli kurumlarda işe yerleştirilmiştir. Özellikle sivil toplum örgütü kuruluşlarımızın katkılarıyla maddi yardım yapılan kişi sayısı 24’tür. Sağlık, askerlik, başvuru yaptıktan sonra kendi imkânları ile işe yerleşen, adres değişikliği, kendi isteğiyle vazgeçenler gibi çeşitli nedenlerle yardım yapılamayan, talepleri reddedilen 28 kişidir. Verilen yardımı kabul etmeyen, teklif edilen işi beğenmeyen vatandaşlarımızın sayısı ise 7’dir. Ayrıca Elbistan Merkez İlköğretim Okullarında maddi durumu zayıf olan 210 öğrenciye koruma kurullarında görev yapan sivil toplum örgütlerimizin katkılarıyla ayakkabı yardımı yapılmıştır. Kısmı olarak bazı öğrencilere kırtasiye yardımı yapılmıştır. Hâli hazırda talebi görüşülen hükümlü sayısı 1’dir. Sonuç olarak, mevcut şartlar içerisinde vatandaşlarımızın çeşitli isimlerdeki taleplerini karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

 

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com